nlc.hu
Gasztro

Szedd magad alma 2020

Szedd magad alma 2020 – minden, amit tudnod kell az idei akciókról

A szeptemberi hétvégék egyik legjobb programja a szedd magad akcióban részt venni, és az egész családdal bevenni magad az almafák közé.

Az ősz azt jelenti, hogy eljött az almaszüret ideje, és végre lehet a napsütötte hétvégeken menni a szedd magad lelőhelyekre, hogy ládaszám vigyük haza a friss, ropogós almát télire. Előnyben vannak ilyenkor azok, akik rendelkeznek pincével vagy nagy kamrával, ahol teleltetni tudják az almát, de ha csak egy kis hely van a konyhában, és nem tudunk ezernyi almát tárolni, akkor is érdemes elindulni, mert csodás családi program almát szedni és közben ropogtatni.

Milyen almát szedjünk?

A magyarok három kedvenc almafajtája: Jonathan (magyarosítva már jonatán a köznyelvben), Golden és Idared, melyek már gyerekkorunk óta kísérnek, és a nagyi is mindig a Jonathant hámozta nekünk, amikor még alig nőtt ki a fogunk. A Gala almát is jó eséllyel megtaláljuk a fákon még szeptember elején, bár ezt nem érdemes télire szedni, ugyanis nem tárolható sokáig, ezért ha egész télen élvezni szeretnénk az almaszedés eredményét, akkor inkább a később érő fajtákra vadásszunk, mint például a Jonathan és Golden keresztezéséből származó Jonagold. Már csak azért is érdemes a Jonagoldra pályázni, mert aromás, ropogós és süteményekbe is kiváló almáról beszélünk, ráadásul sokáig eláll.

Az alma jótékony hatásai

Az alma gyógyító gyümölcs, varázsa a húsában található pektinben rejlik. A nyers, reszelt alma a népi gyógyászatban hasmenés ellen bevált gyógyszer, sőt, vérhas ellen is használták. A rendszeres almafogyasztás segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasavtartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza.

Mi kell az almaszedéshez?

Ha szedd magad kertbe megyünk, akkor érdemes felkészülni nemcsak eszközökkel, hanem szabályokkal is. Egy csokorba szedtük, mit kell szem előtt tartani a családi almaszedés előtt.

  • Legyen nálad kosár, vödör, zsák, amibe az almát szeded. Méresd le a bejáratnál üresen, hogy fizetéskor ne legyen vita belőle.
  • Általában készpénzzel lehet fizetni a szedd magad kertekben, készülj fel erre.
  • Az időjárást vedd figyelembe, egész nap kint lesztek az almafák között.
  • Vigyázz, hogyan szeded az almát, inkább két kézzel állj neki a szedésnek, hogy ne essen le négy alma, amikor egy darabért nyúlsz.
  • Az almát a kocsányával együtt szedd le, ha sokáig akarod tárolni utána.
  • Az alma nem játék, nem kidobósozunk vele, mert ha megütődik, hamar elromlik.
  • Ne rángasd az almafát! Ha nem jön le az alma az ágról egy finom tekeréssel, akkor még nem elég érett.
  • Szedés közben szabad enni az almából, de azért a jó ízlés határain belül kell maradni.
  • Szigorúan tilos az almafákra felmászni. A fák könnyen hasadnak és a testi épséged veszélyeztetése mellett kárt is okozol bennük.
Indul a 2020-as Szedd magad alma akció

Várnak a Szedd magad akciók! (Kép: Unsplash)

És hogy még több érvünk legyen az almaszedés mellett, olvasd el Márai Sándor gondolatait a reszelt almáról: 

„Bölcsen cselekszel, ha minden reggel, ébredés után és étkezés előtt, éhomra megeszel egy-két reszelt almát. (…) De úgy észleltem, hogy a nyers, reszelt alma a mindennapos élethigiénia egyik biztos kelléke. Üdít, megnyugtatja a gyomrot, s szabályozóan hat a belekre. Különösen, ha az almát reszelés előtt tiszta kezekkel, gondosan megmosod, s aztán megöntözöd citromlével. A hosszú életet nem biztosítja ez a szelíd tápszer, de gyomrod és beleid hálásan fogadják ezt a tiszta, gyógyerejű mindennapos ajándékot. S az ember nemcsak szívével és elméjével ember, hanem gyomrával és beleivel is.” Márai Sándor: A reszelt almáról/Füveskönyv

Budapest környéki szedd magad lelőhelyek

Szinte minden lelőhelyhez odaírják, hogy érdemes előre bejelentkezni telefonon, és hogy a járvány miatt a két méter távolságot tartsuk meg egymástól, illetve maszkot is viseljünk, ha más emberek közelében vagyunk.

Törökbálint – Almáskert és csacsisimogató

Helyszín: 2045 Törökbálint, Ráczug utca 291/21

Információk: Almáskert Facebook-eseménye

Almafajták: Jonagold, Idared, Golden alma – ára: 350 Ft/kg

Szezon: 2020.09.26–10.25. között zajlik a szedd magad akció

Fontos, hogy olvasd el előre a szabályokat az Almáskert által létrehozott Facebook-eseménynél, melyben például ezt is írják: „Az ültetvény területére csak azok léphetnek be, akik almaszedés céljával érkeznek. Minimálisan szedhető mennyiség 10 kg/fő, ez nem vonatkozik a gyerekekre, így nagyon szívesen várjuk az egész családodat.”

Készíts bundás almát!

Karikázd fel vastagon az almákat, keverj egy jó sűrű palacsintatésztát, majd dobd bele az almakarikákat és forró olajban süsd ki. Fahéjas porcukorral tálald.

