nlc.hu
Aktuális

Bolti lopások 2024

Durván megnőtt a bolti lopások száma

Olykor már nem egyszerű élelmiszerlopásokról van szó.

2022-ről 2023-ra több mint 60 százalékkal nőtt a bolti lopások száma. Ez annak tudható be, hogy elképesztő mértékben drágultak az élelmiszerek – derült ki az RTL Híradó riportjából.

„Évről évre egyre kevésbé volt jellemző a bolti lopás. Gyakorlatilag egy másfél-két évvel ezelőtt, amikor elkezdtek az élelmiszerek árai ugrásszerűen emelkedni, akkor változott meg néhány hónap leforgása alatt az egész tendencia, onnantól kezdve rosszabbodtak a statisztikák” – mondta a Házon kívülnek Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Sokan megélhetésből lopnak, de egyre több az olykor erőszakba torkolló, szervezett fosztogatás is. A tolvajok mindinkább megrendelésre dolgoznak: alkoholt, vegyi árut és édességeket raknak össze egy csomagba, amit a megrendelők aztán eladhatnak.

A nagy üzletláncok abban egyetértenek, hogy a rendőri jelenlét nagyon fontos visszatartó erő lehetne, azonban rendőrből nincs elég.

Amúgy nem csak Magyarországon súlyosbodott a helyzet, hanem Nagy-Britanniában is. Ott a 2022-es adatokhoz képest 2023-ra 75 százalékkal ugrott meg a bolti lopások száma Angliában. A britek egyre nagyobb számban lopnak ételt, italt és más alapvető cikkeket (például gyógyszereket és a csecsemők számára fontos cikkeket) a szigetország vezető szupermarketeiből. A boltok egyik reakciója erre az volt, hogy szigorúbb biztonsági lépéseket vezettek be. Például a Sainsbury’s-ben vonalkód-leolvasót szereltek az egyik automata kasszasor kijáratához. Itt be kell szkennelni a blokkon található vonalkódot, hogy az ember kimehessen a kapun. A boltok azzal is próbálkoznak, hogy már a tejes flakonok füleire, a húsra és a bébitápszerre is – a pénztáros által lekapcsolható – lopásgátló jelzőt tesznek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top