Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Repülés

Torolt_felhasznalo_173250
Torolt_felhasznalo_173250
Létrehozva: 2004. október 3. 14:21
Azért nyitottam ezt az új topikot,mert segítséget szeretnék kérni.Külföldre fogok utazni repülővel és az a baj,hogy meg soha nem ültem repülőn,továbbá nem beszélek angolul és nem tudom hogy működnek a dolgok a reptéren.Ráadásul még át is kell majd szállnom, mert nem megy közvetlen járat Magyarországról oda, ahová én szeretnék utazni.Ha valaki leírná nekem, hogy miket kell nekem csinálni a reptéren,nagyon megköszönném.
  1. 2004. október 10. 10:1114.
    Kedves Inez78!
    Én annyit tudnék tanácsolni, hogy a bőröndöt, amit feladsz a rep. téren csomagoltasd be fóliába. Hidd el megéri. Én tavaly a Bahamákra repültem vadi új nagy bőrönddel és sajnáltam rá a pénzt, hogy befóliáztassam. Erre mi történt. Mire odeért a bőrönd le volt törve a műanyag fogantyúja, amivel húzni lehet. Jó utazást.
    előzmény:
    inez78 (13)
     
  2. Torolt_felhasznalo_173250
    Torolt_felhasznalo_173250
    2004. október 9. 17:4813.
    Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az eddigi tájékoztatás. Ha esetleg valaki még tud valami hasznos információt, annak nagyon örülnék.

    Köszönettel:inez78
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2004. október 4. 09:3412.
    hm jó lehet.

    Én még 25 éves létemre sosem voltam repülőn.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_915003
    Torolt_felhasznalo_915003
    2004. október 3. 22:3611.
    Amikor várakozol az átvillágitás után, ott lesznek minden féle vendéglők, üzletek, nézelődjél és élvezdd az utazást, repülést, mert csodálatos találmány!!!!!!!!!
    Jó utat és ha van kérdésed akkor nyugodtan kérdezz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Szia
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_915003
    Torolt_felhasznalo_915003
    2004. október 3. 22:3410.
    lehet, hogy azt gondolja, hogy nem akarsz együtt működni vele, nagyobb lesz a gond!
    Kérj tolmácsot, igenis biztositaniuk kell, mert van, mert majdnem minden nagyobb reptéren van malév pult, malév kirendeltség, ha végképp gázban vagy azt keresd meg és ők segitenek!!!!
    De nem olyan rémes, mint igy tünik, hidd el visszafelé biztos élvezni fogod!!!
    Mikor mész álltalában megkérdezik, hogy ablak mellett szeretnél e ülni, választhatsz, persze ehez korán kint kell lenni a reptéren!
    Ha feladtad a csomagodat és sok van még az indulásig nem kell rögtön be menni, nyugodtan beszélges és nézz körül a reptéren, utána soron kivül oldalt be tudsz sétálni, elösször az utleveledet kell megmutatni a határ őrnek, majd át kell sétálnod az "átvilágitó" kapun, úgy, hogy a kézipogyodat, ridikülödet fel teszed egy futószallagra és azt ott világiotják át és nézik, ha csipogsz akkor egy detektorral végig "simitanak" azonos nemű határőr és meg nézik mi csipogott rajtad, lehet, hogy semmit nem találnak, lehet, hogy megkérnek, hogy újra sétálj át, jelezhet az őv csatjja is, vagy zsebben maradt fémpénz, ha a kézipogyodban olyat találnak amit nem tudnak "beazonositani" akkor megkérnek, hogy bonsd ki és kesztyűvel át nézik, kipakolják, de ez ritka!
    Utána meg keresed azt a kaput ahol a beszállitás történik a te járatodra, mindent elmondanak az adott légitársaság nyelvén, amelyikkel utazol, illetve angolul és néha németül is még!
    Mi után elfoglalod a helyedet, illetve mindenki, utána van egy rövid bemutató, hogy vészhelyzet esetén mit kell tenni, majd megkezdődik a felszállás, olyan érzés mintha bele fúródnál a szék háttámlájába, szerintem tök jó, talán az egész repülésben a legjobb, ha elértétek a megfelelő repülési magasságot és jó idő van, nincs fent vihar, akkor általában ki lehet kapcsolni az őveket, de az sem baj ha nem, csak a derekadon lesz, attól függően milyen hosszú az út, frissitő kendöt kapsz, italt és ételt, majd elviszik a teritéket és meg kezditek a leszállást.
    Ha tengeren túlra mész, készülj fel, hogy sokkal hosszabb, mint amit elgondolsz, én szeretek utazni, de a 13 órás repülő utam az engem is kicsit nyügőssé tett a végére ba vallom, egy idő után nem tudsz mit kezdeni magaddal, jellemzően korom sőtét van, kifelé nem látsz semmit, ott többször adnak, szolgálnak fel frissitőt, vigyél vastagabb zoknit és nyugodtan vedd le a cipődet, bele dagad a lábad, kelj fel néha és sétálj, gugolj le azokon a gépeken a modók előtt picit nagyobb hely van kialakitva, erre is pont megfelel!
    A viharos időkben, illetve mikor az egyenlitő felett jár a gép álltalában kicsit jobban szokott rázni, van, hogy az ővet is bekapcsoltatják, de nem kell megilyedni!
    Ha a tengeren túlra mész, igen is próbálj meg aludni, mert sok időzónát átrepül a gép és nehéz az átállás, majd!
    Ha hányós vagy akkor vegyél be egy dedalont indulás előtt biztos ami biztos, de ha nem akkor sem baj ha beveszed legfeljebb vissza felé nem teszed, mert már tudod milyen lesz!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_915003
    Torolt_felhasznalo_915003
    2004. október 3. 22:119.
    Szia Inez78!

