Gasztro

Sör – nem csak ivásra!

A sör nemcsak arra jó, hogy nagy melegben kiüljünk a Balaton partjára, szisszenjen a doboz, és máris elégedetten, a víz és a világ folyását szemlélve dőljünk hátra. A sörnek kiváló egészségmegőrző hatása mellett remek alapanyag főzéshez is.

El kell oszlatnunk a sör rossz hírét, sajnos ez a nedű összefonódott a leittasodás gondolatával, részben igazságtalanul. A sörnek ugyanis sok jótékony hatása is lehet szervezetünkre azon túl, hogy beülünk a barátokkal a kocsmába sörözni és beszélgetni. A sör hírneve átalakult az idők folyamán, és ma már egyre több kutatás eredménye méltatja jó oldalát.

A sör jó, értem?

Sör – nem csak ivásra!Több mint háromezer publikáció jelent meg már a sört vizsgálva, ezekből tudhatjuk meg azt is például, hogy 1 liter sörben annyi antioxidáns található, mint 4-5 adag gyümölcsben. Ráadásul napi fél liter sör 40 százalékkal csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát. Olyannyira komolyan veszik sok helyütt ezt a hatást, hogy Lengyelországban és Csehországban már receptre is felírják azoknak, akiknek vesekövük van. A sör alacsony alkoholtartalma miatt a szívbetegségek és az agyvérzés elleni vérhígító kezelésekben is sikeresen alkalmazható. Természetesen minden egyes kutatásban és kísérletben kihangsúlyozzák a mértékletes fogyasztást.

A sör nem hizlal és vitamindús

Felsejlik szemeink előtt a nagy sörhas, amikor arról olvasunk, hogy a sör nem hizlal. Élő bizonyítékok mászkálnak az utcán, hogy de, szép nagy hasunk lehet tőle. Ám ez tévedés: csak a mértéktelen túlfogyasztás hizlal, egy pohárnyi 4 százalékos sör mindössze 140 kalória, ami egy egészséges szendvics tápértékének felel meg.

Egy pohár sört meginni tehát pont olyan, mintha ennénk egy tönkölybúzából készült, vitamindús szendvicset. Ugyanis vitaminokban sincs hiány: az árpa malátává alakulása közben egy sor vitamin, főleg B1, B2, B3 és B6 keletkezik. Olyan misztikus tápanyagok is vannak benne, mint a folsav (B9), ami fél kiló paradicsomban vagy tíz deka brokkoliban lelhető fel. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a régi jó világosok helyén ma már rengetegféle ízű és színű ital közül válogathatunk – ebben bajnokok a belgák, akik a lányoknak kimondottan kedveznek meggyes, körtés, sőt ananászos vagy épp banános kreációikkal.

Komlóval a nyugalomért

A vitaminok mellett a komlóról is szót kell ejtenünk, mint egészségjavító összetevőről. Közismerten jó nyugtató hatású, könnyíti az elalvást és segíti az emésztést. Mivel unokatestvérek a kannabisszal, így ezeken a hatásokon nem is csodálkozunk.

A népi hagyomány szerint ezért is használják a komlót a szoptatás elősegítésére, az anyatej mennyiségének növelésére és a babák megnyugtatására. Ha máskor nem tehát, szülés után tényleg érdemes egy-egy pohár sörrel segíteni magunknak és babánknak.

A legújabb komlókutatások pedig a rák megelőzésében játszott szerepére irányulnak. Összefüggést keresnek a komló magas antioxidáns-tartalmával, hiszen a rák oxidációs folyamatokkal áll összefüggésben. A kutatási eredmények ezen a területen is pozitívak.

Még mielőtt örömmel vetnénk magunkat egy pohár sörre, hogy egészségesre igyuk magunkat, el kell árulnunk, hogy mindez nem jelenti feltétlenül azt, hogy napi vitamin- és tápanyag-szükségletünket fedezni tudnánk a sörből. Mert bár könnyen lebontható formában van jelen a sörben a B-vitamin például, de alapvetően a felszívódás a szervezetünktől függ, úgyhogy nem iktathatjuk ki a jó öreg zöldségeket, gyümölcsöket és rostokat ahhoz, hogy teljesen egészségesek maradjunk. Addig is, ha nem is isszuk minden nap, használjuk főzéshez ezt a remek nedűt!

