Osztálytalálkozó

Gerty
Létrehozva: 2008. július 19. 16:41

Sziasztok!

 

Édesapámnak szeretnék segíteni:

 

Osztálytalálkozót szerveznének, keressük a Zrínyi Miklós Fiúnevelőotthon 1954-58 között ott lakott diákokat, tanárokat. Az osztály akkori tanára Márta Elek (Lexi Bácsi) volt.

 

 

17 hozzászólás
 1. 2018. szeptember 5. 19:1717.

  Szia! Én is Zrinyis voltam 1964-68-ig. Szűcs Józsi bácsi volt a nevelő tanárunk.A kis házba lakott a feleségével,ha jól emlékszem nehezen járt a felesége,és volt egy nevelt fia Józsika / mackókámnak nevezte / Az osztályból sok névre emlékezem,sajnos a képeim eltűntek. Nemrégiben jártam fönt /2018/ de már csak a lezárt,lepusztult épületek állnak. Utoljára az Ernő bácsival találkoztam valamikor 2010-ben,Ő akkor már nagyon öreg volt/90 év felett/Ő mondta,hogy a rendszerváltáskor minden nevelőt elzavartak/nem kellettek a rendszernek a régi"komcsik".Szűcs Józsi bácsi az Esze Tamás nevelőotthonba került,és nem sokára meg is halt.


  Egyenlőre sziasztok!


   

  előzmény:
  istvan.iddanko (15)
  2015-01-31  13:04
 2. 2015. október 2. 15:4116.

  Sziasztok!


  Bár régen írtam ide, meglepődtem a válaszokon.


  Ki tud valamit az egykori tanárokról?


  Látom már az enyészeté a kóter épületei. Senki sem lakik ott, csak gaz és pusztulás. Ha valaki tud valamit erről a témáról írja meg. Előre is köszi

  előzmény:
  janos.panyi.5 (13)
  2015-01-03  00:17
 3. 2015. január 31. 13:0415.

  üdvözlet a Zrinyi Miklós nevelőotthon valamikori lakóinak!!!!!!!!!Nem gondoltam.hogy még valakinek is érdekes ez a téma.Én 1959-1963-ig laktam itt és a Németh Laci bácsi csoportjában voltam.Nekem van tabló képem 63-ból.Ha valakit érdekel szívesen elküldöm.Engem is érdekelnének képek ebből az időből.Sajnos én is csak 3 társamról tudok valamit a facebookon keresztül.Az iskolát a Laura úton jártam mostanában láttam ,hogy lebontották.Egyenlőre ennyi.sziasztok!!!!

 4. 2015. január 8. 14:4414.

   


   


   


   


  Kedves Szabolcs


  Örömmel olvastam a leveled, mivel mi majdnem évfolyamtársak voltunk. Én 57nyarán kerültem  az otthonba államigondozottként. Márta István volt a nevelőtanárom Lexibá a segítője.Hálás szivvel gondolok rájuk. Gesztenye, makk meg fémgyüjtés árából mentünk nyaralni Boglárra. Osztálytársam Koncsek Laci édesapja készitette a Zrinyi mellszobrot, amit az udvaron a nagy fa alatt állitottak fel. Nagyszerű pedagogus volt Pistabácsi. Szerette a zenét. Az énekkarral és előadással szerepeltük a MOM kulturházban. Gyereknapkor kalács és kakaó volt a reggeli, majd  jegyeket kaptunk és elmehettük a vidámparkba. Nekem mint államigondozottnak életem legszebb négy éve volt. Az islola befejezése után egy kollégiumi szakmunkásképző iskolában helyeztek el ahonnét szakmunkásként kerültem ki az államigondozásból. Soha nemfelejtem el az ebédlő hátsó falán lévő Zrinyi jelmondatot, ami a zászlon is volt. Sok fényképem is van, mert Pistabá szeretett fényképezni.     Sajnos nincs kapcsolatom egyetlen társammal sem ezért is örültem, amikor vélezlenül ráakadtam erre az oldalra.   Tisztelettel üdvözlök minden volt Zrinyistát, akinek szép emlékei vannak az otthonról.                          Üvözlettel: terbe.lajos@gmail.com


