Gasztro

4 egyszerű recept a gombaszezonra

Csiperke, vargánya, laska, róka vagy shiitake és még tucatnyi gombafajta szinte egész évben kapható. Frissen, szárítva vagy fagyasztva könnyen hozzájuthatsz bármikor, hogy felhasználd egy gyors vacsorának.

Felhasználási tippek

  • Ügyelj a gombák frissességére. Ezt a következők figyelembevételével tudod megállapítani: legyen az állaga tömör és rugalmas, nedvdús, felszínén ne legyen elszíneződés vagy foltosodás.
  • Ha fóliacsomagolásban vetted, otthon vedd ki belőle. Tárold hűtőszekrényben, egy tálcán szétterítve, de rövid időn belül (max. 2-3 nap) használd fel.
  • A gombát mindig folyó víz alatt tisztítsd meg, és csak rövid ideig, különben teleszívja magát nedvességgel. A szárított gombát sötét helyen tárold, felhasználása előtt áztasd be. Hő hatására a szárított gomba sokszorosára megnő.

Az árusítás feltételei

A gombaárusításnak szigorú feltételei vannak:

  • a kereskedelmi hatóság által kijelölt helyen (piac, vásárcsarnok stb.), külön hatósági engedélyhez kötötten,
  • abban az üzletben árusítható, amelynek működési engedélye kiterjed erre,
  • vagy olyan egyéni árusnál, vállalkozó telephelyén, akinek a szakmai tevékenységi köre kiterjed erre.
  • A gombát csak más áruktól elkülönítve szabad árusítani, a különböző gombafajokat egymástól elkülönítve.
  • A piacon eladásra szánt, szabadon termő gomba teljes árukészletét az árusítás megkezdése előtt az eladó köteles minősítésre bemutatni a szakellenőrnek. A szakellenőr az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát lefoglalja és megsemmisíti. Az árusítható gombáról típusonként, fajonként árusítási engedélyt állítanak ki. Ez az engedély tartalmazza az eladó nevét, lakhelyét, a gombafaj nevét, tiszta súlyát, az engedély keltezését és a szakellenőr aláírását. Az engedély csak a megjelölt piacon és az engedély kiállításának napján érvényes, és a gombaétel mellett jól látható, feltűnő helyre kell tenni.
    4 egyszerű recept a gombaszezonra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top