Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Halálmiszer helyett élelmi
-Dobozolt élelmet ne vegyünk!
-Halálmiszer helyett élelmiszert: élő gyümölcsöt, élő salátát, élő joghurtot.
-Tálaljuk először a salátákat! Akkor a főételből - a zsírosból - nem eszünk annyit!
-Ne vegyünk kemizált keverékeket adalékokkal, festékekkel, tartósítókkal (készételeket, gyümölcsjoghurtot, desszertet, mártás alapot,
kakaós tejet). Kakaót és tejet csak össze tudunk keverni? Gyümölcs kapható? Joghurt kapható?
-Ne vegyünk vizet boltban- van otthon a csapból! Narancs kapható? Víz van otthon? Nagy dolog
ezekből otthon narancslevet csinálnunk? Tartósítószer, édesítő nélkül?
-Télen nincs paradicsom, paprika, eper - csak annak látszik. Nitrátos, kemizált, fölfújt: íze sincs.
-Aki déli gyümölcsöket vesz (ananászt, banánt,licsit, papayát, mangót), tudnia kell, éhbérért termeltetik, vegyszerezik, zölden szedik,
íze sem igazi - nem ezekkel dobhatjuk föl hétköznapjainkat!
-Ne vegyünk festett élelmet: mű-barna kenyeret, pirosított cseresznye- vagy eperkonzervet, rákkeltő tortákat.
-Süssünk otthon kenyeret! (Lásd: Kenyérsütés 7 perc 100 Ft, youtube)
-Az édesítőszerek (aszpartám, ciklamát, szacharin, aceszulfát) cukorbetegséget okoznak!
-Húsárut csak olyat vegyünk (keveset), ahol látszik, hogy húsból van (tőkehús),
mintha most vágták volna ki. Kolbászban, fölvágottban minden lehet: kengurú, kutya, kulimász.
-A jó ízű étkezés első "fogása": egy kiadós kerti munka, kocogás, ablakpucolás.
Te fiu vagy,vagy lany?Csak erdekelne.
Nekunk torpemarhaink vannak es azt esszuk es kb 4 -5 allatot adunk el evente onnet tudom pontosan hogy hogyan mukodik a vagohidi gyakorlat. Ebben nincs kulonbseg a kisebb es nagyobb uzemek eljarasai kozott.
Azert kabitjak el elektrosokkal az allatot mielott levagasra kerul , legyen az csirke diszno vagy barmi mas mert az allatnak a stressztol es a halalfelelemtol ami megjelenne bennuk azonnal ahogy hallanak a tarsaik orditasat vagy sivitasat olyan kemeny stresses lenne a hus hogy szinte fogyasztasra alkalmatlanna valna. Sot kimutattak azt is hogy az ize is megvaltozik ezert mindenhol az a cel hogy az allat halala a leheto leggyorsabban es legstresszmentesebben menjen vegbe.
Te jo eg micsoda "szakember" ez aki ilyet allit? sose hallott meg arrol hogy hogyan mukodik egy csirkefeldolgozo uzem?
pedig nem hadititok csak utana kell nezni. az a legnagyobb baj hogy sok ember elhiszi mert Dr. akarki a cikk iroja . tiszta "agymergezes" amit ez a valaki csinal a tudomany neveben.
nem azert , mert lehulyeztetek , Picikeim
http://www.origo.hu/tudomany/20150803-genek-gmo-genetika -kutatas.html
Hatterhatalom.... a butasag kiaknazasa ez a rizsa
Hogy mondja kukac ?--->" megtaláltuk a szegénység okát. A szegény ember igyekszik normális dolgokat kitalálva pénzt csinálni ahelyett, hogy ilyeneket találna ki..."
Ajandek , Neked szerveztem meg : gondolkoznak helyetted a lanyok/fiuk/kukacok....
Aki doktor es ilyen fekete butasag terjesztesere vetemedik , hogy videoit 30 dollarert forgalmazza , azt ugyanilyen rugo mozgatja akkor , amikor tuti rakbolkigyogyulast adja el , zoldlottyel...
De TE ? Azt hogyan lehet megmagyarazni, hogy gondolkodas nelkul terjeszted ?
Az én nagyanyám is ugyanígy csinálta! És nem hívták rá a grínpíszt.....
A forro viz .... lehet, hogy e miatt vesznek fel a nok gumikesztyut mosas-mosogatas kozben ?
Fel ne szivjak a vajdlingbol a vizet....
Mellnovesztes : martsad forro vizbe...
futyivastagitas : martsad forrovizbe ...
Te Mozdonj, ebből meggazdagodhatnál...! :-DDDDD
Elképesztő, hogy a fizikai törvényeknek a csíráját sem képes felfogni.... És önjelölt netes próféták (=lehúzós sarlatánok) mantráit propagálja...
Eben a dologban kár velem vitát nyitnod, mert nem én voltam az aki ezt kijelentette. Mindössze csak a világ elé tártam, hogy ilyen is létezik. Remélem, hogy már csak múlt idő. De hogy létezett, az sajnos, biztosra vehető.
!
Ismetlem, mirol van szo , mit allitottal a hozzaszolasodban , mit tarsz a vilag ele es miben vagy biztos :A csirkéket még félig élve dobálják a tisztítóvízbe, ahol kínjukban egy csomó vizet szívnak magukba, ami a forróvíz hatására nyomban beépül a szerveikbe, testükbe. Az így keletkezett súlytöbblettel gazdagítják a tulajokat, meg részvényeseiket. Forrás: Diseases Don't Just Happen - Dr. Lorraine Day
Jajj.
Dr Lorraine Day egy penzbeszedo sarlatan.
Aki egy minimum termeszettudomanyt /biologia/ tanult altalanos iskolaban , kezlegyintve otthagy ilyen marhasagot es olyan embert , aki ilyet terjeszt...es nem a rákja gyogyitasat/az életét!!! bizza ilyen mindenrekepes sarlatanokra....
A forro viz .... lehet, hogy e miatt vesznek fel a nok gumikesztyut mosas-mosogatas kozben ?
Fel ne szivjak a vajdlingbol a vizet....
Lehet, hogy a forro vizes furdo miatt van annyi tulsulyos ember ?
A gozfurdok is arra lehettek kitalalva, hogy kinyirjak az emberiseget....
Mellnovesztes : martsad forro vizbe...
futyivastagitas : martsad forrovizbe ...
infuzio bekotese helyett forrovizes gyogylékadfurdo...
Jaaaajj: nem tudtam felvenni az uj szepruhamat!-most furodtem es beepitettem nehany liter furdovizet...Dr Lorraine Day mondta a TV-ben
Eben a dologban kár velem vitát nyitnod, mert nem én voltam az aki ezt kijelentette. Mindössze csak a világ elé tártam, hogy ilyen is létezik. Remélem, hogy már csak múlt idő. De hogy létezett, az sajnos, biztosra vehető. Az ilyen barbár "élelmiszer" előállításoknak tényét meg lehet próbálni tagadni, pontban úgy, mint azoknak a kiskakasoknak a ledarálását, amelyek pechjükre nem szolgálhatják a tömeg-tojástermelést, de attól még léteztek és léteznek még ma is. Szuper profi megfigyelés és környezet ellenére is...