              


   


   


   


     


   


   


   


   


                            

  előzmény:
  renno (9)
  2011-12-02  21:39
 5. 2015. január 3. 00:1713.

  a foci páylat az én osztályom az én irányitásommal csinálta és naggyon büszkék voltunk rá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!üdv Panyi János


  az iroda az az Igatzagatoi volt a 8 számban és az ebédlő!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

  előzmény:
  komorkoma (5)
  2009-03-13  20:01
 6. 2015. január 3. 00:0312.

  Üdv Mindenkinek!!!!! Szomoruan olvasom a Zrinyi sorsát én 3 évett toltottem ott Csikos Feri bá osztályában ahol az intézeten belül zenét tanultunk citeráztam 3 évig!!!!!Töbször léptunk fell a MOMparkban!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Iskolaban mar a Diannába jártunk én 3 évet mint kőkemény osztáyl parancsmnok!! :) úgy emlékszem 1971 ben végeztem majd nem sokra rá Münchenben kötöttem kiiii!!!!!!Sokat jártam fell látogatoba ...holnap is szerettem volna es mint olvasom ennek mar nincs értelme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jó egészséget volt társaimank és boldogságott mindenki nek aki még él a nevelok kozul és akik elmentek Csikos Feribát elütötte a vonat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De én tudom,hogy szegény felesége után akart menni!!!!! Lexi bácsi!!!! Imádtam,mert jó fej volt és gyonyorű felesége ott laktak a haló házban az emeleten de a furdo a z alagsorban volt es ott meglestem egyszer a feleségét zuhanyozas kozben sajnos lebuktam és akkora pofont kaptam,hogy soha nem felejtem de utána soha nem volt probléma ebbol jo viszony volt Marta Lacibá a testvére szintén nagyon jó ember volt a fia amennyire lehetettt jo barátom volt zenét csinált kiváncsi lennék mi lett belolee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... hat sok szép emlék Laci bácsi a szenes pince mellett lakotttt Ő tudom meghalt Isten nyugosztalja!!! Csak egy két név jut eszembe Kis Ernő-Toth Robi-Doncsesz és még sokan mások!!!!!!!!!!!!! igy közel 45 év után szép eélkek jutnak az eszembe!! Holnap 2015.01.03 kor felemgyek nosztalgiazni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Panyi János Kovacs Lacibá késobb került oda nevelonek de nagyon jo fej volt mindig tudta mikor cigizunk sutyiban es minig elfordult lehett vannak akik elitelik ezert de ez Töle egy nagy gesztus volt,mert ha akkor tiltotta volna talan meg ma is ott fustolnenk,mert ami tilos az nagyon csabito!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a Két Hölygy neve nem jut eszembe az orvosiba talan Aranka de gyonyorű volt és egy tündér szöke démon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Szerettem latogatoba menni.........Ica néni a takarito Nő és a növére volt még tobb mint takarito igazi haverok voltunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hát szép emlékek tényleg!!!!! Ha valaki emlékszik háááááááááááááát talán itt tala vagy a facen!!! Panyi János üdv!!!!


   


   

  előzmény:
  Gerty (1)
  2008-07-19  16:41
 7. 2014. december 2. 13:1811.

  Szevasztok ZRÍNYISEK !


   


  P, Attila vagyok, egyike az utolsó években ott élők közűl. Ez 1977 és 80 között volt.


  Ekkor, már kijártunk a iskolába és vegyes osztlyok voltak a diana úti iskolában. Nekem Cseke Mária volt az osztályfőnököm, de ha jól írom a nevét ERBSZT Hermanné volt az orosz , Foky Ferenc a földrajz tanárom.


