Mézeskalács lisztérzékenye

e.marta
Létrehozva: 2008. december 11. 19:34
Szűk családunk egyik tagja liszt és tejérzékeny. Ráadásul gyerek. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne mézeskalácsot, és egyéb karácsonyi finomságot, meglepit késziteni neki? Köszönök minden ötletet.
17 hozzászólás
  1. 2008. december 13. 22:5917.
    Neked is köszönet és kérlek , ha tudsz, küldj még reciket! (Mail címet írok szívesen.)
    előzmény:
    gyoma-koma (14)
    2008-12-11  21:49
  2. 2008. december 13. 22:5716.
    Köszönöm a hozzászólást. Tudnál esetleg finomság recepteket küldeni?
    előzmény:
    Dike (13)
    2008-12-11  21:47
  3. 2008. december 13. 22:5515.
    Köszönöm mindenkinek, próbálkozni fogok. (Sajnos csak ritkán jutok a nethez, és ezzel a témával is csak most ismerkedem. Szép karácsonyt!
    előzmény:
    Snöcy (4)
    2008-12-11  20:37
  4. 2008. december 11. 21:4914.
    En sosem veszek ilyen elore osszekevert cuccot, jobb a bekesseg :) Hanem sk osszekutyulom, kukorica, rizs, esetleg kemenyito, mikor mi van itthon, aranyban. Es tobb tojast felvesz, mert elegge maladekony, ugye a glutentol ragadosabb az a liszt.
    előzmény:
    Dike (13)
    2008-12-11  21:47
  5. 2008. december 11. 21:4713.

    Én pl nem ehetem a gluténmentes lisztet sem (elvileg), mert a kukoricára is allergiás vagyok, meg a tejre is (tejpor van benne). Szívás

    A rizsliszt egész használható egyébként.  Múltkor sütöttem rizslizstből, tojás nélkül répás muffint.Érdekes volt, de ehető

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_420302 (10)
    2008-12-11  21:35
  6. 2008. december 11. 21:4412.
    Igen! És újabban láttam burgonyakeményítőt, sütésre ajánlják a dobozon. Ez a "krumpliliszt" is gluténmentes.
    előzmény:
    Dike (9)
    2008-12-11  21:20
  7. 2008. december 11. 21:3911.
    A glutenmentes az csak egy osszefoglalo neve a glutenhianyos liszteknek, es az osszes olyan glutenmentes liszt,amiben nincs gluten.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_420302 (10)
    2008-12-11  21:35
  8. Torolt_felhasznalo_420302
    Torolt_felhasznalo_420302
    2008. december 11. 21:3510.
    Hű, köszi, ennyire nem voltam képben...egy bnőm inkább a glutén mentes lisztet szokta venni, nem külön-külön.
    előzmény:
    Dike (9)
    2008-12-11  21:20
  9. 2008. december 11. 21:209.
    A rizs és a kukorica gluténmentes. A gluténmentes lisztkeverék nagy része kukoricaliszt, a rizsből készült cuccokon pedig ott virít a gluténmentes felirat.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_420302 (8)
    2008-12-11  21:13
  10. Torolt_felhasznalo_420302
    Torolt_felhasznalo_420302
    2008. december 11. 21:138.
    A lisztérzékeny ugy tudom csak glutén mentes lisztet ehet,...márpedig a rizs és kukoricaliszt sem az...Semmilyen liszt nem megengedett...
    előzmény:
    gyoma-koma (7)
    2008-12-11  21:03
  11. 2008. december 11. 21:037.

    Szia!

    Pont tegnap sutottem a liszterzekeny anyukamnak mezest , ebbol a receptbol, amit mindjart beadok ( az egyik mezes topikban volt, mint mezes keves mezzel). Annyit valtoztattam rajta ugye a feladatnak megfeleloen, hogy rizslisztet es kukoricalisztet hasznaltam, nem merve, csak ugy erzesre, fele-fele aranyban, ill. 1 tojassal tobbet adtam hozza (fel adagot sutottem, azaz az egeszhez 2  tojast adtam volna.) Nem nyujtottam, mivel ugye azt nem nagyon lehet (bar megprobaltam, egesz jol kinyujtottam, de a szaggatas utan nem sikerult felszedni, szetesett), hanem golyokat formaztam es a sutopapiron kicsit lapitottam oket, ill. ott mar fel is diszitettem az egyik reszet tokmaggal stb. Kb ugyanannyi ido alatt kisult, talan 1-2 perccel tobb kell hozza. Ugye eleve vastagabb, hiaba terul szet.

