nlc.hu
Aktuális

Elindult a világ legnagyobb jéghegye.

Megmozdult a világ legnagyobb jéghegye

Három évtized után most először mozdult meg a hatalmas jéghegy.

Megindult az A23 elnevezésű jéghegy, amely még 1986-ban szakadt le az Antarktisz Filchner-selfjég táblájáról, ám akkor megfeneklett és – egészen mostanáig – nem is moccant – írja a Telex. A hatalmas jéghegy háromszor akkora, mint New York.

antarkti óceán jéghegye

Hatalmas jéghegy indult útnak (Fotó: Pexels.com)

Most a legfrissebb műholdfelvételek azt mutatják, hogy a mintegy egybillió tonnás jéghegy az erős szelek és áramlatok segítségével elkezdett sodródni az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett.

Ekkora jéghegynél ez nagyon ritkán fordul elő, ezért a tudósok érdeklődve figyelik a sodródást. Azt valószínűsítik, hogy a az A23 a Déli-óceán felé halad.

2035-ig van időnk megállítani a klímakatasztrófát – figyelmeztetett egy márciusi jelentésében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC. „Az emberiség vékony jégen jár, és ez a jég gyorsan olvad” – kommentálta a jelentést António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint klímaügyben „minden fronton cselekedni kell, mindenhol mindent egyszerre meg kell tenni.”

Érdemes elolvasni a Jordán Ferenc hálózatkutató biológussal készült interjúnkat, melyben a Földet fenyegető legnagyobb problémákról is beszélgettünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top