Gasztro

Mit főzzek ma vacsira? Nagyiféle lángost

Akármilyen is az időjárás, ha épp fúj a szél, és szakad az eső, mi akkor is ragaszkodunk a nyárhoz. Ha már egyszer június vége van, mi megidézzük a strandot, és lángost vacsorázunk, méghozzá nagyifélét.

Burgonyás lángos

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg főtt, még meleg, áttört burgonya
  • 1 egész tojás
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése:

Az élesztőt kis cukros tejben futtasd fel. Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segítségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.

Mit főzzek ma vacsira? Nagyiféle lángost
Várkonyi Zoltán, az Egri csillagok rendezője a Velencei-tónál lángosozik 72-ben
Fotó. Fortepan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top