Gasztro

3 villantós kaja rikottával

A rikotta ez egyik olyan titokzatos dolog, ami előtt sokan tanácstalanul állnak, mert nem tudják, hogy mihez kezdjenek vele. Első ránézésre olyan, mint a túró, de másodszori blikkre már látszik, hogy annál sokkal szárazabb és inkább fűrészporos jellegű. Mit kezdhetünk vele?

 Az olasz konyha nagyon szereti, és én is nagy barátja vagyok, hiszen semleges íze miatt jól és intenzíven ízesíthető. És ha az ember fia éppen diétára szánja el magát, akkor abban is a segítségünkre lesz. Alább három nagyon egyszerű és villantós étel receptjét mutatom, amivel még azok is megbirkózhatnak, akik amúgy nem a konyha legnagyobb sztárjai!

Rikottás-zöldborsós pizza

A tésztához:
• 40 dkg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 1 dl langyos víz
• 4 ek olívaolaj
• csapott teáskanál cukor
• 2-3 csipet só

A feltéthez:
• 80 dkg fejtett zöldborsó (ha mirelit, akkor kiolvasztva)
• 30 dkg rikotta vagy száraz túró
• 2 zacskó mini mozzarellagolyó
• 8-10 szem koktélparadicsom
• só, frissen őrölt bors

A langyos vízben oldjuk fel a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Kb. 10 perc alatt futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy keverőtálba, sózzuk. Öntsük hozzá az élesztős vizet és az olajat, majd dagasszuk 6-7 percig. Kenjük meg olajjal, takarjuk le, és egy félórát kelesszük. Közben tegyünk fel forrni 2 liter vizet. Sózzuk. A borsó kétharmadát 3-4 percig főzzük benne, majd szűrjük le és pürésítsük össze. A mozzarellát csöpögtessük le, a paradicsomokat felezzük, a nagyobbakat negyedeljük. Amíg kel a tésztánk, a sütőt melegítsük elő a legmagasabb fokozatra. Ha megkelt, osszuk kétfelé, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 milliméter vastagságúra. Kenjük meg a püré felével, szórjuk rá a maradék borsó felét, majd jöhet rá a rikotta, a paradicsom és a mozzarella fele is. Sózzuk, borsozzuk és süssük 6-7 percig.

Rikottás-parajos párnácskák

• 2 rúd bolti leveles tészta (kb. 50 dkg)
• 25 dkg rikotta vagy zsírszegény túró
• 15 dkg friss parajlevél
• 1 ek vaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 tojás, szétválasztva
• só, frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. Egy lábosban forraljunk vizet, sózzuk. Dobjuk bele a megmosott parajt és főzzük 1 percig. Szedjük hideg vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki és egy éles késsel aprítsuk durvára. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, csepegtessünk bele pár csepp olajat. Reszeljük rá a fokhagymát és forgassuk hozzá a parajt. Pirítsuk 8-10 másodpercig, majd tegyük egy keverőtálba és hagyjuk hűlni. Ha langyosra hűlt, keverjük hozzá a rikottát, ízesítsük sóval, borssal. A leveles tésztát daraboljuk kb. 12×12 centis négyzetekre. Tegyünk a közepükre egy-egy csapott evőkanálnyi tölteléket. A szélüket kenjük meg tojásfehérjével, majd hajtsuk háromszög formájúra. Egy villa segítségével nyomkodjuk körbe a széleket, majd tegyük a kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg a tojássárgájával, majd 8-9 perc alatt süssük aranybarnára őket. Friss salátával vagy snidlinggel kikevert tejföllel tálaljuk.

Rikottás kukoricalepény

• 20 dkg kukoricadara
• fél liter víz
• 3 dkg vaj
• 2 ek olívaolaj
• 15 dkg rikotta

Forraljuk fel a vizet. Sózzuk, majd adagoljuk hozzá a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük 8-10 percig, majd keverjük hozzá a vajat és a rikottát is. Öntsük ki egy tepsire, simítsuk el másfél centi magasságúra és hagyjuk teljesen kihűlni. A megdermedt, kihűlt lepényből vágjunk 10×10 centiméteres négyzeteket. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd mindkét oldalukon pirítsuk meg benne őket. Grillezett húsok, sültek mellé kiváló nyári köret. Locsoljuk meg pár csepp citromlével. Még frissebb, pikánsabb lesz. Ha cukrosan készítjük, lekvárral vagy mogyorókrémmel remek desszert válik belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top