Hozhatnám végtelen sorban azokat, a megfelelő színű csempékkel kirakott, de a tömegtermelésre gyártó állattartóknak fotóit is, ahol pl a disznók megfordulni sem tudnak a ketrecükben, testük sebekkel van tele, meg a ki tudja hány emeletes ketreceikben nyomorgó, melleiket háromszoros méretűre felpumpált csirkékről, meg a többiekről is, de most már tényleg nincs rá idő.
Pedig csak az lehet az egyetlen megoldás, hogy az ilyen fotókat oda kell dugni a háttér dolgokról mit sem tudó, vagy még inkább, arról semmit tudni nem akaró fogyasztó orra alá, hogy végre kinyissa az agyát!
Mert az csak és kizárólag rajtunk, a fogyasztókon múlhat, hogy mivel hagyjuk etetni magunkat, és mivel nem. Mi kell meghatározzuk, hogy mit gyárthat nekünk az élelmiszeripar, és mit nem. De ameddig ezt nem tesszük, addig marad az, hogy élelemnek még véletlenül sem nevezhető akármikkel próbálnak etetni bennünket úgy, hogy a fenséges reklámjaikkal előtte még be is etet(né)nek minket. Már akit lehet. És ahogy elnézem, nagyon sok magyart még mindig be lehet etetni. Nagyon sajnos.
Egy biztos, az vagy, amit megeszel.
Hehe, kíváncsiság rulez, és idehajtott :-)) Van még egy órám, úgyhogy:
Bár ahogy írtam, nem néztem igazán utána ennek a doktornőnek, de azért a Quackwatchba én is belefutottam. Nem volt nehéz :-DD Sajna, csak derülni tudtam rajta. Tipikus példáját adják annak, hogy hogy kell valakit kinyírni, aki az ő főcsapásuktól másként mer gondolkodni.
Nem tudom kinek van igaza, és kinek nincs, de azt nem csak felháborítónak tartom, hanem mérhetetlen nagy disznóságnak is, hogy mindazokat, akik nem az éppen adott nyugati orvoslás mellett teszik le voksukat, azt ki kell nyírni. Lásd a Dr. Burzynski által vezetett magánkórház (ahelyett, hogy millió állami kórházban csinálnák...), főleg az agytörzsi- meg agydaganatokat orvosilag bizonyítottan és nagy eséllyel gyógyítónak a történetét, de akár ide veheted ezt a doktornőt is. (Akinek nem az idétlenségeire kell figyelni, hanem arra, hogy mivel segítette meg magát, mikor bajban volt. Elég lesz belőle ennyi ;-))
Ha pedig, nem lennének ilyen konok emberek, mint az említettek, vagy éppen pl az a Béres József is, akiket a fajtáid megállás nélkül sarlatánoztak végtelenül hosszú éveken keresztül, akkor... Akkor a többit a fantáziádra bízom.
Csak szólok, hogy mivel egyetlen magyar családot sem fenyeget az a veszély, hogy most majd rohannak az amerikai Mlm-esekhez és veszik a terméket, így nagyon nem kell aggódnod miattuk.
--------------------
A be nem szedett gyógyszerben igazad van! Én írtam hülyeséget. Valójában a chemóról akartam ezt írni, csak ki tudja miért, sikerült legyógyszereznem, meg letablettáznom. Törtem a fejem, hogy miért... de nem jöttem rá :-DD Hogy aztán hiszed-é ezt, vagy sem, az a magánügyed.
Pssszt, azt meg mesúgom, hogy egyelőre az amerikaiak kémkednek, mindenben, s mindenki után. Beleértve a legjobb barátaikat, a szövetségeseiket is ;-))
A csirkéket még félig élve dobálják a tisztítóvízbe, ahol kínjukban egy csomó vizet szívnak magukba, ami a forróvíz hatására nyomban beépül a szerveikbe, testükbe. Az így keletkezett súlytöbblettel gazdagítják a tulajokat, meg részvényeseiket. Forrás: Diseases Don't Just Happen - Dr. Lorraine Day
Hazugsag. Ma normak vannak : ma az étel , minden étel vizsgalva van..
Ilyen marhasag : egy csirke forro vizbe dobva megdoglik. Ennyi.
Mas : a csirketenyesztok kulon engedellyel hatalmas hygienias kovetelmenyek kozott es allando ellenorzesnek kiteve sajat maguk olik le a kereskedelembe indulo csirkeket.
Meg a "vagihidjuk" csempejenek a szine es a beboritott felulet magassaga is meg van hatarozva... Sot: az allatvedok virnyogasa miatt minden csirke feje egy elektromos szarral van elkabitva , mielott felteszik a futoszalagra , ami a veg fele viszi oket... a millio csirke , amit evente felnevel egy-egy tenyeszto , hoz nekik eleg penzt ahhoz, hogy ne gatyazzanak 3 deci minosegrombolo vizzel a pipihusban...amit mennyi ido alatt "epit" be a husba forrrovizben doglodo csirke ???? Es hol vannak ezek a csirkeitato forrovizes medencek ? egyenkint gatyaznak veluk, vagy gepesitve van ?
Dr Lorraine Day mondta ????? Akkor biztosan igaz lehet
gyógyíthatatlannak minősített, előrehaladott rákjából gyógyította ki magát egyetlen gyógyszer bevétele, vagy egyetlen chemo vagy bármilyen más durva beavatkozás nélkül.
Nem igaz. Legyszives utanaolvasni.
Ez hiszekenysegedbol eredo csunya felrevezetes.
Nagyon sulyos betegeket eltetsz hazug remennyel .
Dr Lorraine Day -nek komoly problemai vannak....s az MLM-mel arult zold lottye ota az X-edik rakellenes tuti csodaszert aruljak a sarlatanok... es a rak meg mindig itt van!
Szoval az ugy volt , hogy ennek a csajnak lett egy golyonyi dudorja a mellen/melleben.
Orvosi papirok vannak rola a honlapjan...
Bizony , elso hazugsagod: eloszor kivettek , aztan analizaltak, aztan egy masodik operacionak is alavetette magat es jo nagy karimat kioperaltatott a mar kivett daganat helye korul.. Felajanlottak neki sugarterapiat , azt visszautasitotta... Hirtelenjeben vega lett belole .... Kilenc honap mulva a mellei felett nott egy daganatocska.... Erre azt mondta/gondolta : a vega etrend nem eleg a gyogyulashoz , keresek egy alternativ megoldast.
Rakezdett kiprobalni mindent, amirol hallott : 40 kulonbozo alternativ szart kiprobalt... es egyik sem mukodott...mondja O maga a konyveiben/videoiban...
Kerdes: mennyi ido alatt dontotte el, hogy egy gyogymod/methodika jo vagy sem?????
Szoval a daganata hirtelenjeben teniszlabda nagysagu lett - harom het alatt... Fajt is , nagyon fajt: sajat maga irja , hogy a legerosebb narkotikum sem segitett a fajdalmat lekuzdeni /azt allitja mashol, es TE magad fentebb, hogy SEMMI gyogyszert nem szedett../
Annyira fajt neki, hogy megis elhuzott egy sebeszhez , aki kiszedte ezt a daganatot is... na az a kulonbseg a ket masik "durva beavatkozas"=operacio es e kozott a harmadik durva beavatkozas=operacio kozott, hogy nem adta nyilvanosba a biopsziat .... mondvan, hogy maganugy.
De akkor mi a feszkesnek tette ki a meztelen melleit a daganattal?
