Ezt az igencsak kedvelt alapmártást nem túl bonyolult elkészíteni, csak pár technikai fordulatra kell odafigyelni, és biztosan sikerül, mind ízre, mind állagra. Máris hozzáfoghatunk kedvenc ételeink elkészítéséhez, hiszen a besamelmártás hihetetlenül megdobja az ízeket, és finommá tesz mindent, amire rácsorgatjuk.
Mihez kell besamel?
A besamel egy alapmártás, amely nagyon sok olasz ételben visszaköszön: a lasagne, a cannelloni egy-egy rétege lehet a finom besamel, de használhatjuk rakott zöldségek (karfiol, brokkoli, krumpli) elkészítéséhez vagy egy jó sajtmártásalaphoz.
Hagyományos besamel
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- csipet só
- csipet frissen reszelt szerecsendió
- 1 liter tej
A tejet melegítsük meg. Egy másik edényben közben olvasszuk fel a vajat, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a lisztet. Egy habverő segítségével keverjük el csomómentesre, és tegyük vissza a tűzhelyre. Folyamatosan kevergessük, míg aranyszínűre nem pirul.
A sót és a reszelt szerecsendiót keverjük el a meleg tejben, majd apránként, folyamatosan kevergetve öntsük a vajban pirult lisztre. Addig kevergessük, míg sűrű állagú nem lesz.
Light besamelmártás
A besamelmártás meglehetősen kalóriadús alapszósz: 100 g mártás 135 kalóriát tartalmaz. Ha fogyókúrázunk, akkor sem kell lemondanunk a besamelélményről, elég egy picit változtatni az eredeti recepten.
Hozzávalók:
- 50 g liszt
- 5 dl tej
- só
- szerecsendió
Az 50 g lisztet keverjük csomómentesre 2 dl tejben, közben pedig 3 dl tejet kezdjünk el melegíteni, majd apránként, még mindig kevergetve, adjuk a lisztes tejhez. Melegítsük addig a tejes egyveleget, míg be nem sűrűsödik. Végül a tűzről levével sóval és szerecsendióval ízesíthetjük. A sima lisztet lehet helyettesíteni rizsliszttel, míg a tehéntejet szójatejjel.
Vegán besamel
Ha vegánként éhezünk meg egy jó besamelre, akkor sincs akadály! Nem kell mást csinálnunk, mint minden állati eredetű összetevőt növényire kicserélni.
Hozzávalók:
- 1 liter rizstej
- 100 g margarin
- 100 g liszt
- só
- szerecsendió
A vegán besamel elkészítése megszólalásig hasonlít a hagyományos, normál változat elkészítéséhez.