   


  A Gyermek otthon ban ( ekkor már ez volt a Mátyás király u ban kiírva ) Salamon Zsigmond és Sándor Árpád


  osztályába töltöttem 4 évet. Ember lettem. Nagymértékben köszönhtően azoknak az éveknek és az akkor


  tanáraimnak , Nevelőimnek. Van kapcsolatom pár , akkori társammal, ami így 50 felé nekem nagy dolog. Jelentkezzetek minél többen !  Talán így utólag adjuk meg az értelmét , annak az intézménynek , ami sok-sok ember munkája és élete volt akkoriban !


  Üdvözlök mindenkit !  Attila 5. B   meg  6.C   + 7.C és 8.B  

  előzmény:
  renno (9)
  2011-12-02  21:39
 8. 2012. május 5. 16:1410.

  Kedves Gerty!

   

  Örömmel találtam meg ezt az oldalt, és benne a leveled! (Bocs a tegezésért, de remélem nem baj)  Én 1957 től voltam a nevelőotthon lakója. Lexi bácsira emlékszem. Az én nevelőm Szűcs József volt. Édesapád biztos emlékszik rá. Ha megküldöd e-mail elérhetőséged, "osztály" képet is küldök. Édesapád talán magára ismer, vagy talál ismerőst.

  Baráti üdvözlettel: Klausz Miklós sr   (klausz47@gmail.com)

  előzmény:
  Gerty (1)
  2008-07-19  16:41
 9. 2011. december 2. 21:399.

  Sziasztok.
  Čn is Lexi bá osztályába jártam. 1964 ben végeztünk.

  Annyira klassz volt az osztály és az egész buli, hogy még évekig visszajártam uttörö vezetönek (Kiss Ernö tanár volt a csap. vez.)
  Utána pedig, hogy elöször 68 ban kerültem külföldre tanulni, 72 ig, még utána is sokat feljártunk az osztályunkból, majd 1975 ben végleg Nyugatra kerültem. Utána már Lexiéket otthonukban tudtam fellkeresni (Békásmegyer) ahova költöztek.
  Mikor Magyarországon vagyok, és Budapesten sokszor járok fent a hegyen. Még láthattam a változásokat amikor Aga u. odaköltözött, mostmár végleg bezárt az intézet. A telkek eladás alatt állnak.Jelenleg az ennyészet´.

  Tanáraink voltak tehát Kutrovecz D.bá, igazgató, gondnok néni: Teri néni Ö a Szücs Józsi bának lett a felesége és a kis házban laktak együtt aztán. (62-63 ban házasodtak össze)
  Márta Pista bá, (fia István az Ujszinház igazgatója jelenleg), Lexi bá mint osztály tanárunk, Csikos Feri (elgázolta késöbb a vonat) Ö feljebb lakott a következö fogaskerekü megállójánál a Dianán.
  Németh Laci bá: (Az Ö oszt.-ba járt az akkori honvedelmi vad miniszter fia, Czinege- többek között).
  Utobbi években már nem jártam és nem beszéltem Lexi báékkal. Nem tudom, hogy szegények élnek e még.
  Az iskola épületét (Laura) lebontották, a vas kerités meg van még, üresen áll a telek. Normafa utit meg nem találtam, de mostmár itt olvastam, hogy ovoda van a helyén, igy akkor már tudom. 7-8 ban odajártunk.
  nem véletlen volt Ságvári a uttörö csapan neve, Ságvári gyerekek odajártak szintén (Endre testvére Agnes asszony két fia.)
  Čn nem voltam állami gondozott, de sok sok kellemes emlékem van,s boldogan meséltem és muntattam meg gyermekeimnek -arrajárva- gyermekkorom egyik szinhelyét. Amit szerettem, s emlékeimbe szeretettel örzöm.
  Űdvözlet MIndnyajatoknak Zrinyisek.
  Szittya (S) Szabolcs

 10. 2011. Április 29. 20:118.

  Szia!

   

  Én egy kicsit korábban végeztem, 62-ben. Ha valamire esetleg kiváncsi vagy, segithetek. Nem vagy pontos a nevelőket, késöbbi igazgatót illetöleg. Én végig , minden évben többször jártam fel, mert az én nevelőm a Szűcs József volt, aki ott is lakott a kis házban. Őt egyikötök sem emliti, pedig sokáig Ő volt az igazgató.

