nlc.hu
Gasztro
Ez az idei ősz kedvenc nasija – te is imádni fogod

Ez az idei ősz kedvenc nasija – te is imádni fogod

Tökmagot nemcsak sózva-pirítva, hanem fűszeresen, édesen és csípősen is ehetünk. Mutatjuk a szezon legmenőbb tökmagos receptjeit, tévé elé.

Dübörög a sütőtökszezon, jön a halloween, és vele együtt jönnek a jobbnál jobb tökös receptek is. A sütőtök kétségkívül az egyik leginkább multifunkcionális csemege, esszük sülve, főve, a kölykök pedig imádják kifaragni, és szó szerint minden részét fel lehet használni.

Úgysem akarunk már esténként semmi mást, csak bekuckózni a tévé elé (Fotó: iStock)

A héjából lámpás lesz, a húsából krémleves, muffin vagy épp gofri (azért győződjünk meg róla, hogy ehető fajtát választottunk!), de a magjáról se feledkezzük meg, mivel az is igazi csemege. Isteni ropogtatnivalót lehet készíteni a kivájt magokból, így semmi sem vész kárba a tökfaragás során, és bőségesen el leszünk látva nasival a hűvös őszi estékre. A tökmagot többféle módon is elkészíthetjük, ráadásul tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal, amik mind jó hatással vannak az egészségünkre, szóval felejtsük el a chipset, és inkább álljunk neki házi pirított tökmagot gyártani! Pofonegyszerű a recept, és ezerféleképpen ízesíthető ez az őszi snack – mi most négy ínycsiklandó variációt mutatunk.

Pikáns chilis tökmag

Hozzávalók

  • 300 g tökmag
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. nádcukor
  • 2 tk. tengeri só
  • ½ tk. őrölt chili
  • ½ tk. frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

  1. Bármilyen ízvilágot is kedveljünk, a pirított tökmag elkészítésének első lépései megegyeznek. Vágjuk fel a sütőtököt, és egy kanállal kaparjuk ki belőle a magokat. Mossuk le róluk alaposan a tök szálait, terítsük szét őket, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, és helyezzünk sütőpapírt egy tepsire. Innentől pedig elengedhetjük a fantáziánkat.
  2. A pikáns chilis tökmag készítéséhez egy tálba öntsük bele az olívaolajat, és tegyük bele a magokat, majd alaposan forgassuk át őket, hogy mindegyikre jusson az olajból. Egy csészében keverjük össze a száraz alapanyagokat és a háromnegyedét szórjuk a tökmagokra, majd jól forgassuk át őket ismét. Ezután az egészet terítsük szét a tepsin, és mehet az előmelegített sütőbe.
  3. Nagyjából 45-60 perc alatt sülnek meg a tökmagok, amiket közben párszor meg kell kicsit forgatni. A sütőből kivéve, még melegen öntsük egy nagy tálba az egészet, és szórjuk rá a maradék fűszerkeveréket. Irány a tévé, jöhet egy jó kis film, a pikáns ropogtatnivaló már megvan hozzá.

Az igazán tökös BBQ-tökmag

Hozzávalók

  • 300 g tökmag
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 tk. vöröshagymapor
  • 2 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. csípős fűszerpaprika-őrlemény
  • 1 tk. tengeri só
  • ½ tk. őrölt mustármag
  • ½ tk. barna cukor

Elkészítés

A már fent leírt módon készítsük elő a magokat, majd forgassuk meg őket az olajban, és a fűszerkeverék háromnegyedét szórjuk rájuk. Ezután süssük ropogósra az egészet a sütőben, és amint kivettük a sütőből, forgassuk meg a maradék fűszerkeverékben. Ez a BBQ-s tökmag igazi pasis fogás, tökéletes sörkorcsolya a focimeccsnézéshez a haverokkal.

Parmezános-rozmaringos tökmag borok mellé

Hozzávalók

  • 300 g tökmag
  • 3 ek. olvasztott vaj
  • 50 g reszelt parmezán (plusz 10 g a tálaláshoz)
  • 1 tk. szárított rozmaring

Elkészítés

Ahogy az előzőekben, itt is kikaparjuk, megmossuk és megszárítjuk a magokat, majd megforgatjuk őket az olvasztott vajban, ezután pedig rájuk szórjuk a parmezán és a rozmaring keverékét, ezúttal az egészet. Aranyszínűre sütjük őket, majd tálalás előtt még meghintjük a tetejüket egy kevés frissen reszelt parmezánnal. Munka utáni étvágygerjesztőnek vagy egy pohár fehérbor kíséretében vendégváró fogásnak is remek ez az olaszos ízvilágot idéző parmezános csemege.

Édes kísértés: vaníliás-fahéjas tökmag

Természetesen nemcsak sós, hanem édes változatban is megállja a helyét a tökmag, így ha már elég sütőtökös pitét és muffint sütöttünk, ideje kipróbálni ezt a tökmagos nyalánkságot is.

Hozzávalók

  • 300 g tökmag
  • 3 ek. kókuszolaj
  • ½ tk. vaníliakivonat
  • 4 ek. nyerscukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. tengeri só

Elkészítés

Az előkészített tökmagokat először forgassuk meg a kókuszolaj és a vaníliakivonat keverékében, majd ezután szórjuk rájuk a száraz összetevők keverékét. Alaposan forgassuk át ismét az egészet, hogy a fahéjas cukor az összes tökmagot befedje, és már mehet is a sütőbe az édesség. Addig süssük, amíg a cukor aranybarna lesz a magokon (kb. 35 perc).

Az egész lakást belengi majd az isteni fahéjas illat, és biztos, hogy a gyerekek nagy kedvence lesz ez a rágcsa, úgyhogy készüljünk fel, hogy halloween elmúltával is mindennap ki akarnak majd faragni pár tököt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top