    Én is rutinos utazó/repülő vagyok elmondhatom évente többször is modómban áll. Ismerem a repülés mind két oldalát, mind utas, mind pedig "belső dolgozó", szóval valóban az lenne a leg jobb, ha priviben de te kérdeznél, bár hogy is tudnál kérdezni, mikor nem tudod pontosan mi is vár rád?
    Sokan, sok jót mondtak már itt el, de azt hiszem valóban az a legfontosabb, hogy ne izgulj és élvezd!!!
    Lehet, hogy hosszú lesz amit irok, de remélem végig olvasod, szóval az első és ami a legfontosabb, hogy két részre kell venni magát az utazást!
    Ha tengeren túlra mész és ha európába, mind két esetben más az indulási "ceremónia".
    Ha tengeren túli utazásról beszélünk, mondjuk USA, akkor érdemes a gép indulása elött 2 órával ki menni, mivel a terror támadás óta minden utasnak egyesével át vizsgálják a csomagját, érsd alatta, hogy ki kell bontanod a böröndöt, még kint a halban, csak utána tudod lefoliáztatni, elötte nincs értelme, kidobott pénz, mert úgy is ki kell bontani, az izraeli járatoknál szintén ez a helyzet, plusz ott még izraeli "katonák-vámosok" is feltesznek 1000+999 kérdést és szinte a vesédben turkálnak, illetve a számukra azonositathatlan műszaki cikket nem engedik fel a gépre, még a böröndben sem, bucsu neki. /Meg történt eset/Náluk /Izraelben/fent áll az is, hogy a reptéren nem engednek be, vissza forditanak, hiába igazolod, hogy várnak, és szállásod van. Amerikaiak nem engednek be semmilyen élelmiszert semmilyen formában, persze ha kiszurják csak akkor, de nem érdemes kockáztatni, mert lehet, hogy bünti pénzt adnak érte.
    Ha át kell szálnod valamelyik kinti nagyobb városban és valóban nem beszélsz semmilyen nyelven akkor, mielőtt ki lépsz a gépből, persze ha malévval mész akkor még ott kérj segitséget a sztyuviktól, ha idegen légitársaság, akkor törekedj arra, hogy valami helyi légierős sztyuvit találj és elég ha mutatod neki a kártyádat, hogy hova szeretnél menni, vagy mond a város nevét, álltalában egy betű és egy szám jelzi, hogy hol történik a beszállitás /pl. E42-es kapu/nyilakkal ki van irva, hogy az E30-50-ig merre kell menni és akkor ott rá találsz, viszont érdemes még itthon regisztráltatnod magad a kinti járatra is, és akkor "nem megy" el nélküled a gép. Ha átszálsz és nincs sok időd, illetve nem tudsz jól és biztosan tájékozodni akkor ne kérd ki a csomagodat, nem kell azzal is foglalkoznod, megy magától jó esetben, persze sajna vannak kivételek, de bizz benne, hogy nem a tied fog elkeveredni akkor épp!
    Értéket, törékenyt, hitelkártyákat ne tegyél a böröndbe, ha hiszed ha nem van aki szokott!
    A kézi pogyóba semmi olyat ne rakj, mint köröm olló, reszelő, illetve bármi olyat ami hegyes és emberélet kioltására alkalmasnak itélhetnek, elveszik, nem adják vissza soha többett!
    Ha kint mégis lenne gondod, és mégis beszélsz picit valamilyen nyelven, ne kezdjél el beszélgetni, gondolok itt vámosokkal, mert esetleg ha olyan kérdést tesznek fel amire nem tudsz épp válaszolni leh
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2004. október 3. 21:258.
    Én sosem szoktam befóliáztatni a feladott csomagot, eddig még meg volt minden. . . . igaz néha összetúrva.
    Arra viszont ügyelni kell, hogy az olló v kés a feladott poggyászba kerüljön. Elveszik, ha a kézi csomagba van, s már vissza sem adják!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_257906
    Torolt_felhasznalo_257906
    2004. október 3. 21:037.
    Én szerintem meg felesleges lefóliáztatni, lezárni a csomagokat, ha az USA az uticélod mind kibontják a. . . . . biztonságiak! Ugyanis átvilágítják, és bármi gyanús van benne, ugrott a fólia. . . .
    Nekem összetúrtak mindent, hiánytalanul meg is volt, csak hát az öltönyeim, meg az ingeim. . . . . Persze a gépeiken fém kés villa kanál volt Vegastól NY-ig és onnan Frankfurtig! Azt ott azután akkurátusan el is vették, nehogy egy Budapestnyi üzemeanyaggal kalózkodni kezdjünk :))
    előzmény:
    sziszka967 (3)
     
