Gasztro

Ez a legújabb szuperital! – igazi vitaminbomba

Egészséges gyümölcsök és zöldségek sora található egy új italban, a szakemberek azonban szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

Ez a legújabb szuperitalVörös szőlő, citromlé és eperpüré Olaszországból, fekete berkenye leve Lengyelországból, alma- és fekete répalé Svédországból, fekete áfonya leve Bulgáriából és feketeribizli-lé Ausztriából – ezek az összetevői annak az egyébként svájci gyártmányú gyümölcslének, melyet a legújabb „szuperitalként” emlegetnek.

A gyártó állítása szerint az ital fogyasztása növeli az energiaszintet, erősíti az immunrendszert, elősegíti a sejtek és a szövetek védelmét, valamint enyhíti a gyulladást és a lázat. Bár a felsorolásból is látszik, hogy egy sor tápláló összetevőből áll, az ital valódi titkos fegyverei a fekete répa és a fekete berkenye. Ezeknek ugyanis különösen magas a polifenol-tartalmuk, ennek köszönhetően pedig hatékonyan védik a szervezetet a káros szabad gyökökkel szemben. 

A polifenolok mindemellett vírusellenes, antiallergén, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásúak. Az antioxidáns vegyületek, melyek igen hatékonyak a vastagbélrák elleni védekezésben, a fekete sárgarépában is nagy mennyiségben megtalálhatók.

„Úgy tűnik, ez a lé remek kombinációja a magas antioxidáns-tartalmú összetevőknek – magyarázta Cassandra Barns táplálkozási terapeuta a Daily Mailben, aki azonban aggályainak is hangot adott. – Már csak az a kérdés, hogy az ital milyen százalékban tartalmazza a különböző alkotókat. A szőlőlét az első helyre sorolják az összetevők listáján, a termék főként szőlőléből áll, és a többi gyümölcsből nagyon keveset tartalmaz.”

Jessica Anderson szakács és táplálkozási tanácsadó ugyan nem kóstolta még az italt, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az legfeljebb az egészséges táplálkozás kiegészítőjeként válhat be, de semmiképp sem helyettesítheti azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top