Miert adta nyilvanosba a ket masik jelentest es miert nem ezt ? Azert, mert ez bizony nem mellrak volt...
Es a masik problema a Dr Lorraine Day -al: a videoi/filmjei
Pl a 10 audio felvetel zagyva tartalmabol nehany szemelveny , gondoljon mindenki , amit akar : leir/mesel valami hatalmas osszeeskuvesrol, ami kb 200 eve kezdodott, mi szerint egy vilaghatalom/uj vilagrend altal hangszerelve az emberiseg 6 billiorol 500 milliora lesz csokkentve , e miatt lett az aids virusa szetterjesztve , ezert hasznaljak a fluort, ezt szolgalja a Rockefeller alapitvany , az Amerikai rakellenes alapitvany , a lazer technologia , a DVD , a televiziok "doboza" , amik arra vannak hasznalva, hogy az embereket kemkedjek, az Egyesult Allamok altal elturt/hirdetett kommunista ideak, az iskolakonyvek ujrairasa, a mediakban megjeleno tortenetek, John es robert Kennedy , Lady Diana es Martin Luther king valodi gyilkosainak titkolasa , .....a sarki jeg olvadasa , a Nasa , az urhajozas azert jottek letre , hogy kiuritsek a Foldet....
Mindenkinek azt ajanlja ezekben a videokban, hogy ne nezzek a TV-t , mert nehany perc nezes utan keptelenek lesznek realisan gondolkozni , nem tudnak ellenallni a hazugsagoknak, amivel a Tarsadalom be van mar itatva... Azt is ezekben hirdeti, hogy ha rakos beteg TV-t nez , akkor nem tud gyogyulasan dolgozni es ha orvossagot szed, akkor elarulja Istent...
Dr Lorraine Day egy sarlatan
S mivel megint hosszabb ideig nem leszek, legyen arra az időre még egy másik tanulmányozni való is ;-))
Mert ez is arról szól, ami a topik témája keményen, hogy mennyire nem mindegy, hogy mit eszünk, vagy iszunk, vagy fordítva, hogy mennyire életbevágóan fontos az, hogy mit eszünk, vagy iszunk. Tessék, 8 ember 22 féle, komolyabbnál komolyabb nyavalyával. Legtöbbjük súlyos cukorral, de akad közöttük alig lélegző allergiás, meg minden más is.
Érdemes megnézni, hogy mit tesz csak az, ha 28 napig semmi mást, mint naponta maximum kétféle préselt zöldségből készült levet, valamint gyümölcsöt esznek, vagy annak levét isszák.
Annak is érdemes belenézni, aki nem beszél angolul. Néhány perc az elejéről, majd görgővel néhány a film közepéről, s a végén kb 5 percet akkor is érdemes megnézni, ha egy kukott sem értesz belőle.
De látni fogod a kitisztult szemeket, a lélegezni is alig tudót hegynek fölfelé sietni, s a füléhez szorult vállakat lesimulni, a kilókkal együtt Mindenki egy láda gyógyszerrel érkezik, és aki a végén a legtöbbet viszi haza magával, az 2 db gyógyszer az 52 féle helyett, amit naponta szedett.
Nos, ennyit jelent, hogy mit eszik és mit iszik az ember. Mármint azoknak, akik nem nyavalygással akarják tölteni életük felét, hanem ellenkezően, amennyiben tesznek is magukért, meg szerencséjük is van, akkor testi és szellemi frissességük teljében.
----------------------
Aki pedig, az amerikaiak, meg egyáltalán, a nyugati világ millióit is gyilkoló étkeket, rendeket akarja nálunk is meghonosítani, a konyhák, főzőedények helyett laboratóriumokban összeszkábált porokkal, meg a legújabb őrülettel, a húst romlásától megvédő, baktériumokat evő virussal..., az másokkal együtt, velem is szembetalálja magát. Igen, Ardian, rólad beszélek.
És hogy tudd, előre elmondom, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az olyan tudomány ne arathasson babérokat, amelyik az emberek egészsége ellen van. Sőt, annál inkább azok betegségére. Kb 3 hét múlva leszek. Addig azt mondhatsz a hátam megett, amit akarsz ;-))
El tudom képzelni mekkora sikert hozott Dr Lorraine Daynek* ez a filmje... Mert hogy ez arról szól, hogy amit eszünk, azzá válunk. Először csak jajongóvá, majd beteggé, aztán nagyon beteggé. Ahogy a doktornővel is megtörtént. Ételeivel, a természetben fellelhető kiegészítőkkel a súlyos, gyógyíthatatlannak minősített, előrehaladott rákjából gyógyította ki magát egyetlen gyógyszer bevétele, vagy egyetlen chemo vagy bármilyen más durva beavatkozás nélkül.
Egy szóval sem mondom, hogy ez bárkinek is követendő példa kell legyen, de azt állítom, hogy az ilyen lehetőségekről mindenkinek tudnia kell.
Mindenesetre rendesen magára haragította azt a "vezető" amerikai, de ma már inkább világ-gyógyszerlobbit is, amelyik most már szó szerint élet és halál ura lett, s ők határozzák meg, hogy szerintük ki gyógyíthat és ki nem.
Lásd erre azt a példát, hogy pl a szintén gyógyíthatatlannak minősített, főleg gyerekkorban jelentkező agytörzsi tumort is jó eséllyel lehetne gyógyítani, ha ezek az élethalál urai azt hagynák. De nem hagyják, mert akkor azonnal tönkremennének. Az erről szóló filmeket itt meg itt lehet megnézni. Aztán elgondolkodni.
Csak akkor láthatjátok a filmeket -meg sokkal többet is-, ha regisztráltotok. Ha jól emlékszem 10 napig ingyenes, majd kb havi 8 Usa dollárba kerül.
-----------------------
* Dr. Day is an internationally acclaimed orthopedic trauma surgeon and best selling author who was for 15 years on the faculty of the University of California, San Francisco, School of Medicine as Associate Professor and Vice Chairman of the Department of Orthopedics. She was also Chief of Orthopedic Surgery at San Francisco General Hospital and is recognized world-wide as an AIDS expert.
Még nem volt időm, hogy jobban kutakodjak a doktornőről szóló információk után, de az biztos, hogy jó 20 évvel azután, hogy étrendjével, meg kiegészítőivel kigyógyította magát, még vidáman élt, és igyekszik másokat is gyógyítani.
Ehhez csak annyit fűznék még hozzá, hogy kb 1,5 héttel ezelőtt a férjem -szó szerint értendő, világhíres szívspecialista- orvosával beszélgettünk, mikor is szó került rákról is. Nem tudván, hogy mi történt velem, nyugodtan mondta, hogy ma már vagy nem, vagy csak ritkán küldik a pácienseket sugárterápiára, mert az többet rombol, mint használ, viszont nagy a lehetőség, hogy újabb rákot fog okozni. Itt megkértem, hogy akkor most sűrgősen lapozzunk...
Oh, ennél van sokkal tudományosabb megoldás is. Néhány órával ezelőtt hallottam egy orvosnőtől. Majd kimentem nagyon mély lélegzeteket venni.
