nlc.hu
Gasztro
Szénhidrát vs. fogyás

Biztos vagy benne, hogy a szénhidrát a fogyás ellensége?

Mindig végletekben gondolkodunk, aminek viszont sosincs jó vége. A szénhidrátokkal is ez a helyzet, nem biztos, hogy be kell tiltani a létezésüket is ahhoz, hogy fogyni tudjunk.

Népszerű nézet manapság, hogy a szénhidrátok miatt hízik el mindenki és úgy fogunk a leggyorsabban lefogyni, ha teljesen kiiktatjuk a gonosz szénhidrátot az étrendünkből. Ez valóban gyors súlyvesztéshez vezethet, ám egyáltalán nem biztos, hogy az egészségünknek jót teszünk azzal, ha egy komplett ételcsoportot kivágunk az életünkből.

Természetesen mi sem kampányolunk a fehér lisztes, cukros pékáruk, tészták, kenyerek, sütik mellett, hiszen a fő cél az lenne, hogy egészséges életmód szerint éljünk és étkezzünk, márpedig ebbe nem férnek bele a cukros, lisztes ételek számolatlanul. Az tehát remek ötlet, hogy az ilyen egészségtelen szénhidrátokat hagyjuk el a tányérunkról, és ha már csak ennyit megteszünk, komoly fogyás történhet az életünkben. Arra azonban érdemes azért odafigyelni, hogy nem minden szénhidrát ártalmas az egészségünkre és súlyunkra, sőt, vannak olyanok, melyek elengedhetetlenek a szervezetünk helyes működése érdekében.

Sok étel tartozik a szénhidrátokhoz, melyeknek magas a rosttartalma, ezért fontos lenne, hogy a mindennapjaink részei legyenek. Ilyenek például a babfélék, lencse, zab, teljes kiőrlésű kenyerek, édesburgonya, alma vagy épp a quinoa – és ez korántsem teljes lista, csupán néhány példa, amiket a zéró szénhidrát nevében nem szabadna fogyasztani, pedig valójában még támogatják is a fogyást. Persze nem a saját kútfőnkből szedjük ezeket az információkat a szénhidrátokról, szerencsére ma már mindenre van kutatás, így ebben a témában is találhatunk szép számmal arról tanulmányokat, hogy miért és mennyi szénhidrátra van szükségünk.

Nő az arca előtt tésztával

Nem minden szénhidrát a fogyás ellensége (Kép: Getty Images)

Egy egészen friss, 2022 januárjában megjelent tanulmány 61 kutatás eredményét hasonlította össze a fogyás szempontjából, így összesen 7000 felnőtt adatait vetették össze, akik egészen változatos mennyiségben fogyasztottak szénhidrátot a diétájuk során. Háromféle étrendet különítettek el a kutatók:

  1. Nagyon alacsony szénhidrátbevitel: kevesebb mint 50 gramm szénhidrát naponta.
  2. Alacsony szénhidrátbevitel: 50-100 gramm szénhidrát naponta.
  3. Kiegyensúlyozott szénhidrátbevitel: minimum 150 gramm szénhidrát naponta.

A résztvevők a diétákat három-nyolc hónapig folytatták. A végeredményből az derült ki, hogy nagyon minimális a különbség az első két kategória, azaz az alacsony szénhidrátbevitel és a kiegyensúlyozott között: alig 0,9 kilóval adtak le többet azok, akik nem nagyon ettek szénhidrátot, mint azon társaik, akik kiegyensúlyozott étrendet folytattak. Ezt a 0,9 kilós különbséget is inkább vízveszteségnek gondolják a kutatók, ami a szénhidrát minimalizálása miatt lép fel, nem pedig valós fogyásnak.

A legjobb persze az, ha egy szakemberrel egyeztetve lépünk be egy diéta vagy fogyókúra útvesztőjébe, lehetőleg olyan szakembert keresve, aki az egészségünket tartja szem előtt, nem csak a kilóktól akar megszabadítani. Mindenesetre a fenti kutatást érdemes észben tartani, amikor legközelebb azt állítja valaki, hogy a fogyás ellensége a szénhidrát, mert hízást okoz, ugyanis ez nem igaz, csak jól kell összeválogatni az ételeket egy kiegyensúlyozott étrendhez, hogy támogassuk a szervezetünket a számára megfelelő súly elérésében.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top