A spenót ritkán áll az érdeklődés középpontjában, pedig egy olyan zöldségről van szó, ami sokkal többet tud nyújtani, mint amennyit a menzás spenótfőzelékből megismertünk tőle gyerekkorunkban. Nem véletlenül evett Popeye, a tengerész is spenótot állandóan: a spenót nemcsak vasban és nyomelemekben gazdag, hanem tisztán tartja a bélrendszerünket, fokozza az anyagcserét, erőteljes antioxidáns és méregtelenítő. Ezek után muszáj a következő különleges spenótos recepteket kipróbálni!
Paradicsomos, csirkés, spenótos tészta
Hozzávalók:
- ¼ bögre aszalt paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 230 gramm csirkemell
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál pirospaprika
- ¼ teáskanál bors
- ¼ bögre friss bazsalikomlevél
- 4 nagyobb paradicsom
- 220 gramm spenótlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- spagetti tészta
Elkészítése:
A feldarabolt aszalt paradicsomot összekeverjük a 2 evőkanál olívaolajjal és egy nagy serpenyőbe tesszük közepes lángra pirulni. Hozzáadjuk a felkockázott csirkét, fehéredésig pirítjuk, majd mehet rá a pirospaprika és só, bors is. A feldarabolt paradicsomokkal lazítunk a csirkés keveréken, rádobjuk az apróra vágott bazsalikomot, spenótot és fokhagymát is – 5-10 perc alatt készre pároljuk. A tésztát megfőzzük és a paradicsomos szósszal összekeverjük, tálaláskor kevés olívaolajat locsolunk a tetejére.
Vegetáriánus csicseriborsópörkölt
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1,5 teáskanál pirospaprika
- ½ teáskanál só
- 2-3 teáskanál cukor
- bors
- 2 db darabolt paradicsomkonzerv (2×400 gramm)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1,5 bögre főtt (vagy konzerv) csicseriborsó
- 200 gramm spenót
- egy marék szeletelt mandula
- egy csokor petrezselyem
- főtt rizs
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, az egészet lassú tűzön, gyakori keverés mellett lepirítjuk. A sűrített paradicsomot és darabolt paradicsomot is belekeverjük, majd mehet hozzá a só és a cukor fele. Addig főzzük, amíg besűrűsödik a keverékünk, ekkor adjuk hozzá a borsot és még cukrot, ha kóstolás után szükségét érezzük. A végén keverjük hozzá a csicseriborsót és a spenótot, épp csak összerottyantjuk és már le is húzzuk a tűzről. Főtt rizzsel tálaljuk, megszórjuk pirított mandulával és friss petrezselyemmel.
Kecskesajtos krumpli spenóttal
Hozzávalók:
- 1 nagy krumpli
- ¼ bögre spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál bors
- ½ bögre kecskesajt
- 1 bögre tejszín
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Összekeverjük a tejszínt a sóval, borssal, kecskesajttal, fokhagymával és apróra vágott spenóttal. Egy jénai tálban egymásra rétegezzük a hozzávalókat: alulra kerül a krumpli fele vékonyra szeletelve, erre öntjük a tejszínes keverék felét, majd jön a krumpli másik fele, és erre a maradék tejszínes spenót. Alufóliával letakarjuk a rakott krumplit, így sütjük 15 percig, majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét 5 perc alatt.
Kiemelt kép: Unsplash