    Utana kicist vartam, de meg melegen lefejtettem, hogy ne szaradjon ra, de ne is essen szet leszedes kozben. Ma is fini puha volt, egy nagy tallal lett a fel adagbol. Kinezetre is majdnem igazi mezes lett.

     

    Sajna fenykep nincs, emrt mar elkuldtem, de ugysem tudnek feltenni ugye a rendszernek koszonhetoen.

     

    • 80 dkg liszt
    • 35 dkg porcukor
    • 5 dkg margarin
    • 4 egész tojás
    • 4 ek. méz
    • 1 ek. szódabikarbóna
    • 1 ek. Kotányi mézeskalácsfűszer


    Elkészítése:

    Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd hagyjuk a tésztát fél órán át pihenni.

     

    Ja, 150 fokon sutottem legkeveresben. 

     

     

     

     

    előzmény:
    e.marta (1)
    2008-12-11  19:34
  12. 2008. december 11. 20:426.

    de jó,megint nem működik a képfeltöltés!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2008. december 11. 20:415.

    Találtam képet is.

    A külföldit pl a Tescoban is lehet kapni,a diétás élelmiszerek között

    előzmény:
    e.marta (1)
    2008-12-11  19:34
  14. 2008. december 11. 20:374.

    Szia!

     

    Lehet kapni glutén mentes lisztet , több félét is.A magyar az olcsóbb, a külföldiek drágábbak.

    A mézeskalácsba meg nem kell tej,Liga margarinnal csinálhatod és a glutén mentes liszttel.

     

    Meg bármi más sütit ezzel a liszttel és amibe vaj vagy margarin kell,azt a Ligával tudod csinálni.

    előzmény:
    e.marta (1)
    2008-12-11  19:34
  15. 2008. december 11. 20:053.
    Gondolom a liszt pótolható olyan adalékkal,keményítővel,ami a lisztérzékenyeknek is adható.Nálaunk a tej és tojás kiváltása volt lényeges.
    előzmény:
    Jutkanéni (2)
    2008-12-11  19:54
  16. 2008. december 11. 19:542.

    Tojásmentes csokis muffin

    Hozzávalók:
    1 csésze liszt
    1 csésze cukor
    3 evőkanál kakaó
    1 teáskanál szódabikarbóna
    1 teáskanál sütőpor
    csipet só
    1/3 csésze növényi olaj
    1 ek. ecet
    1 cs. vaníliás cukor
    1 csésze víz
    A lisztet összekeverjük a kakaóval, szódabikarbónával, sütőporral, cukorral, sóval. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az olajat, az ecetet, vaníliás cukrot és a vizet. Adhatunk még hozzá 5 dkg apróra vágott csokoládét is. Papírral bélelt muffinformákba kanalazzuk, előmelegített sütőben 175 fokon, 15-20 percig sütjük.

    Mézes puszedli dióval, aszalt szilvával


    Hozzávalók:
    25 dkg méz,
    50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
    1 dl víz,
    fahéj, szegfűszeg,
    1 dkg szódabikarbóna,
    dió,
    aszalt szilva.

    Elkészítése:
    A lisztet összegyúrjuk a mézzel, vízzel, dióval, fűszerekkel, és egy órát pihentetjük. Ezután kb. egy centiméter vastagságúra nyújtjuk, tetejét meghintjük a gorombára darált dióval. Formás kiszúróval, különböző alakzatokat szaggatunk, melyeknek közepére egy-egy szem aszalt szilvát teszünk. A mézes süteményeket 150-180 fokos sütőben sütjük, körülbelül 5-10 percig.

     

     

    ...............stb privi ment .

    előzmény:
    e.marta (1)
    2008-12-11  19:34

Címlap

top