A csirkéket még félig élve dobálják a tisztítóvízbe, ahol kínjukban egy csomó vizet szívnak magukba, ami a forróvíz hatására nyomban beépül a szerveikbe, testükbe. Az így keletkezett súlytöbblettel gazdagítják a tulajokat, meg részvényeseiket. Forrás: Diseases Don't Just Happen - Dr. Lorraine Day
Mindez a doktornő filmjében hangzott el, amit ma délután kezdtem nézni. Ennél a résznél viszont be is fejeztem egy időre. S mivel nem hiszem, hogy egy olyan doktornő, aki kórházi főorvosként is üzemelt hosszú éveken keresztül, valaha is állítana olyat, amit legalább ne ellenőrzött volna le, ezért el kell higgyem, ez a borzalom valóban létezik abban az Amerikában, aminek "jó dolgait" pl Ardien is honosíttatni szeretne magyar földön. Na még csak az kéne! Amerikai szemét, végtelenül embertelen (és a jelek szerint állattalan) szemléletet, soha!
------------------
Az őrült mennyiségű vizet tartalmazó csirkék pedig mindenhol léteznek. Még itt is, ahol pedig egészen az elmúlt évekig határozottan kordában, és jó minőségben tartották az étel alapanyagokat. Nemrég viszont, egy alig valamivel több mint 1 kg-os csirkéből elsőre kisült 3 dl víz, és 1 dl zsír. Fotóm is van róla, tudom bizonyítani. Az meg biztos, hogy ennyi vízet csak rálocsolással nem tudtak belenyomni a csirkébe.
Igen, de olyan húst vagy 30-40 éve nem láttam.Akkoriban is talán azért volt olyan, mert a mélyen tisztelt hentes úr hétvégén berakta a húsokat a hűtőkamrába mind és utánuk küldött 1-2 vödör vizet. A húsok pedig lehűlés közben jól teleszívták magukat. (esetleges szakember: ne! Ez így volt,slussz..remélem, már nem így van. )
"Csak azt akartam érzékeltetni, hogy az előre szeletelt felvágottak árusítása jellemző a tescokra, nekem meg ez nem túl bizalomgerjesztő."
A nem bizalomgerjesztőséggel egyetértek. Csak hát minden bolt árul előre szeleteltet, ahol meg van rúdszám, ott is előre felszeletelik ami saccra elfogy a következő órákban és ott van szépen a tálcákon (a legyek meg rohangálnak néha, akkor is ha szép tiszta minden.) Egyedül a sokat emlegetett sarki kisboltok nem biztos, hogy tálcáznak, általában azért, mert csak egy eladó van többnyire, aki nem ér rá ilyeneket előkészíteni, vagy egyszerűen nincs hely. Ezeken a helyeken viszont nem árt megnézni-ha rálátsz- a rúd végét---lehet hogy tegnap, tegnapelőtt vágtak belőle, ennyit a frissességről..(((
Nem visz neked a teszkóból jó fokhagymát, mert az többnyire kínai és olyan minőségű, mint amit írsz. A gond az, hogy máshol is azt a sz@rt kapod,még a sarki kisboltban is, hát ő is ott veszi, esetleg a nagybanin, ha járnak oda fel. Vöröshagyma dettó. Egy tisztességes magyar fokhagymának meg se kottyan a panelspájz..)))
Juj de jó! Sajnos..(((
Na, tényleg kár volt ide visszanéznem, hol tart a vita. Most olyant teszek, amit 10 éves fórumos fennállásom óta nagyon ritkán: csúnyákat mondok.
Tudod mit? Szakadjon rád az ég te beképzelt milliomos majom, mert úgy tűnik az vagy, csak nem tudom, mit keresel itt a hétköznapi emberek közt??? Hát mit képzelsz, hol a rossebben vásároljon a vidéki kisvárosi, ahol minden drágább. mint a fészkes fővárosban, itt a maszek szemetebb mint a multi, a szegény, a támogatnivaló kisboltos 25 forintért adja a kenyérgyárból beszerzett zsemlyét és felszámolja a zacskó árát???? Édesanyád volt kritikán aluli , hogy nem nevelt emberibbnek és ha én a teszkós csirkét nyalogatom szerinted, akkor te mit nyalogatsz? Amúgy nem, egy szóval nem írtam, csak te nem tudsz olvasni, hogy az alapélelmiszereket ott veszem: mindent ott veszek, ahol jó és a legolcsóbb. A kettő ui nem zárja ki egymást, csak az ilyen sznoboknak a szemében.
Te nagyon hülye: Eda azt írta, hogy régebben megvette a házhoz szállított nagyon finom és kicsit drágább csirkét de már nincs! , tehát keresett egy boltot, ahol lehet egyenletes minőséget kapni. Talált. És akadjon fel a szemed, ez a helyi TESCO! Nem mondjuk egy román határhoz közeli, mert arról írtam, hogy ledöbbentem és nem vettem még vacsorát se ott magamnak. És nem értek hozzá, de hóttziher, hogy a két boltba nem ugyanaz szállít friss csirkét, mert a multi sem hülye.
Tedd ki a lábad te is nyugatra és hagyd is ott, jó? Már ha kellesz ennyi ésszel és jóindulattal...bár ezeket kétlem.
Ó és aki nem pörget vissza, hogy mitől vesztettem el a jómodoromat, annak nem a rám tett megjegyzésekből, csak úgy általában idéznék a hsz-edből egymás után következő mondatokat, lehet rajta elgondolkozni...
"...hogy mit írnak "hivatalos" oldalon, pont nem érdekel. Annyira hiteles, mint az orbán kormány statisztikái!
Tudod, vagyok abban a családi helyzetben, hogy volt szerencsém az EU-s támogatásokba belelátni... kik kapják, milyen kapcsolat útján, mennyit és mit tesznek érte..."
Kívánom, hogy neked is legyen részed a nyomorban,amit másoknak gúnyosan ajánlgatsz.
fölösleges ezen kötözködnöd
csak egy PÉLDA volt arra, hogy lehet kapni Maon kisker láncban is jó minőséget, csak DRÁGÁN
Egyébként most beszélgettem a témáról egy kolléganőmmel, aki helyi piacokról írja a doktoriját.
Azt mondta, az a baj, hogy hamis az a kommunikáció, hogy a termelőtől (??) piacon vett áru jobb és biztonságosabb és ez főleg azért baj, mert ha egyszer netán feldobja a lábát, akkor azzal egy életre le fogják járatni a termelői értékesítést és akkor nagyon nehezen lehet ismét életet lehelni belé. Jobb lenne az igazat kommunikálni erről: a piaci termék azért jobb (ha neked, mint vásárlónak számít), mert több lóvét juttatsz a termelőnek és/vagy dolgozni kellene azon, hogy ELLENŐRIZZÉK ezeket a termékeket, mert akkor már lehet azt is mondani, hogy biztonságos.
Arra nem igazán tudnád mondani, hogy finom édes. :)))
A lényeg, a lényeg, Spanyolországban, egy olyan területen, ahol a klíma télen is meleg, elég, ha felhúznak egy sima fóliasátrat, és már eheted is a méregdrága koktélparadicsomot.
