A quiche-t nemcsak azért szeretjük, mert isteni finom, hanem mert ezerféleképpen variálható. De először tisztázzuk, hogy mi is az a quiche! A quiche (ejtsd: kis) egy klasszikus francia étel, amit sokan csak a “franciák pizzájának” hívnak. Az alaprecept – omlós tésztaágyon, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény – számos módon variálható. Egyáltalán nem szükséges például tésztát gyúrni a quiche alapjához, hiszen készíthetjük egészségesebb hozzávalóból, például a szuperegészséges édesburgonyából is! Az alábbi receptben egy spenótos töltelékkel készül, de a töltelék terén bátran engedjük el a fantáziánkat, és készítsük kedvünk szerint. Akit nem győztünk meg ezzel a húsvéti vendégváróval, azok nézzék meg a mediterrán édesburgonya-receptünket!
Spenótos quiche édesburgonyából
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű édesburgonya, meghámozva, vékonyra szelve
- 400 g fagyasztott, leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 4 tojás
- 200 ml mandulatej (vagy bármilyen tej)
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 maroknyi reszelt sajt
Elkészítés:
- 200 fokra melegítsd elő a sütőt, és kenj ki kókuszolajjal vagy vajjal egy 24 centi átmérőjű formát.
- Hevítsd fel az olívaolajat, és puhítsd meg rajta a felaprított hagymákat.
- Öntsd a serpenyőbe a spenótot, fedd le és kapcsolj takaréklángra. 15 percig főzd, közben sózd, borsozd.
- Míg a spenót készül, a vékonyra vágott édesburgonya-szeletekkel béleld ki a sütőformát. Vigyázz, ne maradjon üres hely a szeletek között!
- Oszlasd el egyenletesen a spenótot az alapon.
- A tojásokat verd fel, és add hozzájuk a tejet, a szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot. Öntsd a spenót tetejére.
- Végül szórd meg a quiche-t a reszelt sajttal, és fedd le alufóliával!
- 25-35 percig süsd, amíg az édesburgonya megpuhul. Fogyaszd melegen, a maradékot pedig 4 napig tárolhatod a hűtőben. Jó étvágyat!