A saláta remek étel, főleg ha nem hagyod, hogy úrrá legyen rajtad a rutin és próbálod minél többféleképpen variálni. Vonatkozik ez a hozzávalóként használt zöldségekre, húsfélékre, sajtokra és természetesen az öntetekre is. Mi most az utóbbi vonalon szeretnénk elindulni, úgyhogy hoztunk nektek öt szuper salátaöntetet, amit akkor is nyugodtan elkészíthettek, ha épp gőzerővel diétáztok.
Ázsiai vinaigrette
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
2 szál felaprított újhagyma
1/4 csésze alaplé
2 evőkanál rizsborecet vagy balzsamecet
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
A hozzávalókat egy kisebb üvegbe töltjük, rácsavarjuk a tetejét, és mintha csak shake-et készítenénk, jól összerázzuk. Ez a legtutibb és leggyorsabb módja minden salátaöntet elkészítésének.
A zöld istennő salátaöntete
Ebben az öntetben az az isteni, hogy igazi jolly joker, mivel tetszés szerint variálhatod attól függően, milyen zöldfűszer van otthon, vagy milyet tudsz épp frissen beszerezni. Kapor, bazsalikom, petrezselyem, zellerzöld – hogy csak néhány lehetőséget említsünk. De persze keverheted is a kedvenceidet, miért is ne?
Hozzávalók:
1 csésze zöldfűszer
2,5 deci zsírszegény joghurt
1 gerezd aprított fokhagyma
1 citrom leve
1 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
A hozzávalókat botmixerrel keverd egyneműre, tedd lezárható üvegbe az öntetet, és egy óra érés után használd bármilyen salátához.
Korianderes-lime-os varázs
Hozzávalók:
2 lime kifacsart leve
1 csésze friss koriander
1 gerezd aprított fokhagyma
1 teáskanál méznek megfelelő mennyiségű édesítőszer
1/2 csésze olíva olaj
1 kávéskanál só
A hozzávalókat megint csak a rázásos módszerrel összekeverjük, és mehet is rögtön a friss, roppanós zöldségekre az öntet.
Mennyei kéksajtos dresszing
Hozzávalók:
1/4 csésze apróra darabolt kéksajt
1/2 csésze zsírszegény tejföl
fél citrom leve
1 evőkanál fehérborecet
1/4 teáslamál só
őrölt bors ízlés szerint
pici fokhagymapor
2-3 csepp méz
A hozzávalókat jól összekeverjük, egészen addig, míg a kéksajt elveszti darabos jellegét, és az egész öntet finoman krémessé válik.
Citromos-mustáros balzsam
Hozzávalók:
1/4 csésze citromlé
1/2 csésze olíva olaj
1 kávéskanál só
1 teáskanál jó minőségű mustár
őrölt bors ízlés szerint
Az elkészítés itt is a szokásos, összerázásos módszerrel történik. Egyszerű és frissítő öntet ez, mely olaszos ízvilágot idéz.
És igen, van a fenti öntetek közül többen is olívaolaj, de ne felejtsük el, hogy a legszigorúbb diéta közben sem iktathatjuk ki teljesen az étrendünkből az olajokat, hiszen az idegrendszer megfelelő működéséhez és a zsírban oldódó vitaminok felvételéhez is szüksége van rájuk a szervezetnek. A lényeg, hogy igyekezzünk egészséges, növényi olajokat használni, amilyen az olíva-, a tökmag- vagy éppen a kendermagolaj. És persze ne feledjük azt se, hogy a mérték az érték.