Trüffel (csokoládébonbon)
Hozzávalók 4-6 személyre:
30 dkg főzőcsokoládé
15 dkg vaj
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
kakaópor
apróra vágott mandula vagy pisztácia
Elkészítése:
Mély lábosban vizet forralunk. A csokoládét apró darabokra tördeljük, kislábosba tesszük, melyet a forró vízbe állítunk. A csokit folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, ha szükséges, tehetünk bele 1 ek. vizet. Ezután a lábost lehúzzuk a tűzről, beledolgozzuk a felkockázott vajat, a tojássárgáját és a porcukrot, majd a masszát 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Amikor jól lehűlt, golyókat formálunk belőle, és kakaóporban, apróra vágott mandulában vagy pisztáciában megforgatjuk. Újra hűtőbe tesszük, és csak a tálalás előtt 20 perccel vesszük ki.
Tipp: beleforgathatjuk csokidarába, színes cukordarába, vagy kókuszreszelékbe is.
Csokikavicsok
Hozzávalók:
80 dkg tisztított mandula
20 dkg cukor
1 rúd vanília
50 dkg tortabevonó csokoládé (ét, tej vagy fehér)
5 dkg vaj
Elkészítése:
A mandulát sütőben megpirítjuk, konyharuhára borítjuk, összedörzsöljük, és így lemorzsoljuk róla a héjat. Kislábosban 2 ujjnyi vizet forralunk, hozzáadjuk a cukrot meg a félbevágott, kikapart vaníliarudat, és addig főzzük, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután belekeverjük a mandulát, és langyosra hűtjük. A tortabevonót kis darabokra tördeljük, a vajat felkockázzuk, kislángon folyamatosan keverve simára dolgozzuk. A masszából kavicsokat formálunk, olvasztott csokimázba mártjuk, és rácson megszárítjuk.
Tipp: díszíthetjük mandulával vagy szárított narancshéjjal.
Mentolos, kókuszos csoki
Hozzávalók:
40 dkg cukor
fél dl mentollikőr
1 zacskó kókuszreszelék
1 tábla tortabevonó (ét vagy tej)
5 dkg vaj
kakaópor
a fóliához: vaj
Elkészítése:
2 dl vízből, a cukor feléből és likőrből szirupot főzünk. Serpenyőben felolvasztjuk a cukor másik felét, és kevergetve aranysárga karamellt készítünk belőle. A kész karamellt óvatosan forrón kivajazott fóliára vagy sütőpapírra öntjük. Amikor már megkeményedett, apró darabokra törjük, és a szirupba keverjük. A csokoládét kis darabokra tördeljük, és a darabokra vágott vajjal együtt mikróban vagy kislábosban folyósra langyosítjuk, simára keverjük. A csokis krémet a sziruphoz adjuk, és a kókuszreszeléket is beleszórjuk (egy keveset félreteszünk a díszítéshez). A masszából szabálytalan alakú kavicsokat formázunk, majd először kakaóporba, utána maradék kókuszreszelékbe hempergetjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Tejszínes karamell pisztáciával
Hozzávalók:
2 dl tejszín
19 dkg cukor
4 dkg vaj
30 dkg főzőcsokoládé
18 dkg tejcsokoládé
egy marék pisztácia vagy hámozott mandula
csipetnyi só, porcukor
a tepsihez: olaj
Elkészítése:
A tejszínt forráspontig melegítjük, s gyorsan levesszük a tűzről. Teflonedényben aranysárgára karamellizáljuk a cukrot, majd simára keverjük a vajjal. A meleg tejszínnel felöntjük, és az egészet olvasztjuk. A pisztáciát (mandulát) belekeverjük a masszába. Alacsony szélű tepsi alját alufóliával kibéleljük, vékonyan bekenjük olajjal, és belesimítjuk a masszát. 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután deszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, 3 centis kockákra, hasábokra vágjuk, folpackkal lefedjük, és újra hűtőbe rakjuk.
Tipp:
A teljesen hideg kockákból golyókat is formálhatunk úgy, hogy sűrűn porcukrozzuk a tenyerünket. A kész golyócskákat kakaóporba forgatjuk, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
1. Édes narancsrudak
Hozzávalók:
10 dkg narancshéj (cukrozott)
15 dkg csokoládé
2,5 dkg vaj
Elkészítés:
A narancshéjat hosszú, vékony szeletekre vágjuk, grillrácsra tesszük, és 12 órát állni hagyjuk. Másnap a csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és sima krémmé keverjük. A narancsszeleteket belemártjuk, majd villával kivesszük. Alufóliadarabkákra tesszük, és megszárítjuk.
2. Diós falatok
Hozzávalók:
10 dkg csokoládé
3 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál rum
15 dkg porcukor
12,5 dkg dió (durvára vágott)
30 dióbél
Elkészítés:
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett, a vizet is hozzáadva, felolvasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, a rumot, és sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a durvára vágott diót. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen a massza. Amikor már kemény, de azért formázható, kis golyókat készítünk, és minyonpapírokra rakjuk. Minden golyó tetejére egy-egy dióbelet teszünk.
3. Mennyei golyók
Hozzávalók:
25 dkg csokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
2 tojássárgája
5 dkg kakaó
Elkészítés:
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Simára keverjük, majd a cukrot is beledolgozzuk. Hideg helyre tesszük, hogy megkeményedjen. Amikor már kemény, de még formálható, kis golyókat készítünk, és a kakaóba forgatjuk.