Az egyetemen ezt nem tanítják?
felesleges a hepciáskodás, a 604-es hsz-em utolsó mondatát nem kellett volna átsiklani. olyat senki nem állított amit te most felvezetsz.
egy kávé?
ja, ja és persze mind kókler, bezzeg az őstermelők
kár, hogy a kollégáim vizsgálták a humán tőke szerepét a mg-ban és szignifikánsabb jobb eredményeik vannak a diplomával rendelkező agrárvállalkozóknak
a többségüket ismerem ;)
a jelenség, hogy nem gyakorlatias az oktatás, nem újkeletű. de most megint az lesz.
a jelenlegi vezető agrár- és élipes értelmiség színe java 40-50 éves és nem most tanult, hanem korábban
attól még, hogy a parasztember is el tudja vetni a magot és vmi kinő belőle az agrármérnök többet, jobbat ki tud hozni belőle, mert 5 évig tanulja az egyetemen...
vitatom. nagyon nem gyakorlatias manapság az agrároktatás (most jön vissza a duális képzés). hiába tanul valamit könyvből 5 évig az egyetemen, ha vizsgán azt se tudja miről beszél, mert nem látott még mélyalmot életében. vagy kombájnt munka közben.
a parasztember és az egyetemi oktatás tudását kell ötvözni és akkor minden hepi lesz.
ehetnék sima paradicsomot is, de munka közbe nem szerencsés, mert spriccel, mint állat és nem tesz jót a szgépnek
szerintem te ülsz fordítva a lovon :-)
attól még, hogy a parasztember is el tudja vetni a magot és vmi kinő belőle az agrármérnök többet, jobbat ki tud hozni belőle, mert 5 évig tanulja az egyetemen...
az élelmiszermérnökök is valamivel többet tudnak ezekről a dolgokról, azért, nem mert direkt mérgeznek lesz jobb, professzionálisabb a termékük
Az üvegházzal önmagában semmi baj nincs. Azzal van a baj, amikor egy 2-3 hónapos érési idejű terményt 2-3 hét alatt "beérlelnek".
Amúgy a koktélparadicsom rossz példa. Nekünk is ott van kint cserépben, szabadföldben, meg bent az ablakban. Már esszük. 1 hónap alatt kész van. És el lehet adni jó drágán. Pedig a normál paradicsom jóval nehezebb növény.
A tavalyi szar időjárás miatt benyelte a paradicsom ezt a hülye gombás fertőzést, a koktélparadicsom vígan elvolt. fürtökben lógott rajta a termés, egy szem baja nem volt.
Nem tudom, hiszen maga a mondat teljesen magyaros, és lássuk be, a dézsmagátló szó elég jól kifejezi a lényegét. Mi mindenesetre nagyon röhögtünk. A dézsma, dézsmálni tök jó kifejezések, kár, hogy manapság egyre ritkábban használjuk.
Szerintem fordítva ülsz a lovon. :)
Mesterségesen hozzák létre azokat a körülményeket, amiket természetes közegben már a régiek kitapasztaltak.
Az tény, hogy az időzítést jobban ki lehet számítani.
Hiába tesz jót a friss kolbásznak, ha kicsit kifagyasztod, ha épp akkor nincs fagy. :)
google translate?
Jaj, mit láttam! Tegnap voltunk Lidliben, és vettünk valamit, és ez van ráírva: "Bontatlan csomagolásban tárolva minőségét megőrzi a dézsmagátlón feltüntetett időpontig."
DÉZSMAGÁTLÓ! Ez zseniális :D
Hú, én mindig csinálok fokhagymás pecsenyét a frissen lenyesegetett húsból. Az mennyire jó!
Valamelyik Showder Klubban volt, hogy bemegy a székely a kocsmába: - Kérek egy konyakot, meg valami erőset. :)
ezt egy kicsit jobban tudom, ha megengeded :-)
a rendes kolbászt ma is 1 hónapig, szalámit 3 hónapig érlelik
ha jártál Szegeden, a Picknél az a magas torony a szalámiérlelő, ahol ma is 3 hónapig ott kuksolnak a rudak
de a fúj nagyüzemekben a páratartalmat, hőmérsékletet szabályozni tudják, ezért lesz más (szerinted rosszabb, szerintem jobb) íze, mint a házinak... régen ezt a szalámimester ellenőrizte, az ő tapasztalata alapján szellőztettek többet/kevesebbet, ma már automatizáltan állítják optimálisra, de még mindig van szalámimester is, mert az adott hústól is függ, milyen körülményeket igényel
a gyorsérleléshez starter kultúrát alkalmaznak, ez nagyon nem tesz jót, ezért kerülendő
de szerencsére vannak jó helyek, ahol ilyeneket lehet enni. én múlt héten ettem réce-, szarvas-, bivaly-, ló- és szamársztéket. nyamiii!
Igen, a pálinka 50 fokos. Kérésre higítják. De az már megint csak nem olyan. A bóti 40 fokos.
Mert kétszer főzik át. Az egyszer átfőzöttnél inkább az illat a domináns, nem pedig az aroma, amit miután lehörpintettél, érzel.
Meg hát, sok múlik a cefre minőségén is. Igényes főzdés ki sem főzi azt a cefrét, ami nem jó, mert abból szar pálinka lesz.
Az egy másik kérdéskör, hogy a szervezetnek mennyire megterhelő. Nyilván normális ember nem eszik meg együltő helyében egy fél kiló sonkát.
Oké, nem két hónap, hanem 3 hét, amíg elkészül. Valahol a 4-5 nap és a 2 hónap között. Nekem az már gyorsérlelésű. :)
Egyébként ezt úgy csinálják, hogy több helyen beinjekciózzák a páclevet a husiba, így hamarabb "átérik". De mégsem olyan.
A pálinkában viszont tényleg finomabb a házi (mármint a minőségi házi, természetesen), mint a nagyipari. De nem tudom, miért.
Román és a székely találkozik:
Román: - Gyere, székely, van egy üveg pálinkám, 38 fokos!
Székely: - 38 fokos? Akkor lázad van neked, nem pálinkád!
:D
:-)
A visítást át kell aludni :D Én általában akkor ébredtem, amikor a coca már a mennyországban volt, és részben a csapat is, ez utóbbinak a kitűnő házi pálinka volt az oka :)
- Édesanyám, nem elég savanyú ez a tőtött káposzta!
- De fiam, az túrós csusza.
- Ja, annak elég savanyú...
én a szörnyű szagokra és a visításra emlékszem.. :-(
ami meg a nagyapám kolbászát illeti, hát, bort jobbat csinált :-)
nagyon igaz, amit a kézműves dolgokról írtál, nincs egyenletes minőség, nota bene, az is előfordulhat, hogy adott kézműves nem tehetség...
pl. általában a napközis kajánál jobb a házikoszt, de anyukám olyan rossz szakács, hogy az unokái szerint olykor jobb az iskolai menza :-)
Mondjuk a frissen vágott húsnak párja nincs (én is falun nyaraló gyerek voltam). Amikor a coca pár órája még röfögött, az abból készült disznótoros az fél mennyország :) De hát ez már csak gyerekkori emlék, városi felnőtt lettem, azt eszem, amit az élelmiszeripar megtermel nekem.
10 éves koromig falun töltöttem a nyarakat, a nagyszüleim tartottak, vágtak disznót... sosem voltam tőle elájulva
nem gyorsérlelésű,
ami gyorsérleléssel készül, arra rá van írva
a szalámikra is rá van írva, melyik gyorsérlelésű, melyik nem
én sosem veszek gyorsérlelésűt, de sima szalámiból is keveset fogyasztok, mert minden húskészítmény megterhelő az emberi szervezetnek, se a füstölés, se a pácolás nem épp a bio- meg natur srb, táplálkozás netovábbja
én csomagolt húsokat szoktam venni, arról mindent meg lehet tudni, hol született az állat, hol nőtt fel, hol vágták, hol darabolták, mikor
Sose nézegettem, hogyan csinálják..