   

  Sajna a mi korosztályunk nem nagyon számitógépezik, ezéet igen nehéz még "emlékező" egykori Zrinyiseket találni. A mi osztályunkból, csak 4 -en tudunk egymásról.

   

  Baráti üdvözlettel

   

  Réz András 

  előzmény:
  komorkoma (5)
  2009-03-13  20:01
 11. 2011. február 28. 17:247.

  Kedves Sanyi!

   

  Örömmel találtam meg írásod. Szerintem mi osztálytársak voltunk a Zrínyiben. Én is hasonlóképpen vélekedem, belőlem is üzletember lett, sokat köszönhetek a tanároknak, nevelőknek.

   

  Emlékszel rám?

   

  Szeretettel:

   

  Barkó Imre

   

  Ui.: fotót találsz rólam (bár eltelt néhány év :-)) a www.korrektnyomda.hu honlapon.  E-mail:barkoimre@korrektnyomda.hu  Mobilszámom: +36-30-9548716

   

  Várom jelentkezésed. 

  előzmény:
  netuddki frufusz (6)
  2011-01-26  12:15
 12. 2011. január 26. 12:156.

  Sziasztok !!

   

  1070 - töl 1974 -ig én is a Zrinyista voltam , de mi már a Dianna utcai álltalános iskolába jártunk ki . A nevelöim a Német László ,és a Kocsis Dezsö volt .        A szálláshely hiánya miatt néhány hónapig a másik 4. osztály hálótermében kaptam szálláslehetöséget , néhány sráccal , és azon az emeleten voltunk ahol a Márta István és Családja is lakott , azt hiszem Márta Elek is ott lakott .  Szimpatikus emberek voltak és a családtagjaik is nagy zene és sakk kedvelök voltak , az ifjabb Márta Pisti is minden nap bejárt a hállótermeinkbe és nagyon barátságos volt mindenkivel . Ö meg mindíg a zenével foglalkozik , a Tv -böl értesültem rólla . Čn most már 25 éve külföldön élek , és a jóról és a rosszról alkotott véleményem az ott tanult dolgokból áll , még mindíg abból profitálok .

  Sajnos egyetlen egyszer sem voltam fennt a Szabadsághegyen azóta ide erre a fórumra is véletlenül jutottam el . Teszek fel pár fotót sajnos csak ez a 4 fotóm van arról a 4 évemröl a Zrinyiben.  Összesen 5 évet voltam állami gondozásban ,és nagyon nehéz volt a normális kerékvágásba beilleszkedni , de most már tudom , hogy a Zrinyisták a jég hátán is megélnek ,és senki és semmi nem téríthet el a céljaink elérésében . Abban az idöben azt mondta mindenki , hogy egy intézeti gyerekböl nem lessz semmi sem , ezt akartam egész élletemben cáfolni ,és már 20 évesen egy jól menö építöipari cégem volt . 21 évesen már 15 ember fönöke voltam. Ott tanultam meg , hogyha dolgozom , és nem butaságra költöm el a pénzem akkor az elérhetetlen dolgok is elöbb utobb elérhetöek lessznek .

  A Zrinyiben a Piért  cégnek zacskóztunk ezzel kerestünk egy kis pénzt és téli szünetben egy Budapesti élelmiszer üzletben kisegítö munkát végeztünk .   Kömüvesnek tanultam , és a cégnél ahol dolgoztam a kapott munkásruha felsö része volt az iskola köppenyem ,de ezt is büszkén hordtam , mert tudtam , hogy ez is csak egy átmeneti állapot . Mostmár tudom , hogy hiba volt teljessen hátatfordítani a Zrinyinek , és szomorú vagyok , hogy olvastam , hogy le van pukkanva az összes épület . Most mennem kell , de üdvözlöm az öszes Zrinyistát a volt tanárokat .

   

   

  Sanyi

   

   

  Még mindig tudom az osztálynévsort kívülröl  abc sorrendben .

  előzmény:
  komorkoma (5)
  2009-03-13  20:01
 13. 2009. március 13. 20:015.

