nlc.hu
Gasztro

Vegán "koktélrákkal" támad a Nestlé

A húsmentes hús után jön a vegán koktélrák

A neve fura, de állítólag nehéz megkülönböztetni a valóditól.

Azt már egy ideje jól tudjuk, hogy a világ – egyre csak fokozódó – húsfogyasztása hatalmas környezeti terhelést jelent, erre válaszként pár éve megjelentek a különböző növényi alapú műhúsok, illetve a laborban előállított, állatot sosem látott húspogácsák.

Ezek egyébként elég jól működnek, Magyarországon is van olyan gyorsétteremlánc, ahol meg lehet kóstolni a húsmentes műhúst, ami egyébként meglepően jól hozza a hamburgerélményt.
A halak és a tengeri herkentyűk azonban még csak mostanában kezdenek megjelenni a hasonló termékek között: a CNBC értesülései szerint például a 2020-as évben érkeztek meg az első komolyabb befektetők erre a területre, a növényi alapú álhalhús azonban egyelőre még nem tudott szélesebb körben elterjedni.

A Nestlé azonban most bejelentette, hogy nemsokára piacra dobja a szintén növényekből készült koktélrák-alternatíváját, amelyet a tengeri állatra használt angol szó, a shrimp alapján vrimpnek neveznek, a vegán és a shrimp szavak összevonásával.

A vegán koktélrákot tengeri hínárból, borsóból és az úgynevezett leopárdkontyvirág (konjak) gyökeréből készítik. A cég ígérete szerint textúrája és íze a valódi rákhúst idézi, emellett kiváló rostforrás a szervezet számára. A vegán műrákból ugyanúgy készíthető saláta, tésztaételek, de akár pizzára is rádobható, és wokban is meg lehet sütni.

Növényekből készült "koktélrákot" dobnak piacra

Képünk illusztráció: ezek még valódi koktélrákok (Fotó: Getty Images)

A vrimp egyelőre a Nestlé anyaországában, Svájcban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában lesz elérhető. A cég emellett azt is bejelentette, hogy vegánok által is fogyasztható tojáspótlót dob majd piacra, amelyből az ígéret szerint rántottát és más tojásos ételek növényi alapú változatát is elő lehet majd állítani.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top