Csak a különbséget látom.. "lacibácsissonka" és akár a vásárcsarnoki hentes sonkája között.
Ég és Föld elöbbi javára..pedig a csarnoki is messze jobb , mint amit látni lehet a hiperekben sonkának kinevezve.
http://pick.hu/cikkek/aktualitasok/pick-bekebeli-termekek- husvetra
Na, ez a minőségibb termék. De még mindig gyorsérleléssel készül. És sokkal hamarabb megromlik. Illetve megromlik.
A hagyományos nem romlik, max. egy idő után összeszárad és élvezhetetlen marad.
Fentebb leírtam, hogy min. 2 hónap a vágástól számítva, mire ehető lesz az a sonka, amit hagyományosan készítenek.
Egyszer szerezz valahonnan olyat, majd meglátod, mi a különbség.
nem is
De sajnos ezt az átlagember is tudja megvenni...
mondom, kerül.. de körül kell nézni, mert nagy halmokban a sonkáknak látszó tárgyak vannak felhalmozva az akció tábla alatt, míg a csemegepultban szégyenlősködik 3-4 db. prémium sonka kilónként többezerért
Nem a füstön lóg a sonka hetekig, hanem a páclében. Aztán a füstön napokig. Attól is függ az idő, hogy egyszerre mennyi anyag van a kádban/füstön és mekkora darabok.
Egy egész sonkának kell kb. 6 hét a páclében és egy hét füst, ha feldarabolva pácolsz, akkor elég 3 hét páclé és 3-4 nap füst.
És, hát nem úgy van az, hogy bebaszod a páclébe oszt 3-6 hét múlva kiveszed, hanem először besózod, 3-4 napig csak a sóban áll, majd mehet rá a páclé, amit felforralsz, visszahűtöd, és úgy öntöd rá a húsra, és minden nap át kell forgatni a húsokat. Állati kellemes tud lenni x ideig turkálni a jéghideg, sós lében. :)
A pácolás végén kiveszed a húsokat, langyos vízzel átmosod, kiszurkálod, bemadzagozod, majd lógatod 5-8 fokos helyiségben úgy 2 napi, hadd szikkadjon, és aztán rakod a füstre. Majd szellőzteted két hétig, mire ehető lesz, különben olyan az íze, mint, ha hamutartót nyalogatnál.
Szóval van meló vele bőven. Az így készült sonka, tutira nem kerül a tesco polcaira. :) Na, de ez nem is romlik meg pár nap után.
dehogynem, ilyet vettem most is, Pick sonka volt, címkével és csomagolva
a nagy cégek is állítanak elő prémium terméket, a nagy része exportra kerül, de kisebb mennyiségben itthon is forgalmazzák
lehet minőségit is nagy üzemben
de ha minőségi terméket termelsz, minőségi alapanyagból, az drága
Mao-ra főleg azért érkezik a kevésbé jó termék, mert erre van fizetőképes kereslet... én pl. gyümölcs helyett, munka közben imádok koktélpatadicsomot majszolni.. a sparban veszem, isteni finom, édes, érett (télen-nyáron), spanyol termék különben, de 15-20 deka (nem is tudom..) 600 ft.
Szerinted ezt hányan veszik meg?
Pedig vmi car üvegházban termelik. És kapaszkodj, télen is!
Ausztriában az élelmiszerforgalom 20%-a biotermék. Kétféle oka van ennek. Egyrészt ott tehetősebbek a fogyasztók. Másrészt nem egy db. bécsi biopiacon árulják a bennfentesek aranyáron, hanem a kisker láncokban forgalmazzák a 80%-át reális áron, és a bioterméket sem mikrogazdaságban termelik, se nem mikroüzemekben dolgozzák fel, ezért tud olcsóbb lenni.
Auz sajnos korántsem törvényszerű, hogy ami kicsi, az jó. Mi a sörös kutatás kapcsán végigkóstoltuk a magyar kézműves söröket. Volt közöttük nagyon jó, de hát-hát is, amit ver a Dreher vagy a Heineken. a húsipari kutatás során a legjobb szalámis az volt, aki pár éve még a Pick termelési igazgatójaként dolgozott. Merthogy neki volt megfelelő képzettsége, tapasztalata, amit egy nagy cégnél szerzett.
Szerintem ebben a kérdésben nagyon sokat számít az ember saját rossz vagy jó tapasztalata. Pl. házi, nem házi, nekem sokkal több rossz tapasztalatom van a piaccal, mint a hiperekkel. Ezzel nem azt mondom, hogy a hiperek jobbak, csak NEKEM kevesebb bajom van velük. Pl. engem mindig felidegesít, hogy a piacon mondjuk veszek X mennyiséget ebből, Y mennyiséget abból, Z mennyiséget amabból, találomra, aztán az eladó zsutty a mérlegre egymás után mind a hármat, és 5 másodperc múlva már mondja is, mennyit fizetek. Aztakurva, nem is tudtam, hogy ilyen fejszámoló zsenik dolgoznak a piacon! És bár csak néha számoltam utána, az a tapasztalatom, hogy általában nem lefelé kerekítenek...
Egyébként nekem mindig a végeredmény számít. Pl. nem lehet meghatni a "kézműves termék" megnevezéssel :) Nem érdekel, hogy Manci néni pingálja a pillangót a bögrére, vagy számítógép vezérelt pingálógép csinálja nagyüzemben, csak az érdekel, hogy a végeredmény tetszik-e vagy nem.
A hurka sem érdekel, hogy készül. Lényegtelen, hogy napi 5 párat csinál Marika néni a nyári konyhában, vagy percenként 10 pár jön le a futószalagról. Finom vagy nem, az a fontos :) Ilyen összehasonlításban egyébként a nagyüzem minősége valóban megbízhatóbb, mert ha egyszer beprogramozták a gépnek, miből rakja össze a hurkát, az mind a 18 926 párat így fogja elkészíteni. Míg, ahogy te is írod, a házi vagy sikerül, vagy nem. Az általam említett hentesnél is lehet, hogy a következő héten már finom lesz a hurka. Csakhogy én kiadtam az egy héttel korábbi sz.r hurkájáért a nem kevés pénzt, és mivel nem lopom a pénzt, nekem a hurka minősége ne legyen a zsákbamacska kategória...
Anyámék második szomszédja hentes. A húsüzem ott is van a háznál.. és bent a városban van egy hentesboltjuk.. ott a háznál lévőt már csak hetente egyszer nyitják ki.. csütörtökön délután. Akkor vehetsz teljesen friss húst.
De.. pl a sonka... nagyon finom..amit csinálnak-. ott van a füstölő is. De ne hidd, hogy heteket figyel a sonkájuk a füstön... max 1- esetleg két hetet. Még is teljesen másként néz ki szinre és állagra mint bármilyen bolti izémicsoda amin sonka felirat van.
De az ilyenet az ember ismeri.
Viszont.. gondolj csak bele... nagyüzemben hogyan tudna termelni lacibácsi?? Sehogy. nem is akar.
