Gasztro

Hétvégi menü menza után, menza előtt

Elkezdődött az iskola, túl is vagyunk az első menzás napokon, jöhet a hétvégi feltöltődés finom házias ízekkel. Hoztunk is pár tippet a menü tervezéséhez.

Rozmaringos-paradicsomos májkrém

1. hozzávaló kategória neve:

  • pár csipet só
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál vaj
  • pár csipet őrölt bors
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 50 dkg csirkemáj
  • fél doboz paradicsomkonzerv
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat közepes lángon összemelegítem az olajjal. Ráteszem a szeletelt hagymát, finoman sózom és szép barnára dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom az aprított rozmaringot és fél percig együtt pirítom őket. Ráteszem a májakat és körbepirítom őket. Nem sózom, csak a végén, hogy ne keményedjen meg. Öntök alá fél deci vizet és fedő alatt 6-8 percig sütöm. Ezután hozzáöntöm a kockázott paradicsomkonzervet és további 3-4 percig forralom. Fontos, hogy ne süssük túl a májat, maradjon kicsit lilás, rózsaszínes. A végén ízesítsük borssal, sóval, majd az egészet turmixoljuk össze. Tegyük zárható fedelű üvegbe vagy műanyag dobozva, és hagyjuk kihűlni. Csak akkor fedjük le, ha már kihűlt. Tegyük hűtőbe. 2-3 napig eltartható. 

 

Lazacos kedgeree (indiai rizses egytálétel)

Hozzávalók:

  • 2-4 db tojás
  • fél tk. kurkuma
  • fél citrom leve
  • néhány szál újhagyma
  • 1-2 ek. currypaszta vagy 1 tk. currypor
  • 2,5 dl zöldség alaplé
  • ízlés szerint chilipehely
  • 20 dkg (falatnyira tépett/vágott) füstölt lazac
  • 2-3 zöld vagy fél kk. őrölt kardamon
  • 1 tk. római kömény
  • fél kk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. (zúzott) koriander
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 babérlevél
  • 2 ek. aprított petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • fél dl zsíros tejszín
  • 2 dl aprított (levével együtt vett) paradicsom
  • 30 dkg (főve mért) (fehér és vörös keverve) quinoa
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat megfőzzük, és lehűtjük.

A quinoát megmossuk, és egy evőkanálnyi felhevített olajon megforgatjuk, majd felöntjük egyszeres mennyiségű vízzel, és egy kávéskanál sóval elkeverjük, majd 10 percig főzzük, melegen tartjuk. 

Közben egy másik mély teflonedényben a maradék olajon megdinszteljük az aprított hagymákat (az se baj, ha kicsit megpirul), és hozzáadjuk a fűszereket (vagy a currypasztát). Kb. egy percig még nagy lángon hevítjük, hogy az aromák felszabaduljanak. Beleolvasztjuk a vajat, aztán felöntjük az alaplével, és a paradicsomot is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg a folyadék kevesebb, mint a felére redukálódik. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és sűrűsödésig főzzük, takarék lángon. A petrezselymet és a citrom levét csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. 

Végül a főtt quinoát a mártáshoz adjuk, jól összeforgatjuk, lefedve hagyjuk állni, míg a lazacot feldaraboljuk és a tojásokat megpucoljuk, majd negyedekbe vágjuk. 

A lazacot a mártásos quinoához forgatjuk, és a tojással tálaljuk. 

Ízlés szerint még néhány csepp citromlé mehet rá. 

 

 

Szilvás clafoutis

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 125 g liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dkg szilva
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A szilvát megmossuk, megszárítjuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Ezután szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a szilvát, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.

 

Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top