nlc.hu
Aktuális

Szezonrekord Zabarban, mínusz 10 foknál is hidegebb volt

Szezonrekord: reggel Zabarban mínusz 10 foknál is hidegebb volt

Most már tényleg itt a tél.

Az idei ősz leghidegebb reggelén a Nógrád vármegyei Zabarban mínusz 10,5 Celsius-fokot mértek vasárnap, ennél alacsonyabb hőmérséklet eddig nem fordult elő a szezonban, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írták Facebook-oldalukon a Kárpát-medencét elárasztó hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg hatását szombaton lehetett először érezni. A hőmérséklet már csak 2 és 8 fok közé emelkedett kora délutánra, de a hőérzeten sokat rontott az északnyugati szél, amely főleg a Dunántúlon volt erős, viharos.

A hétvégén egyébként nemcsak a fagyos hideg jelezte a tél közeledtét, végre az ország középső részén is jelentős havazás volt.  és az előrejelzések szerint a jövő héten is számíthatunk arra, hogy nulla fok alá süllyed a hőmérséklet, ahogyan hóesésre, havas esőre is. 

Deres növény Zabar közelében

Deres növény Zabar közelében 2018. szeptember 26-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ami pedig Zabart illeti, a település sokszor feltűnik a hírekben, mivel környéke Magyarország egyik leghidegebb téli középhőmérsékletű területe. 2020. októberi adatok szerint az év 365 napjából 55-nél Zabar tartja a napi minimumhőmérsékleti rekordot. A település két részből áll: Külső- és Belső-Zabar; a hidegrekordok az utóbbira jellemzők, mivel dombok között, völgyben fekszik, míg Külső-Zabar nyíltabb területen helyezkedik el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top