nlc.hu
Aktuális
Őszi óraátállítás 2024

Nyakunkon az óraátállítás – tudd meg, mikor és merre kell tekerni!

Vigyázz, az óraátállítás kizökkenthet a megszokott ritmusból!

2024. október 27-én (vasárnap) átállunk a téli időszámításra, ezért hajnali 3 órakor 2 órára kell visszatekerni az órákat, azaz egy órával többet aludhatunk. Kezdődik tehát a téli időszámítás!

Óraállítás, de meddig?

A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire. A magyar kormány legutóbb 2021-ben szólalt meg az óraátállítás megszüntetésével kapcsolatban. Akkor annyi derült ki, hogy Magyarország nyitott az óraátállítás eltörlésére, ám a tárgyalások az Európai Unió Tanácsában megakadtak, mert a tagállamok nagyon megosztottak a kérdésben.

Óraállítás, de melyik?

Korábban a Magyar Alvás Szövetség is megszólalt a témában: szerintük alvásegészségügyi szempontból pozitív fejlemény lenne az óraátállítás megszüntetése. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan hat. Ám szerintük nem mindegy, melyik időszámítást választjuk. A szövetség az alváskutatás eredményeire alapozva ezért az javasolja, hogy az órákat nem célszerű átállítani, de a korán kelést sem kellene erőltetni.

Szerintük az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top