  Szia!

  Bár látom régi a dolog, de talán nem késő.

  Én 1966-70 között jártam a Zrinyibe. A nevelő tanárom pont Lexi bá volt. Márta Elek. A cim pontos Bp XII Mátyás király 1-3-5-7-9. Bár az iroda a 8-ban volt. A nevelöotthont a Fővárosi Tanács Vb üzemeltette. Az intézetet 1952-ben alapitották, bár némi jogelödje volt. Az 1980-as években beleolvadt a Kossuth Lajos nevelőotthonba, és profilja teljesen megváltozott. Mig a Zrinyi felsös álltalános iskolásoké volt ugy 25 fös osztáyokkal, Kossuth már más rendszerű volt, és nagyobb gyerekek is voltak ugy 12-18között.

  Az intézeti gyerekek a Laura uti iskolába jártak, vagy néhány évben annak kihelyezett osztályaiba a Normafa utra. Ma ovoda van ott.

  Az intézet fenállásának utolsó éveiben a Jókai Mór álltalános iskolába jártunk, de csak a legvégén közös osztályokba a kintiekkel.

  1978ig külön osztályai voltak a nevelőotthonak.

  A tanárokrol.

  Igazgató sokáig Kutrovácz Dezső volt.

  Tudtommal sajna Ö meghalt.

  A nevelök mindig 4 csoport nevelő volt, és 2-3 kisegitő.

  A csoport nevelök közt Márta Elek és testvére Márta istván volt a legtovább.

  Mind a 4 nevelő az intézménybe lakott családostol.

  A nevelöotthon átalakitásakor is pár évig még ott laktak. '85 után költöztek el.

  Márta István késöbb a közeli Zirzen Janka nevelöotthonaban volt nevelő tanár. Ha valaki hall konkrétan roluk, írja meg.

  Juhjan@freemail.hu">Juhjan@freemail.hu

  Tisztesége s nevelök voltak, szigoruak, de igazságosak. Csak tisztelettel tudok roluk beszélni.

  Az iskolai oktatásért gyakorlatilag az oszifök feleltek.

  Érdekes hogy a korabeli szokásokkal elentétbe a Zrinyibe alig volt bukás és nagyobb svingli.

  A tanulmányi felelöst Pongrác Taszilóné-nak hivták. Egy ofő volt.

  Ha valakit érdekel néhány tablóképem és cimem van, de sajna csak 1966-tol.

  A jogutod  Kossuth is elköltözött az 2006-7 tanév végén. Uj cimük Bp XI Menyecske 16, A Mátyás király uton csak kihalt épületek vannak.

  Ugy tudom, jogilag most az Aga nevelöotthonhoz tartozik az építmény de nem használják. Kár mert kiváló lakásotthon lehetne belöle.

  100-120 gyerekre volt 6 épület. Viszonylag nagy telekkel, sportpályákkal.

  Szerintem álldozatul esett egy rablógazdálkodásnak, mint az egykori budai nevelöotthonok többsége.

  Sajna a régi épületeket vagy lebontották vagy magániskolák vannak a helyükön.

  EMLÉK csak néhány képen, és a Valahol EUROPÁBAN.

   

  előzmény:
  moncsikám (2)
  2008-07-19  17:22
 14. 2008. július 19. 18:104.

  No a pontos cím: Zrínyi Miklós Nevelőotthon 

   

  Budapest, XII. kerület Mátyás király út 3-5-7-9-11 

  előzmény:
  moncsikám (2)
  2008-07-19  17:22
 15. 2008. július 19. 17:503.

  Szió!

   

  Ha jól tudom, akkor a Sváb hegyen volt/van Budapesten.  

  előzmény:
  moncsikám (2)
  2008-07-19  17:22
 16. Torolt_felhasznalo_770932
  Torolt_felhasznalo_770932
  2008. július 19. 17:222.

  Hol volt ez a nevelőotthon helyileg? Azt is írd le!!

  Az IWIW-en is próbálkozz. 

  előzmény:
  Gerty (1)
  2008-07-19  16:41

Címlap

top