Dübörög a sütőtökszezon, jön a halloween, és vele együtt jönnek a jobbnál jobb tökös receptek is. A sütőtök kétségkívül az egyik leginkább multifunkcionális csemege, esszük sülve, főve, a kölykök pedig imádják kifaragni, és szó szerint minden részét fel lehet használni.
A héjából lámpás lesz, a húsából krémleves, muffin vagy épp gofri (azért győződjünk meg róla, hogy ehető fajtát választottunk!), de a magjáról se feledkezzük meg, mivel az is igazi csemege. Isteni ropogtatnivalót lehet készíteni a kivájt magokból, így semmi sem vész kárba a tökfaragás során, és bőségesen el leszünk látva nasival a hűvös őszi estékre. A tökmagot többféle módon is elkészíthetjük, ráadásul tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal, amik mind jó hatással vannak az egészségünkre, szóval felejtsük el a chipset, és inkább álljunk neki házi pirított tökmagot gyártani! Pofonegyszerű a recept, és ezerféleképpen ízesíthető ez az őszi snack – mi most négy ínycsiklandó variációt mutatunk.
Pikáns chilis tökmag
Hozzávalók
- 300 g tökmag
- 3 ek. olívaolaj
- 2 ek. nádcukor
- 2 tk. tengeri só
- ½ tk. őrölt chili
- ½ tk. frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- Bármilyen ízvilágot is kedveljünk, a pirított tökmag elkészítésének első lépései megegyeznek. Vágjuk fel a sütőtököt, és egy kanállal kaparjuk ki belőle a magokat. Mossuk le róluk alaposan a tök szálait, terítsük szét őket, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, és helyezzünk sütőpapírt egy tepsire. Innentől pedig elengedhetjük a fantáziánkat.
- A pikáns chilis tökmag készítéséhez egy tálba öntsük bele az olívaolajat, és tegyük bele a magokat, majd alaposan forgassuk át őket, hogy mindegyikre jusson az olajból. Egy csészében keverjük össze a száraz alapanyagokat és a háromnegyedét szórjuk a tökmagokra, majd jól forgassuk át őket ismét. Ezután az egészet terítsük szét a tepsin, és mehet az előmelegített sütőbe.
- Nagyjából 45-60 perc alatt sülnek meg a tökmagok, amiket közben párszor meg kell kicsit forgatni. A sütőből kivéve, még melegen öntsük egy nagy tálba az egészet, és szórjuk rá a maradék fűszerkeveréket. Irány a tévé, jöhet egy jó kis film, a pikáns ropogtatnivaló már megvan hozzá.
Az igazán tökös BBQ-tökmag
Hozzávalók
- 300 g tökmag
- 3 ek. olívaolaj
- 2 tk. vöröshagymapor
- 2 tk. fokhagymapor
- 1 tk. csípős fűszerpaprika-őrlemény
- 1 tk. tengeri só
- ½ tk. őrölt mustármag
- ½ tk. barna cukor
Elkészítés
A már fent leírt módon készítsük elő a magokat, majd forgassuk meg őket az olajban, és a fűszerkeverék háromnegyedét szórjuk rájuk. Ezután süssük ropogósra az egészet a sütőben, és amint kivettük a sütőből, forgassuk meg a maradék fűszerkeverékben. Ez a BBQ-s tökmag igazi pasis fogás, tökéletes sörkorcsolya a focimeccsnézéshez a haverokkal.
Parmezános-rozmaringos tökmag borok mellé
Hozzávalók
- 300 g tökmag
- 3 ek. olvasztott vaj
- 50 g reszelt parmezán (plusz 10 g a tálaláshoz)
- 1 tk. szárított rozmaring
Elkészítés
Ahogy az előzőekben, itt is kikaparjuk, megmossuk és megszárítjuk a magokat, majd megforgatjuk őket az olvasztott vajban, ezután pedig rájuk szórjuk a parmezán és a rozmaring keverékét, ezúttal az egészet. Aranyszínűre sütjük őket, majd tálalás előtt még meghintjük a tetejüket egy kevés frissen reszelt parmezánnal. Munka utáni étvágygerjesztőnek vagy egy pohár fehérbor kíséretében vendégváró fogásnak is remek ez az olaszos ízvilágot idéző parmezános csemege.
Édes kísértés: vaníliás-fahéjas tökmag
Természetesen nemcsak sós, hanem édes változatban is megállja a helyét a tökmag, így ha már elég sütőtökös pitét és muffint sütöttünk, ideje kipróbálni ezt a tökmagos nyalánkságot is.
Hozzávalók
- 300 g tökmag
- 3 ek. kókuszolaj
- ½ tk. vaníliakivonat
- 4 ek. nyerscukor
- 2 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. tengeri só
Elkészítés
Az előkészített tökmagokat először forgassuk meg a kókuszolaj és a vaníliakivonat keverékében, majd ezután szórjuk rájuk a száraz összetevők keverékét. Alaposan forgassuk át ismét az egészet, hogy a fahéjas cukor az összes tökmagot befedje, és már mehet is a sütőbe az édesség. Addig süssük, amíg a cukor aranybarna lesz a magokon (kb. 35 perc).
Az egész lakást belengi majd az isteni fahéjas illat, és biztos, hogy a gyerekek nagy kedvence lesz ez a rágcsa, úgyhogy készüljünk fel, hogy halloween elmúltával is mindennap ki akarnak majd faragni pár tököt.