Beindult az ovi, a suli, na meg a meló is ezerrel, így sajnos túlzás nélkül állíthatjuk, a család minden tagja vidáman hordja haza a világ összes nyavalyáját, és szeptember közepére már az egész díszes famíliának taknya-nyála egybefolyik. A gyerekek újra bekerülnek a közösségbe, ami – ha tetszik, ha nem – a betegségek melegágya, ráadásul a nyáron felvértezett immunrendszerünk is kezd egy kissé lemerülni. Persze igyekszünk felvenni a mókuskerék tempóját, csakhogy ennek a napi nyolc óra alvásunk látja kárát, hétvégén pedig örülünk, ha van erőnk kikelni az ágyból, így a szabadban és az edzéssel töltött idő is rohamosan csökken.
De azért nincs minden veszve! Némi tudatossággal felvértezhetjük az egész család egészségét és nem utolsósorban idegrendszerét, hogy könnyebben vegyük az őszi kihívásokat, és ne dőljünk ki a csatasorból egyetlen hűvösebb fuvallattól. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egészségesre enni magunkat.
Az őszi kert rengeteg szuper egészséges gyümölcsöt és zöldséget rejteget, amikkel feltölthetjük a vitamin- és ásványianyag-háztartásunkat, így nemcsak az egészségünket óvhatjuk meg, de még az agyunkban is jobban fognak forogni a fogaskerekek, nyugodtabban alszunk majd, ráadásul a bőrünk és az idegeink is hálásak lesznek a minőségi táplálékért.
Homoktövissel a nátha ellen
A természetes C-vitamin-források között a kevésbé ismert homoktövis magasan vezeti a listát. Hozzá képest a citrom a fasorban sincs.
Akár 500-900 milligramm C-vitamint is tartalmazhat 100 gramm homoktövis, ami a napi vitaminszükségletünk többszörösét is fedezi, így remek segítséget nyújt abban, hogy megússzuk az őszi náthát.
A homoktövis narancssárga, bogyós termése, mely augusztus végétől terem, egészen az első fagyokig begyűjthető. Kifejezetten jót tesz neki, ha megcsípi a dér, mert akkor kellemesebb, édesebb íze lesz. A fogyasztása erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést. Magas C-vitamin-tartalma miatt pedig remek ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek.
A savanykás ízű gyümölcs speciális zsírsavösszetételének köszönhetően fokozza az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és még az érelmeszesedést is lassítja. E-vitamin- és esszenciáliszsírsav-tartalma pedig a bőrünk szépségéért felel.
Sokféle módon elkészíthető, de ha azt szeretnénk, hogy megőrizze a magas vitamin-, ásványianyag- és flavonoidtartalmát, akkor nyersen kerüljön az asztalra. Készítsünk belőle egy finom smoothie-t reggelire, és az egész család kicsattan majd az egészségtől.
Persze az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, így nem árt variálni a C-vitamin-forrást sem. Nem is gondolnánk, de a szárított koriander, a friss petrezselyem, a savanyú káposzta, a zöld- és pirospaprika, a fekete ribizli, a torma, a kelkáposzta és a brokkoli is tele vannak C-vitaminnal, bátran kombináljuk őket.
Zöldségben az erő
A zöldségek között a cékla és a sütőtök rengeteg béta-karotint, a kel, a brokkoli, a spárga, a lila káposzta sok kalciumot, káliumot és E-, B-, K-vitamint, a zöldbab pedig nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz. Mindemellett szintén tele vannak antioxidánsokkal, és nemcsak finomak, de serkentik a bélműködést, stabilizálják a koleszterin- és vércukorszintet is.
Bár már egész évben kapható az üzletekben, de valójában ősszel érő zöldség a brokkoli, amely leginkább magas vastartalmáról híres. De emellett sok benne a C-, a K-, az A- és az E-vitamin, valamint a folsav, a cink és a kalcium is. Nemcsak egészséges, de a magas tápanyagtartalmával alacsony kalóriatartalom párosul, így a diétázók nagy kedvence.
Ha a gyerekek nem szívesen rágcsálják a nyers répát, ízletes megoldás a sütőben megsütni, és mártogatóssal tálalni. A krumplipürét cserélhetjük brokkolipürére, a spárgából pedig készítsünk egy finom spárgakrémlevest, úgy biztosan meglesz a napi zöldségbevitel.
Az agyunk és az idegeink is ki vannak éhezve
A nyár elmúltával egyre rövidebbek a nappalok, egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, így egyre csökken a D-vitamin-szintünk, ami igencsak rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra.
Egészségügyi szempontból rendkívül nagy jelentőséggel bír a megfelelő D-vitamin-bevitel. Ez szabályozza a kalcium- és a foszfátanyagcserénket, ami az erős csontozat kifejlődéséhez és megtartásához fontos. Emellett elengedhetetlen az agy, a máj, a vese és a pajzsmirigy megfelelő működéshez, és erősíti az immunrendszert.
Remek őszi D-vitamin-forrás a sütőtök, amely számtalan módon elkészíthető, és az egész család imádja. Együnk belőle minél többet, és megspórolhatjuk vele a D-vitamin-tabletta vásárlását. Magas cukor- és zsírtartalmának köszönhetően nagyon kalóriadús étel, ami egy hideg napon kifejezetten jól jön, mikor már fogytán az erőnk. Ómega-3 zsírsavakban is gazdag, ami jót tesz az agyműködésnek, emellett antioxidáns-tartalma immunerősítő, magas D-vitamin-tartalma pedig a téli, napfényhiányos időszakban megóvhat minket a depressziótól.
Ha azt szeretnénk, hogy a csemetéink és a saját agyunk is brillírozzon, a nasikat cseréljük le magvakra, melyek tele vannak esszenciális zsírsavakkal, valamint káliummal, kalciummal, magnéziummal és vassal is.
Serkentik az agyműködést, és a legjobb, hogy pont jól beleférnek az uzsonnásdoboz kis rekeszeibe. Jöhet a dió, a mogyoró, a kesu, a tökmag és a mandula, mind remek csemege. A legjobb, ha szezonális gyümölcsökkel kombináljuk őket, mint az alma, a körte, a szilva és a szőlő, mert így kimaxolhatjuk a vitaminbevitelt, elmúlik az édesség utáni sóvárgásunk, energikusan és egészségesen vághatunk neki a hétvégi családi kirándulásnak.