nlc.hu
Gasztro
Avokádós csirkesaláta, hogy még jobban álljon a bikini

Avokádós csirkesaláta, hogy még jobban álljon a bikini

Mit együnk edzés után, ami megtámogatja a beach body projektünket, finom, és megadja a testünknek, ami jár? Avokádós csirkesalátát!

Az a baj a beach bodyval, hogy nem elég elérni tavasz végére, de meg is kell tartani egész nyáron, sőt a legideálisabb, ha egy életen át sikerül hozni a bikiniformát. Ez, mint tudjuk, egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen hívogatnak a strandon a jéghideg fagylaltkelyhek, a sajtos-tejfölös lángosok, na meg a nyáresti koktélok, és a tavasszal vért izzadva összehordott karcsú derekunkat már el is vitte a víz.

Avokádós csirkesaláta (Fotó: iStock)

Rossz hírem van, a formás, feszes test megtartása egy életen át tartó meló, és az egészséges diéta sem kampányszerű koplalást jelent, hanem életmódváltást. Viszont a jó hír az, hogy rendkívül finom és egyben egészséges fogásokat lehet készíteni főleg ilyenkor, nyáron, mikor sokkal több zöldségféle és gyümölcs terem, és a nagy melegben egyébként is a könnyű ételeket kívánjuk jobban. Ráadásul, ha a megfelelő időben és összeállításban fogyasztjuk ezeket a fogásokat, sokkal intenzívebben fejtik ki a jótékony hatásukat.

Sajnos a napágyon fekvést még nem vették fel az olimpiai sportágak közé, így nyáron sem árt, ha beiktatunk a heti menetrendünkbe pár edzést. Használjuk ki, hogy jó idő van, és mozogjunk a szabadban! Válasszuk a reggeli vagy az esti órákat, amikor még nincs hőség, és fussunk, biciklizzünk, evezzünk vagy épp ússzunk egy jót. Bármelyiket is preferáljuk, edzés után rendkívül fontos, hogy mit és mikor eszünk, ezért most hoztunk egy isteni avokádós csirkesalátát, amely még hatékonyabbá teszi az intenzív testedzéssel elért hatást.

Edzés után 15-60 percen belül megfelelő táplálékhoz kell juttatni a szervezetünket ahhoz, hogy az ideálisan tudjon regenerálódni, továbbra is folytassa a testmozgással beindított zsírégetést, valamint hogy az izmaink optimális módon fejlődhessenek. Ehhez az edzés után fogyasztott fogásnak tartalmaznia kell elegendő mennyiségű fehérjét, összetett szénhidrátot, valamint zsírokat, így az avokádós csirkesaláta tökéletes választás.

Avokádós csirkesaláta

  • 20 dkg (fél) csirkemellfilé
  • 2 marék bébispenót
  • ½ avokádó
  • 2 evőkanál edamame bab (szójababféle) vagy fekete bab
  • 2 evőkanál reszelt cékla
  • ½  lime
  • 1 evőkanál light tejföl
  • friss petrezselyem és snidling
  • csilipaprika
  • olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

  • A csirkemellfilét kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. Amíg a csirke készül, félbevágunk egy avokádót, kivesszük a magját, a héjában felkockázzuk, majd egy kanállal kiszedjük a húsát, és egy nagy tálba tesszük.
  • Hozzáadjuk a bébispenótot, a friss, reszelt céklát és az előfőzött edamame babot. Ha az utóbbit épp nem tudjuk beszerezni, akkor helyettesíthetjük fekete babbal is.
  • A salátánkra ráfacsarjuk egy fél lime levét, hozzáadjuk a light tejfölt, valamint pár szál frissen aprított snidlinget és petrezselyemzöldet. Az egészet jól összekeverjük, majd frissen őrölt borssal, tengeri sóval és egy kevés finomra vágott csilipaprikával ízesítjük. A megpirított csirkemellkockák mehetnek a tetejére, és már fogyaszthatjuk is, hiszen bizonyára farkaséhesek vagyunk az edzés után.

A tréning után a csirkemell és a bab elegendő fehérjét szolgáltat a szervezetünk számára, a spenót és a cékla tele van vassal, az avokádóban rengeteg a telítetlen zsírsav, a zöldfűszerek és a csili serkentik az anyagcserét, a cékla és a bab  pedig szénhidráttal tölt fel. Így, ha az edzés után bedobunk egy ilyen salit, biztosítjuk az izmaink számára a megfelelő energiaforrást, elkerülhetjük a kimerültséget, meghosszabbíthatjuk a zsírégetést, feltölthetjük a vitamin- és ásványianyag-készleteinket, és nem mellesleg ehetünk egy ízletes fogást. Így már nem is hangzik olyan vészesen ez a diéta!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top