Törökbálint – Kiss Marika Családi Gazdaság

Helyszín: a törökbálinti Auchan áruház közelében, telefonszám: 06 (30) 227-7067

Almafajták: Gala, Golden Delicious, Jonathan, Jonagold, Idared

Szezon: 2020. augusztus közepétől

Nyitvatartás: csütörtök, péntek, szombat 8–18 óra, vasárnap 8–12 óra

Szedd magad alma indul!

Készíts almás palacsintát: reszelve vagy vékony cikkekre vágva menjen az alma a palacsintatésztába! (Kép: Getty Images)

Gyál – Almapír Kft. gyümölcsöse

Helyszín: Gyál, Ady Endre utca, telefonszám: 06 (20) 942-9404

Almafajták: Gála, Elstar, Jonagored, Jonica, Idared, Golden Delicious, Granny Smith, Braeburn

Szezon: szeptember elejétől

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8–18 óra, szombaton és vasárnap 9–16 óra

Nemcsak almát szedhetsz a gyümölcsöskertben, hanem 100 százalékos almalevet is vásárolhatsz dobozban.

A legegyszerűbb almaszósz

Kockázd fel a kimagozott almákat, kevés vízben főzd 15 percig, majd az egészet botmixerrel pürésítsd. Ízlés szerint cukrozhatod is, de cukormentesen is édes lesz. Húsok mellé tökéletes szószt kapsz.

Pomáz – Piliskert Kertészeti Mezőgazdasági Kft.

Helyszínek: Alma I. Pomáz, Dolina-puszta II. Pomáz, Dobogókői úton a csobánkai elágazás után, telefonszám: 06 (26) 325-065

Almafajták: Jonatán, Idared, Jonagold, Golden Delicious, Charden – ára: 350 Ft/kg

Szezon: 2020.09.04-től nyílik a szedd magad akció a Dolina-völgyben

Nyitvatartás: mindennap 7–18 óráig

A Piliskert Kertészeti Mezőgazdasági Kft. nagy múltra tekint vissza a szedd magad akciókban, több telephelyen lehet náluk szedni nemcsak almát, hanem cseresznyét, meggyet, szilvát, kajszi- és őszibarackot. Környezetbarát technikával termelik a gyümölcsöket.

Tudtad?

Mivel az alma gazdag káliumban, ásványi anyagban, segít a vérnyomás szabályozásában, és csökkenti az agyvérzés kockázatát.

Soroksár – Tangazdaság

Helyszín: Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzem és Tangazdaság, 1238 Budapest, Túri István út 2.

Almafajták: Jonica, Golden, Florina, Idared, Jonathan, Gala

Szezon: még nem biztos, hogy megtartják a szedd magad akciót, a terméstől függ, ezt a közleményt lehet olvasni a Facebook-oldalon: „Alma: 2020. szeptembertől várható a leszedett termés  értékesítése, de több fajta is erős fagykárt szenvedett, így biztosan nem lesz teljes a fajtakínálat. Szedd magad sem biztos, hogy lesz, ezt majd aktuálisan az érés idejében tudjuk megmondani.”

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzem és Tangazdaságában 250 hektár területen zajlik az egyetem képzése, ehhez tartozik 30 hektár gyümölcsös (almából közel 200 fajta található), ahol a különböző szedd magad akciókat, vásárokat szokták tartani. Érdemes követni a hivatalos Facebook-oldalt, mert mindig ott hirdetik meg a legfrissebb akciókat, így a szedd magad várható időpontját is. 

Almaleves, ahogy a nagyi készíti

60 dkg almát felöntünk 2 liter hideg vízzel, teszünk hozzá 5 dkg cukrot, csipetnyi sót, egy darab fahéjat és citromhéjat, majd puhulás után behabarjuk 2 dl tejföllel ás 2 dkg liszttel. Ha extra almalevest szeretnénk, tálalás előtt a tányérba ütünk egy tojássárgát.

Nyáregyháza – Bagoly László Kertje

Helyszín: Nyáregyháza, 405-ös út 6. kilométerénél, telefonszám: 06 (70) 3951586

Információk: Bagoly Almalé Facebook

Almafajták: Charden, Golden Delicious, Idared, Jonagold, Jonathan, Red Rome Van Well, Red Winter

Szezon: 2020. augusztus végétől

Nyitvatartás: minden nap 8–16 óra

A napokban takarították be a fagyok után megmaradt Gala és Mutsu almákat, ezeket 450 Ft/kg áron lehet megvásárolni. 

Menj a Szedd magad alma akcióra

Idared: Nem túl édes, nem túl savanyú, ő képviseli az arany középutat az almák között. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, főzéshez, pitékhez, szószokhoz, kompótokhoz, de almalének is kiváló (Kép: Wikipédia)

Halásztelek – Tangazdaság

Helyszín: Halásztelek, Hold utca 38., telefonszám: 06 (30) 964-5747

Almafajták: Idared, Jonagold, Golden

Szezon: 2020. szeptembertől, nyitvatartás: hétfőtől szombatig 8-17, vasárnap 8-15 óra

Szob – Nagy Családi Gazdaság

Helyszín: Dunakanyar, Szob, telefonszám: 06 (20) 490-4270

Honlap: szeddmagad.hupont.hu

Szezon: Várhatóan 2020. szeptember végétől várják a szedd magad akció keretében a látogatókat, a pontos dátumról és nyitvatartásról a termelő honlapján, vagy a megadott telefonszámon lehet információt kérni.

Mit készíts az almából?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top