![Aelita: Queen of Mars](https://nlc.hu/uploads/2025/02/aelita-queen-of-mars-1920.jpg)
A túrógombócot nem lehet megunni, gyerekkorunk nagy kedvence, amit igyekszünk olyan gyakran elkészíteni, amennyire gyakran csak lehetséges – vagy amíg meg nem unja a család többi tagja. Főfogásként esszük, általában tartalmasabb leves előzi meg, de semmiképp sem csupán édesség vagy desszert. Most mutatunk három olyan töltött túrógombócot, ahogy még csak ritkán ehetted.
Cseresznyés túrógombóc
![Túrógombóc cseresznyével](https://nlc.hu/uploads/2021/06/gomboc-cseresznyes.jpg)
Egyszerű de nagyszerű a cseresznyés túrombóc (Kép: Getty Images)
Hozzávalók:
- 40 dkg tehéntúró
- 2 db tojás
- 1 evőkanál vaj
- 5 evőkanál búzadara
- egy csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- zsemlemorzsa
- 25 dkg cseresznye
Elkészítése:
A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral és olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a túrót, búzadarát és sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy a dara megduzzadjon, majd gombócokat formázunk a tésztából és mindegyik közepébe belenyomunk egy kimagozott cseresznyét. A gombócokat ezek után a lobogó, sós vízbe tesszük és 4-5 perc alatt készre főzzük. A végén meghempergetjük pirított zsemlemorzsában vagy darált babapiskótában a gombócokat, porcukor és vaníliás cukor keverékével megszórva álaljuk.
Nutellás túrógombóc
![Túrógombóc nutellával](https://nlc.hu/uploads/2021/06/turogomboc-nutella.jpg)
A nutellás túrógombócot imádni fogja a család (Kép: Getty Images)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 10 dkg búzadara
- 3 nagy tojás
- 3 dkg cukor
- 1 ek vaj
- zsemlemorzsa
- só
- 1 pohár tejföl
- 2 ek porcukor
- zsemlemorzsa
- fagyasztott Nutella
Elkészítése:
Az első lépés, hogy jégkockatartóban lefagyasztjuk a Nutellát, így tudjuk majd megtölteni vele a gombócokat. A túrót összetörjük, hozzákeverjük a búzadarát, tojást és cukrot, majd félretesszük 15 percre. Közben vizet forralunk egy lábasban egy kevés sóval. A masszából gombócot formázuk, a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk bele, beleteszünk egy kocka fagyott Nutellát, majd rázárjuk a tésztát. Így dobjuk a forrásban lévő vízbe, majd 5 perc múlva szűrőkanállal kiszedjük. A végén meghempergetjük pirított zsemlemorzsában, tejföllel és porcukorral tálaljuk a túrógombócot.
Eperlekváros túrógombóc
![Túrógombóc eperlekvárral](https://nlc.hu/uploads/2021/06/gomboc-eperlekvaros.jpg)
Darált mogyoróba is forgathatjuk az eperlekváros túrógombócot (Kép: Getty Images)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 100 gramm búzadara
- 2 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- csipet só
- 25 dkg eperlekvár fagyasztva
Elkészítése:
Az eperlekvárt jégkockatartóban lefagyasztjuk. A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A túrót villával összetörjük, mehet bele a liszt, búzadara, tojássárgája – mindezt alaposan összegyúrjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgajtuk óvatosan a masszába. Nedves kézzel gombócokat gyúrunk, mélyedést nyomunk bele és egy kockányi fagyasztott eperlekvárral töltjük meg, amit alaposan beburkolunk a túrós masszával. Forrásban lévő vízben 5 perc alatt készre főzzük, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és eperszósszal tálaljuk.