nlc.hu
Gasztro

Bakonyi betyárleves

Evett-e valaha Sobri Jóska bakonyi betyárlevest?

Nem tudjuk, de mi mindjárt fogunk, sok-sok disznóhússal, gombával, illatos kaporral.

A bakonyi betyárleves egy nagy, tartalmas leves, amiben sok-sok hús, zöldségek, tejföl, csipetke és kapor van. Valamint a nevéből következtethetünk rá, hogy gomba is van benne, mivel a köznyelv, roppant következetesen, szinte valamennyi gombás ételre ráragasztja a bakonyi jelzőt, csak hogy mindig tudjuk, mivel van dolgunk.

Most azonban nem a nagy levesekről, sem a gombáról, hanem a bakonyi betyárokról fogok mesélni, körülük is a leghíresebbről, Sobri Jóskáról, szül. Pap József. Érdekes figura volt, tényleg.

Casanovába oltott Robin Hood, egy kis Elvissel keverve

Sobri Jóska korának rocksztárja volt, leszámítva a zenét. A 19. század első felében élt, egyébként híréhez képest meglehetősen rövid ideig: mindössze 26 év alatt (mínusz ártatlan gyermekkor) tett szert a máig is élő hírnevére. Ez idő alatt azonban számos gaztettet elkövetett, mert hát, ne legyenek illúzióink, a betyárok köztörvényes bűnözők voltak, embert viszont ő személyesen állítólag nem ölt. Bandájával ugyanakkor számos rablást elkövettek a Dunántúlon, Tolnától Esztergomig, ám ennek ellenére mindig sikerült elérni, hogy a nép úgy gondoljon rá, mint aki valójában igazságot szolgáltat: a gazdagtól elvesz, a szegényeket viszont nem bántja, sőt, ad. Régen Robin Hoodnak hívták az ilyesmit, ma politikai PR-nak.

Ez azonban nagyrészt nem a visszaosztott jövedelem nagyságának volt köszönhető, sokkal inkább a személyes sármjának. A korabeli beszámolók szerint ugyanis, előnyös megjelenése okán, imádták őt a nők, sőt, börtönévei alatt sikeresen összeszűrte a levet a foglárnéval, aminek következtében számtalan előnyben részesült, többek között a konyhán dolgozhatott, és higgyétek el, gasztro újságíróként én mélységesen átérzem ennek az életformának a szépségeit.

Aztán kiszabadult a börtönből, de nem tért jó útra, hanem ott folytatta, ahol abbahagyta. Életének állítólag önkezével vetett véget egy rosszul sikerült rablást követő rendőri rajtaütés során, miután sarokba szorították és nem látott kiutat. A nép viszont nem akarta elhinni, hogy valóban meghalt Sobri, a szegény emberek jótevője, így sokáig pletykáltak még arról, hogy Elvis él itt is, ott is látták felbukkanni a bujdosó betyárt. Mondjuk, szerintem a  kettő kizárja egymást, de ez mindegy. Emlékét és nevét ma is legendák, tánc, sőt, személyes véleményem szerint az ország legjobb kalandparkja is őrzi a Bakonyban, Kislődön, menjetek el oda nyáron, most pedig főzzünk bakonyi betyárlevest!

Bakonyi betyárleves

A bakonyi betyárleves nyilvánvalóan sertéshúsból készül; mint ismeretes: „Minden ágon egy mérő makk a Bakonyban, Örül ott a halász, rikongat a kanász örömében”. Megjegyzem: Sobri Jóska is egy kanász fia volt. Térjünk vissza a leveshez, aminek a sertéshús mellett nyilván a gomba, valamint a tejföl és a kapor adja meg a jellegét. Csipetke is kerül bele, utána már elég lesz valami desszertfélét enni.

bakonyi betyárleves

Bakonyi betyárleves tálalva (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

 • 1 tenyérnyi füstölt szalonna
 • 1 evőkanál disznózsír (vagy olaj)
 • 1 nagy fej hagyma
 • 1 kg sertéscomb
 • 3 szál répa
 • 2 szál petrezselyemgyökér
 • 1 db paprika
 • 1 db paradicsom, de ilyenkor jobb a passzírozott paradicsom
 • 20 dkg gomba (csiperke, de más is jó, pl. tinórufélék vagy most a pereszkék)
 • só, bors, fűszerpaprika
 • 1 csokor petrezselyemzöld
 • 2 dl tejföl
 • 1 evőkanál liszt
 • 1 csokor kapor
  friss kapor

  Egyelőre még kint is megvan a friss kapor, de hamarosan be kell vinni (Fotó: Belső Olga)

A csipetkéhez

 • 1 tojás
 • 2 evőkanál liszt

Elkészítés

 1. Először apróra vágjuk a füstölt szalonnát és a disznózsíron kisütjük a zsírját. Félúton belekeverjük az apróra vágott hagymát és megdinszteljük.
 2. Közben kockára vágjuk a húst. Amikor kész a hagyma, beletesszük a fazékba a combot és kifehéredésig kevergetjük, majd sózzuk, borsozzuk, rászórunk egy evőkanál fűszerpaprikát. Elkeverjük.
 3. Amíg a hús lesült, addig ügyesen előkészítettük a zöldségeket, a gyökereket megpucoltuk, karikára vágtuk. A petrezselyemzöldet cérnával összekötöztük, a gombát megmostuk és felszeleteltük, a paprikát szintúgy, a paradicsom helyett meg elővettük a passzírozott paradicsomot. Most mindezt beletesszük a fazékba és jól elkeverjük. Felöntjük a vízzel, lefedjük és békén hagyjuk főni, míg meg nem puhul minden. A maradék passzírozott paradicsomot jégkockatartóban lefagyasztjuk, hogy legközelebb ne kelljen újat bontani.
 4. Amikor minden megpuhult a fazékban, elkészítjük a csipetkét: a tojást, a sót és a lisztet alaposan összegyúrjuk, kemény tésztát kell kapni. Ezt szépen belecsipegetjük a levesbe.
 5. Következő lépésként elkészítjük a habarást: a lisztet elkeverjük a tejföllel, merünk hozzá egy kicsit a levesből, szintén elkeverjük, majd visszaöntjük a fazékba.
 6. Egy dolgunk van még: apróra vágjuk a kaprot és beleszórjuk a levesbe. Egyet rottyan és kész is a bakonyi betyárleves.

Jó étvágyat hozzá!

Süteménynek egy jó kis kelt tésztát?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top