Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Rántott gomba sos
Sziasztok!
Rántott gombát fogok holnap sütni, csak egy kicsit bajban vagyok. Eddig mindig egészen piciket vettem, hogy alaposan átsüljenek, ne legyen olyan nyersgomba íze. De most csak nagyobbakat, 4-5 cm átmérőjűeket kaptam. Mit csináljak velük, hogy alaposan átsüljenek? Nem marad ilyenkor sem nyers, csak valahogy az íze olyan nagyon gombás. Nem tudom, jobban elmagyarázni sajnos.
Köszi a tippeket, egyelőre jó éjszakát!
Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
Tökéletesen sikerült a gomba. Igazából nem azzal volt a bajom, hogy gombaíze van, hanem, ahogy Csutak51 is mondta: a nagy gombában túl sok víz marad és én úgy nem szeretem. De így, kisebbre vágva tökéletes volt.
Gombát pucolom,sózom,borssal is megszórom,hagyom kb. 1 órát állni.Annyi idő alatt kiereszti a levet magából,de nem lágyul meg,az fűszer beleivódik.Így forgatom,tojás+liszt+prézlibe,bő ,forró olajba sütöm,először a kalapjával fölfele,majd megfordítom,és a míg a kalap része sűl,beleteszek kis darab füstölt sajtkockát,vagy ha kész akkor pici parmezánnal megszórom.
A gomba nem lehet karfiolízű,gombaíze kell legyen,nem ?
Leszámítva, hogy a champignon franciául csak gomba, úgy általában, úgyhogy a piacon gombagombát kérünk Mari nénitől.
Tényleg, vajon más nyelvekben is használják a csiperkére a sampiont, vagy csak nálunk?
A legtöbben ezt értik "gomba" alatt, a termesztett csiperkét (sampiont).
Még a termesztett laskagombától is idegenkednek, pedig nagyon finom, csak a tönkjét ki kell vágni, az nem ehető, szívós, de alig valami veszteség!
Mindenkit biztatok, aki nem ismeri, próbálja ki!
Én leginkább az erdei gombákat kedvelem, sokkal ízletesebbek, és piacon véve semmi veszély sincs, mert a gombaárusokat ellenőrzik!
Ha valaki maga akarja szedni, mindenképp ismerjen meg pár gombafajtát, és mindenképp vizsgáltassa meg hivatalos gombavizsgálóval!
A piacokon van ilyen képesítésű emberke.
A neten rengeteg infó van, egyet közülük beteszek:
http://www.piaconline.hu/new/hir.php?f=gombaism erteto
Van neked lelked, hogy beteszed ezt ide hajnali 10-kor, vasárnap, óracsavargatáskor?
Megyek is enni, miattad fogok elkárhozni.
Soha nem főzöm meg licsit sem.
A vargányákat kb fél centisre kell szeletelni.
A bolti csiperkétkb 1-1,5 centisekre szoktam szelni ha kirántom.
Tehát,,,,, Nem mindegy hogy milyen gomba.
Ha szép nagyok formásak a fejek, megtöltöm, pl: csirkemájas töltelékkel. Sütőben tepsiben tökéletesen átsül bármilyen vastag.
1, Rántott husi, vargánya,
2, pulykamell töltött gomba.
Én rengeteg gombát szedem.
3. fotó, 1 nagytálca vargánya.
4, Vegyeserdei gombák. Ez kb 15 kiló.
Megmosni, megtisztítani és enyhén ecetes vízben az első forrásig(!) megfőzni. Aztán lecsöpögtetni és úgy panírozni. Gyönyörű világos színű marad a gomba húsa és garantáltan nem nyers ízű mert átfő, stb. Valahol olvastam ezt a tippet én is anno..., azóta mindig így csinálom és szuper! Rántani meg én is mindig ilyen méretűeket veszek.
A gomba nyersen is mélyhűthető, természetesen csak a tönkje is!
A leves meg mégfinomabb, ha vegyes gombából csinálod, pl sampion+laskagomba, a laskagombából kevesebb, mert az aromásabb, mint a sampion.
Jó éjt, aludjunk!
Sebaj, edd meg Te!
Így tejszínesen isteni, próbáld ki!
Ha sajtgaluskával csinálod, tartalmas is. Néha, ha van, teszek sonkát is bele, apró kockákra vágva. Nagyon kevés elég, egy evőkanál reszelt sajt, sonkából meg egy kis szeletke is.
De ha egyik sincs, csak a tojás+lisztből galuska is jó!
Kis borsot és szerecsendiót a levesbe is teszek, kihagytam!
Azt hiszem, az a gondod a nagy gombával, hogy mivel minden gomba nagyon sok vizet tartalmaz, a nagyobban több van, és ha rántod, ezt kiengedi bundán belül.
Gondolom, ezt akartad írni azzal, hogy "nagyon gombaízű" a nagy rántva.
5-6 cm-s kalapú gombát nyugodtan kétfelé vághatsz, vízszintesen, hogy két kalap legyen.
A gomba tönkjét és levét se dobd ki! Darabold apróra, beleteheted pl zöldséglevesbe.
De ha nem használod most fel, mélyhűtsd a lével együtt, és legközelebb veszel hozzá pár gombát, azzal együtt isteni gombalevest főzhetsz!
Tejszínes gombaleves sajtgaluskával
Pár szem gombát felszeletelsz, megfőzöd ételízesítős vízben.
Ha megfőtt, behabarod (2-3 adaghoz kb 1 dl tejszín, 1 csapott ekanál liszttel.Tejföllel is lehet, de tejszínnel finomabb.)
A habaráshoz, hogy ne legyen csomós, a levesbe öntés előtt keverj a forró leves levéből!
Szórj a levesbe apróra vágott zöldpetrezselymet, és szaggass bele - mokkáskanállal- apró
sajtgaluskákat
Pár deka reszelt sajt (bármilyen, ami épp van), 1 kisebb tojás, és annyi liszt, hogy galuskatészta-állagú legyen. Víz nem kell bele!
Pici töröttbors, őrölt szerecsendió, ételízesítő/vagy só.
Csinálhatod úgy is, hogy a petrezselymet nem a levesbe, hanem a galuskába teszed.
De tehetsz a levesbe sajtgaluska helyett bármilyen levesbetétet, amit szerettek.
Jaj, most nagyon megkívántam őket! Úgy ennék..
De nekem jó lesz az 5cm-es is, ne bajlódj velük. :)
Szeleteld a kalapot kb 1-1,5 cm vtg-ra, ne egészben akard bundázni!
De van, aki először megfőzi (én nem szoktam), ha megfőzöd, összeesik, és talán nem lesz "gombaízű", ahogy írod.
(Főzöd pár percig, kiengedi a levét,azért esik össze. Utána leszűröd, kihűtöd, és panírozhatod.)