  9. 2004. október 3. 17:126.
    Szia!

    elég sok infó bekerült már ide, de egy nagyon fontos nem: NEM KELL BETOJNI:)

    Általában pofon egyszerű az egész, mert ha még itthon megnézde a beszállókártyádat, (TÖBBIT IS), akkor rajta van minden adat ami kell neked.
    Terminál, járatszám, kapu, beszállás időpontja, indulás időpontja. . . szóval minden. A terminálokon minden szépen jelezve van, több jól látható helyen is, szóval ezt sem nehéz elkeverni, csak ne izgulj, és minden menni fog.
    Ha mégis kellenbe a segítség, megértik mit akarsz, ha megmutatod a jegyedet az információs pultnál.
    Hamar rájönnek hogy nem beszélsz nyelvet, és akkor elmutogatják.
    Ami lényeges: csomagot nem "magára hagyni" sehol, és még itthon a lehető legtöbb infót próbáld meg beszerezni a reptérről. . . . stb.
    Az adott légitársaság gépén van légi-magazin, abban ott szokott lenni egy térkép a repteréről, azt is nézegetheted még leszállás előtt, meg el is viheted, ha akarod.
    De írj, kokrétan hová utazol, és szívesen segítünk neked mindannyian:)
    Üdv: diva
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2004. október 3. 16:585.
    Szia Inez!
    Szeretnénk neked segíteni néhány tanáccsal.
    Ha Amerikán átutazol, akkor nem adhatot fel a csomagot a végállomásig, Amerikában be kell lépni vámoltatni, ki lépni. Ez mind időigényes, nekünk legutóbb ez a ceremónia két órába telt.
    Van mikor itt megkapod végig mindkét gépre való beszálló kártyát, de gyakran előfordul, hogy az átszállásnál kell majd intézni.
    Én mindig teszek a kézipoggyászba (főleg ha átszállok)
    ruhát, arra az esetre ha később érkezne meg a csomagom. Több órás útra kényelmes ruha, cipő meleg pulóver is ajánlott, mert előfordul, hogy hűvös van a gépen. De te kérdezzél nyugodtan mit szeretnél még tudni!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2004. október 3. 15:214.
    És repülni jó. . . . .
    előzmény:
    inez78 (1)
     
  12. 2004. október 3. 15:053.
    Szia Inez!
    Ezzel mindenki így van az első út elött. Semmi különöset nem kell csinálnod. Az infós pultnál eligazítanak. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, fóliáztasd le a csomagjaidat, akkor biztosan nem nyúlnak bele a cuccodba.
    előzmény:
    inez78 (1)
     
  13. Torolt_felhasznalo_296817
    Torolt_felhasznalo_296817
    2004. október 3. 14:492.
    hová akarsz utazni ?
    előzmény:
    inez78 (1)
     

Címlap

top