Ha még soha nem próbáltál lekvárt főzni, a befőzőautomatát neked találták ki. Ezzel a módszerrel a legegyszerűbben és a leggyorsabban készíthetsz fantasztikusan finom házi lekvárt. Használhatsz bármilyen gyümölcsöt, most az eperlekvár rejtelmeibe vezetünk be.
Befőzőautomatával készült házi eperlekvár
A gép belsejét első használat előtt alaposan mosd át. Az eperlekvárhoz 2 kilónyi érett gyümölcsöt folyóvíz alatt jól öblíts át, majd szedd ki vagy vágd le a zöld csumákat. Tedd a gépbe az epreket, és adj hozzá egy kiskanálnyi pektint. Ettől a természetes zselésítő anyagtól lesz finoman folyós az eperlekvárod.
Burgonyanyomóval óvatosan törd át a gyümölcsöt, majd indítsd el a gépet, hagyd addig, amíg a pektin elkeveredik az epervelőben. Önts a gépbe 50 dekányi cukrot, majd tedd rá a tetejét a befőzőautomatára és hagyd a gépet 30 percig dolgozni.
Amíg dolgozik a gép, főzd ki a befőttesüvegeket. Forralj vizet, tedd bele az üvegeket és csírátlanítsd 10 percen át. Amikor a gép elkészült a főzéssel, kanalazd a forró lekvárt az üvegekbe, majd csavard rá a kupakokat. Amikor kihűlt, már meg is kóstolhatod fantasztikusan finom házi eperlekvárodat.
További cikkek lekvárfőzés témában az NLC-n:
- Így főzz lekvárt tartósítószer nélkül
- Mikor készíts lekvárt? Itt a befőzőnaptár!
- Lekvár és kompót: tegyük el, ami jó!
- Főzd meg magad a nagyi baracklekvárját
Fotók: Pinterest