Sütőtökös sörleves

Forrás: folyekonykenyer.blog.hu
Forrás: folyekonykenyer.blog.hu

Hozzávalók:
(6-8 kis adagra)
● 50 g vaj
● 2 közepes hagyma felkockázva
● 1 közepes sütőtök, magozva, hámozva, kockázva
● 1125 ml csirke alaplé
● 375 ml tejszín
● 200 g cheddar sajt
● 355 ml cream ale – sokféle sörrel helyettesíthető
● só, bors

Elkészítés:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és üvegesre sütjük a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a sütőtököt és 5 percig sütjük.
Hozzáöntjük a csirkealaplét és felforraljuk. Majd levesszük a lángot, hogy a sütőtök a forró vízben ázzon húsz percig, amíg teljesen meg nem puhul, aztán botmixerrel pürésítjük.
A pürét visszaöntjük egy lábosba, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd kis lángon hozzákeverjük a sajtot. Mehet bele a sör, só, bors, de többé ne forraljuk fel, hanem csak tálaljuk.

Búzasörös-korianderes csirke gyökérszósszal

Forrás: folyekonykenyer.blog.hu
Forrás: folyekonykenyer.blog.hu

Hozzávalók:
● 1 nagy csirkemell
● fél liter búzasör
● koriander (golyó, levél)
● bors (szecsuáni, fekete)
● 4-5 fehérrépa (gyökér)
● 1 fej vörös/lila hagyma
● 5 fej fokhagyma
● 1 fél zeller
● szalonna
● só

Elkészítés:
A csirkemellet beáztatjuk egy éjszakára fél liter búzasörbe. Másnap megtisztítunk 5 fehérrépát, egy zellert, egy fej hagymát, 5 fokhagymát, mindet nagy darabokra vágjuk és egy jénaiba tesszük. Rátesszük a nedves húst, arra kb. 5 dkg szalonnát vágunk, majd utánaöntjük a búzasört. Az egészre borsot, koriandert törünk, lefedjük és betesszük a hideg sütőbe. Kb. két órát főzzük így, az utolsó fél órában már fedő nélkül, közepesen erős lángon, amíg a szalonna héja és a csirke bőre ropogós piros nem lesz.

Amikor kész van, kiemeljük a csirkét, kiszedjük mellőle az egyben maradt nagyobb gyökereket, és félretesszük egy tányérra. A maradék levet egy kis lábosban botmixerrel krémesre turmixoljuk, a végén hozzáteszünk egy diónyi vajat, hogy beleolvadjon.
Friss korianderlevéllel tálaljuk, köretnek mehet krumpli, rizs, bulgur, kuszkusz. A krémes gyökérszószt csorgassuk a gyökérdarabokra és a húsra.   

Sörös csokitorta

Forrás: nosalty.hu
Forrás: nosalty.hu

Hozzávalók:
A tésztához
● 1,75 dl tejföl
● 1 db tojás
● 125 g vaj (puha)
● 1,25 dl sör (Guinness)
● 38 g cukrozatlan kakaópor
● 145 g liszt
● 125 g cukor
● 1,5 kk szódabikarbóna
● 1 csipet só
A krémhez
● 3 dl habtejszín (cukor nélküli)
● 2 ek porcukor (púpozott)
● 1 csomag habfixáló

Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt, és amíg felmelegszik, összeállítjuk a tésztát. Mély tálban összekeverjük a folyékony hozzávalókat (tejföl, sör, tojás), majd hozzáadjuk a puha vajat. Kézzel vagy robotgéppel habosra keverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, és apránként a folyékony masszához vegyítjük. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és középső álláson 40 percig sütjük. 30 perc után már kinyithatjuk a sütőajtót, és végezhetünk tűpróbát. Nyitott ajtó mellett a csőben hagyjuk kihűlni, hogy véletlenül se essen össze. A tejszínhez adjuk a habfixálóval elkevert porcukrot, és keményedésig verjük. Krémkinyomó segítségével apró rózsákat varázsolunk a már hideg tészta tetejére. Tálalás előtt ültessük 1-2- órára a hűtőbe.

V. Belga Sörfesztivál

Aki nemcsak főzne, de kóstolgatna is egy estén át, annak kiváló terep erre a már jól ismert belga sörfesztivál, amit idén május 16. és 18. között tartanak a Bálna Budapestben. Itt lehetőség lesz zárt és nyílt térben egyaránt enni-inni, így a látogatók tetszés és igény szerint élvezhetik a szabadtéri szikrázó napsütést és a belső terem hűvös klímáját, a kilátóról nem is beszélve! A belga sörök rajongói jól tudják, hogy Belgiumban nem telik el év, hogy ne születnének újabb és újabb palackba, vagy épp hordóba zárt remekművek. Az újdonságok mellett a pultokból persze ott lesznek a közkedvelt klasszikusok. Az V. Belga Sörfesztiválon összesen 31 belga sörfőzde több mint 150 sörét, köztük 50 csapolt sört kóstolhatnak meg a látogatók. Világos, vörös, barna mindenféle árnyalatban és erősségben: garantáltan megtalálja mindenki a maga sörét!

Sör – nem csak ivásra!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top