Az elmúlt években lassan hozzászoktunk olyan újrafelfedezett alapanyagokhoz, mint a rebarbara és a spárga. A nevük már cseppet sem hangzik idegenül, de azért még félve nyúlunk utánuk a zöldséges standon. Ez leginkább a rebarbarára igaz, hiszen elsőre nem tűnik egy könnyen kezelhető alapanyagnak, ráadásul meglehetősen savanyú is. Akkor hát érdemes vele bajlódni? A válaszunk: igen! Itt is van mindjárt egy fantasztikus saláta.
Rebarbara-kisokos
A rebarbara zöldség, habár legtöbb esetben gyümölcsökkel, süteményekkel párosítjuk a receptekben. Ez leginkább savanyúsága miatt van, hiszen cukrozottan nagyon kellemes ízt tud hozni. Már több ezer éve létező zöldség, mégis csak a 18. századot követően kezdték el a konyhában használni. Rostokban, ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, szelén, vas), vitaminokban (A, B és C) gazdag.
Általában levelének szárát szokták használni, de vannak tájegységek, ahol a zöld levél is felkerül az étlapra. Készülhet belőle lekvár, kompót, szörp vagy ilyen ínycsiklandó saláta,esetleg húsok mellé köret, mint az alábbi egyszerűen elkészíthető.
Rebarbarás spárga
Hozzávalók:
- 400 g spárga
- 200 g rebarbara
- 3 ek. olívaolaj
- citromlé
- reszelt citromhéj
- só, bors
Elkészítés:
- A spárgát tisztítsuk meg, törjük le a fás részeit, a spárgasípokat pedig vágjuk le és tegyük félre. A spárga többi részét tegyük fel főni bő, sós vízben.
- A rebarbara levelének a szárát mossuk meg. és vágjuk fel három részre, majd tegyük fel főni ezt is 10-15 percre.
- Ha megfőtt, daraboljuk fel, közben pedig készítsük el az öntetet a citromlé, só, bors és olívaolaj keverékéből.
- Forgassuk meg benne a megfőtt zöldségeket, és reszelt citromhéjjal tálaljuk.