nlc.hu
Gasztro

Magyar sertéshús jele

Ezért nem mindegy, honnan származik a sertéshús, amit az asztalodra teszel

Brassói, bolognai, paprikás krumpli – mindegyikhez sertéshús kell, de egyáltalán nem mindegy, hogy azt honnan szerzed be! Mutatjuk, mire figyelj!

Már tudod, mit főzöl ebédre, vacsorára, és már csak a hozzávalókat kell beszerezned? A boltban ma már nemcsak az előre csomagolt húsok esetében, hanem a húspultban is fel kell tüntetni, hogy hazai vagy külföldi a sertéshús. Elmondjuk, miért érdemes ezt figyelembe venned.

Magyar sertéshús jele

Ma már kötelező feltüntetni, honnan származik a sertéshús
Fotó: Getty Images

Nézd meg a címkét!

Ma már egyre inkább jellemző az, hogy amikor a szupermarketekben, vagy akár a sarki kisboltban vásárolunk, nemcsak leemeljük a polcról, vagy a hűtőpultból a nekünk tetsző árut, hanem megnézzük a címkéjét is. Persze, mindenkinek más a fontos, van, aki a kalóriatartalmat nézi, más az E-számok után kutat, de egy dolgot mindannyiunknak érdemes leellenőriznünk: azt, hogy honnan származik az adott áru. Különösen igaz ez a húsokra.

2020 januárjától él az a szabályozás itthon, miszerint nemcsak az előre csomagolt, hanem a húspultban kapható sertéshús származási helyét is fel kell tüntetni. Akár karajt, akár sonkát, vagy egy illatos kolbászt veszel, tájékozódj, mielőtt a kosaradba teszed! Ne csak az árát vedd figyelembe, mert nem egyszer az akciós termékek mögött nem magyar termelő, nem magyar hús áll, és a minősége sem biztos, hogy a legmegfelelőbb.

Figyeld a zászlót!

Semmiképp sem elhanyagolható az, hogy hol nevelkedett az állat, hogy mivel etették és az sem, hogy milyen körülmények között tartották. Ha magyar zászlóval ellátott sertéshús mellett döntesz, azzal támogatod a magyar gazdaságokat – és nem csak a nagyokat, hanem a kisebb, családi vállalkozásokat is. Biztos lehetsz benne, hogy a magyar zászlóval ellátott hús, nincs tele káros kemikáliákkal, és a minőségében sem fogsz csalódni.

Magyar sertéshús jele

Mindig nézd meg a csomagolást!
Fotó: Getty Images

Fontos: ha a sertéshús csomagolásán két zászlót látsz, akkor az nem magyar hús. A szabályozások szerint a tartás helye és a vágás helye határozza meg, milyen zászló kerül a csomagolásra. Így például, ha egy szlovák és egy magyar zászlót látsz, akkor az azt jelenti, hogy a szlovákoknál nevelték, de itthon dolgozták fel a húst. Vagyis keresd azokat a húsokat, amiken kizárólag magyar zászló van!

A bolti bevásárlásnál és címkeolvasgatásnál létezik egy kényelmesebb és egyszerűbb megoldás: ha online rendelsz, közvetlenül a gazdálkodótól. Ennél biztosabb garancia nem létezik arra, hogy friss, minőségi és magyar sertéshúst kapj.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top