A másik beszerzési forrásom, anyám barátnője, akinél háromhavonta kitör a csirkevész... panninéni és és nagykés képében. Nyugdijas öregasszony, ilyenkor kinyiffant 30-40 csirkét. Egyrészt saját család részére.. másrészt..azoknak akik kifizetik a kukoricával táplált, szabadidőben kapirgáló csirke árát. Aki nyafizott azon, hogy dehátatecskobanócsóbb.. annak megmondta, hogy menjen akkor a tecskoba.
Árban egyikük sem versenyhezhet a multi- láncokkal.
És láthatod... sokaknak mégis csak az ár számit.
Persze, hogy van ilyen. Ahogy az ember otthon is elbassza néha. Mi is csesztük már el a hurkánkat úgy istenesen, pedig nem először csináljuk. Csak, hát szeretünk kísérletezni, ezért sosem úgyanúgy készül a hurka, kolbász. A kolbászt mondjuk nehezebb elrontani. :)
Mindenhol vannak lelkiismeretesek és kóklerek, én nem is ezt cáfoltam. Ahogy azt is tudom, hogy eljutnak boltokba minőségibb termékek is. De élelmiszerek tekintetében egyre ritkábban sajnos.
Pl. Ardián azt a sonkát már biztosan nem venné meg, ami hagyományos pácolással-füstöléssel készül, mert az tutira nincs becsomagolva, kalóriatáblázattal, minden szarral ellátva, ugyanis, aki így készít sonkát, az nem fogja eladni a tescónak árusítani, mert nem éri meg neki még akkor sem, ha a különféle ellenőrzési hercehurcákért egy petákot sem kellene fizetnie.
Szóval én inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak ócska termékek, vannak minőségibb termékek és vannak minőségi termékek.
Arra kellene törekedni, hogy a kistermelők szabályozott keretek között ki tuják kerülni az üzletláncokat. Így ugyanazért a termékért a vásárló ugyanannyit fizet, de a kereskedő jobban jár.
Manapság már nem lehet kapni (vagy csak keresve-kutatva) olyan paprikát, amiből lehet lecsót főzni.
Ugye az sem mindegy, hogy milyenek a gének.
Pl.: Minden évben kétféle sárgarépát ültetek, az egyik a korai, friss fogyasztásra szánt, vermelésre nem igazán alkalmas fajta. A másik pedig a késői, elrakni való.
Utóbbinak sokkal jobb íze, színe, állaga, stb. van.
A tömegtermelésnek az a lényege, hogy minél rövidebb idő alatt, minél többet, és ez bizony minőségromlással jár adott esetben, ezen szerintem kár vitatkozni.
Vagy vegyük a mezei trappista sajtokat. Egyik rosszabb, mint a másik, Se íze, se bűze, lereszelni kisebb idegrohamokkal jár, olyan puhák (én beteszem a fagyasztóba kicsit, hogy le tudjam reszelni, de nehogy már ez legyen a normális).
Camembert sajtról ne is beszéljünk. Szobahőmérsékleten kell még 2-3 napig érlelni ahhoz, hogy ne valami gumiszerű íztelen valamit vegyen az ember a szájába.
Ilyesmiből ha az ember igazán jót akar, akkor megveszi a méregdrága import terméket. Egyszer utána néztem, hogy honnan származik a kedvenc francia sajtom. Meg fogsz lepődni, egészen kis picike sajtüzemben, egyfajta családi vállalkozás. Csomagolva, címkézve.
Én ezt hiányolom. Miért nem lehet az ilyesmit támogatni? Miért kell lesöpörni az asztalról, hogy úgyis majd átvernek, meg koszosak, meg ilyesmi. Lehetne ezt jól csinálni!
Szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak ez a jó, vagy csak az a jó. Mindenhol, nagyüzemben, háztájiban is vannak lelkiismeretesek és kóklerek is. Az embernek ki kell tapasztalnia, hogy az ő mikrokörnyezetében mit hol érdemes vásárolni.
Nemrég pl. nekem döbbenetes élményem volt piaci, "házi" hurkával kapcsolatban. A szokásos hentesünknél kivételesen, mert a házi hurkának párja nincs jelszóval vettünk hurkát. Véreset is, májasat is. Elkezdtem sütni az ezer éve bevált módon. Kb. 5 perce volt tűzön, amikor az ÖSSZES hurka megadta magát. De nem egyszerűen kicsit szétnyílt, hanem 100 százalékban szétdobta magát. Ilyet én még nem is láttam. Jó, megettük így. Megettük, pedig az íze pont olyan kritikán aluli volt, mint a kinézete. Neszed neked, házi hurka. Esküszöm, a teszkós, amit általában venni szoktunk, köröket vert rá, mind kinézetben, mind - és ez a megdöbbentőbb - ízben is.
Ugyanakkor ugyanennél a hentesnél a cserkészkolbász, amit a férjem imád, állítólag isteni.
Én egyébként nagy teszkós vagyok, szeretek hiperben vásárolni, mert ott békén hagynak. Órákat tudok nézelődni úgy, hogy bárki is hozzám szólna, és ezt imádom. Jóvanna, tudom, lehetnék kicsit szociálisabb :)
Mondjuk az is igaz, hogy a nyakamnál lejjebb soha nem nézem a polcokat, mert az ugyan olcsó, de az olyan is. Viszont azt cáfolom, hogy a teszkóban nincs minőségi termék. Dehogynem, de ahhoz a felsőbb polcokon kell nézelődni. De hát a minőség az mindig drága. A piacon is. A piacon a biozöldségek szó szerint aranyárban vannak...
Oké, ha a faluban a szomszéd Marika nénitől vásárolsz disznóvágás után, az nem drága. De Marika néni nem is adózik utána, ugye... :)
Ja, és drága is. :)
Tapasztalat.
Az a hús nem minőségi, ami sütés/főzés hatására a tömege kb. 30-40%-át elveszíti. Kvázi tele van vízzel. Pl.
én csakis a gyártó által csomagolt, felcímkézett árut veszek, ez érvényes sajtra, húsra, zöldségre... az a biztos
és miből gondolod, hogy a tömeggyártásban nem lehet minőségit előállítani?
Én azt az üzletláncot szoktam szidni, amivel nem vagyok megelégedve. Ezek a tesco, cba, coop, match. Bár a közelünkben lévő cba kivételesen jó. A zöldség felhozatallal sincs semmi baj, nem redvás, nem rohadt, nem büdös. Igaz nem is mennek rá túlzottan, a legalapabbak vannak és nem nagy mennyiségben. Ugyanaz a kategória, mint bárhol máshol, de nem kiábrándító.
A cba-kban a legjobban azt utálom, hogy folyamatosan pakolnak, címkéznek, rendezgetnek százan, nem lehet elférni a sorokban.
"De ettől még a gyártó ugyanaz, mint bárhol máshol. A pickszalámi ugyanaz pickszalámi, és a kapuvári sonka is kapuvári sonka..."
Ez teljesen nyilvánvaló. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy az előre szeletelt felvágottak árusítása jellemző a tescokra, nekem meg ez nem túl bizalomgerjesztő.
Nem azért minőségi a hús, mert mangalica, a tej, mert frissen fejt, hanem mert minőségi táplálékon, minőségi körülmények közt nevelt állatok termékeiről van szó.
Ugyanez a zöldségekkel.
Tudom, hogy neked a táplálkozás szimpla energiabevitel, és számodra az a legfaszább, ha a húsnak nagyjából semmilyen íze sincsen, de - ne haragudj meg ezért- a normális emberek a biztonságnál többre vágynak, ha minőségről van szó és szeretik, ha íze is, illata is van egy ételnek.
