A cukkini egy tipikusan nyári zöldség, habár már egész évben kapható, mégis ilyenkor a legjobb elkészíteni. Frissen, roppanósan is készülhet belőle saláta joghurtos-kapros-fokhagymás öntettel, de el is készíthetjük egyszerű cukkinis tésztának vagy krokett formában köretnek vagy akár magában egy könnyű zöld salátával is megállja a helyét mint húsmentes főétel.
Cukkinikrokett hozzávalói:
- 3 salátacukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 250 g ricotta
- 2 tojás
- 60 g reszelt sajt
- napraforgóolaj
- só
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és gyufaszálvékonyra felszeleteljük.
- Közben egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a megroppantott fokhagymagerezdet, majd jöhet bele a cukkini. Ezt is átpároljuk.
- Ha kihűlt, alaposan dolgozzuk össze a ricottával. Adjuk hozzá a tojásokat, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Dolgozzuk össze alaposan a masszát, és formázzunk belőle dió nagyságú golyókat. Utoljára hempergessük meg őket a zsemlemorzsában, és bő, forró olajban süssük ki.