Arról nem is vitatkoztam, hogy a biztonság mennyire fontos tényező.
Nekem azzal a felfogással van bajom, hogy jók lesznek nekünk a tömeggyártás termékei, az (majdnem) tuti biztonságos.
Miért nem lehet energiát fordítani arra, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal hozzá lehessen jutni olyan termékekhez, amiknek élvezeti értékük is van.
En nem hulyeztelek le,csak rettento butanak tartalak,es ez okbol nem allok neki elmagyarazni a kezenfekvot,mert nem ertened meg,vagy kiforditanad.
Ajanlom vegyel 2 kilo krumplit ,hamozd meg szep vekonyan,szeleteld fel,es susdd ki etolajban,akkor nem kell mergezettet enni a mac-D-ben.Rosejbi korabol ismerjuk a french-friest,csemege volt gyerekkorunkban.Volt meg disznosajt es parizer,2 forintos kolbasz,nem tudtuk mi volt benne,de izlett.Az elado nem hasznalt kesztyut,kiskezevel tette a zsirpapirba.
Es mit tesz az eg itt vagyunk meg [hala az egnek]es nincs tobb bajunk mint ami van ebben a korban.
Abszolut egyetertek,mert akkor nottem en is fel,amikor egy feher vaszon tornacipoert sorba alltunk.Disznohus?Jo ha lehetett venni csontot,es csinalni a hires csontlevest,igaz zoldseg volt,anyaink minden nap mentek a piacra.Karacsony elott az elo ponty uszott a kadban,masfele nem is volt,nem mint ma szeletelve 10 fele tengeri ,vagy folyami halat akar frissen is lehet kapni.Aki nyavalyog azt vissza katapultalnam az 50- evekbe,aztan ott sirankozzon,ha nem fel ,hogy feljelentik.
Szerintem ez csak lejárató kampány..
A nagy üzleteknek ugyanis van pénze.. megfelelő hűtőkre és megfelelő méretű raktárra.. van pénze fizetni a rezsit ami a hűtők áramfogyasztásából ered.
Ezenkivül jobban elbirják a kálót is.
Arról nem az üzlet tehet, hogy tahó-bunkükirályok bedobálják a húst a mosópor közé vagy eldugják máshol. Ilyet észlesz, szólni kell egy eladónak, ő el fogja rendezni.
Nagyobb forgalmuk van, jobban fogy az áru, kevésbé lehet olyan, hogy rájuk romlik amit berendelnek.
Persze ők is trükköznek,,, de még mindig megbizhatóbbak mint a sarki hentes, aki elmaradt forgalma miatt, biztosan nem dobja ki a húst szombaton délután... hanem eladja kedden... szerdán, vagy amikor el tudja adni.
Ezért nem veszek a tecskoban felvágottat...
De ettől még a gyártó ugyanaz, mint bárhol máshol. A pickszalámi ugyanaz pickszalámi, és a kapuvári sonka is kapuvári sonka...
Az már teljesen más kérdés, hogy mennyire friss, Ez az adott üzleten és a vezetésén múlik.
szerintem a CBA-s zacsiba tömöritett rotadtkrumlinál nincsen gusztustalanabb... de őket nem trendi szidni, mert ők a magyarüzletlánc... kinai fokhagymával és spanyol paradicsommal.
nem biztos, hogy a kistermelői minőségibb
más
én pl. nem szeretnék teljes tejet inni, mangalica húst enni, nekem nem ízlik
a minőség elég megfoghatatlan fogalom, neked lehet, hogy az a minőségi, ha természetes, tanyasi, másnak, aki diétázik a 0%-os tej az, minden, ami cukor nélkül édes, aki vmilyen egészségügyi problémával küzd, annak az a termék, ami számára biztonsággal megehető, az elfoglaltaknak a félkész, pucolt, konyhakész stb.
amit egy élelmiszerelőállítónak tudni kell garantálni, az a BIZTONSÁG
minden más egyéni ízlés, választás dolga, és szerencsés esetben mindenkinek van választási lehetősége
a baj ott kezdődik, ha pl. anyagi okokból nincs valódi választási lehetőség, csak azt esszük, ami jut
Kiváló kistermelő vs. multi: Igen, a kistermelő minőségibb árut kínál
"panelproli" őstermelő vs. multi: ugyanazt, esetleg rosszabb terméket kínál.
Azt kellene segíteni, erősíteni, aki valóban jó, aki szemetet árul, azt meg picsán rugdosni. Attól még lehet egy termék szemét, hogy nincs benne semmi olyan, ami az egészségre ártalmas. Tudom, ezt nehezen nyeled be, de attól még így van.
...tegyük hozzá, mert a cikk már régebbi, hogy ma már az élelmiszeriparra is jellemző.
jelenleg több az ocsú, mint a búza
a multi versus kiváló kistermelő vitában ezt muszáj elmondanom, mert aki jóhiszeműen azt véli, egészségesebb, jobb terméket vásárol, az igen rosszul járhat
de pl. a biogazdálkodókat meg szoktam védeni, mert azokat ellenőrzik, ott nincs is tömeges visszaélés
azt sem szeretem, ha a multi=szar dumával jön vki, mert nem igaz
ezt más már jól megfogalmazta, mi ezzel a gondolkodással a bibi:
Most pedig képzeljünk el egy sajátos helyzetet. Az esztergomi Suzuki gyár mellé odatelepszik egy másik autógyár, és őstermelői autókat bocsát ki a kapuján. Ez a cég nem fizet adókat, járulékokat, a munkásait kizárólag feketén foglalkoztatja, azok pedig nem is nagyon bánják, hiszen így segélyekre és más juttatásokra is jogosultak. A Suzuki üzeméből lassanként átszivárognak ide, amott egyre súlyosabb “humán erőforrásbeli” gondokat okozva.
És a piac? A lakosság boldogan veszi az őstermelői járgányokat, noha azok egy vonással sem olcsóbbak a másiknál, és még garancia sincs rajtuk. Ám az ájuldozó vásárlók – főleg a fővárosban – lelkendezve dicsérik: – Ez őstermelői! Ez az igazi!
Az eset elképzelhetetlen? Az autógyártásban igen. Másutt, egy másik ágazatban létező valóság. Ez az ágazat a magyar mezőgazdaság.
Egy fokhagymának és vöröshagymának a tárolásához az égvilágon semmilyen extra tárolási körülményre nincs szüksége. Legalábbis a szedéstől a boltokba helyezésig semmiképp.
Mi leszedjük a fokhagymát, kiválogatjuk, aztán van úgy, hogy egy hétig is ott van rekeszekben a teraszon, mire jut idő arra, hogy felfonjuk őket. Aztán megy a kamrába, ahol se extra hűvös, se sötét nincs. Úgy simán a konyhából nyíló spájz. Ennyi.
Basszus, én a valódi kistermelőkről beszélek, nem a "panelproliról", aki kiváltja az őstermelőit és kiül vele a lehel-téri piacra.
Ahol régebben laktam, szoktak csinálni kistermelői vásárokat szombatonként. Na, ott nincs márciusban több tíz rekesznyi paradicsom meg ilyenek.
Még mindig az a bajom, hogy ne a kezdeményezés teljes aláásása legyen a cél, hanem a szűrés.