Az alábbi ötletek a kenyéren kívül akár már három hozzávalóból megvalósíthatók. Lényeges elmondani, hogy már néhány alapanyagból készülhet ízletes szendvics, hiszen nem az a szándékunk, hogy szebbnél szebb ételfotókkal nyomasszuk a szülőket a perfekcionizmus jegyében. Szendvicsötleteink sokkal inkább kreatívak az alapanyag-használatban és javaslatainkban nagy hangsúlyt kap az úgynevezett maradékmentés is. Így a hétvégi főzésekből megmaradt ételek is új életre kelhetnek, és kevesebb megfáradt, soknapos étel végzi majd a kukában.
Olyan alapokat nem írtunk le, mint a párizsis zsemle vagy sajtos-sonkás kenyér: jöjjön 30 izgalmas szendvicsötlet a tanulós-dolgos hétköznapokra!
Praktikus tippek szendvicskészítéshez és -csomagoláshoz
Mitől is finom a szendvics? Ha az alapanyagok frissek és lehetőség szerint van köztük krémesebb vagy szaftos komponens is. Ezek azonban szétáztathatják a kenyeret, ezért érdemes az alábbi módon készítenünk őket.
- Akár vajazzuk a kenyeret, akár nem, ha egy-egy salátalevél borítja a kenyerek felületét, máris nem ázik el a kenyerünk. A sajt, sonka és egyéb felvágottak szintén jó „burkolók”.
- A halas szendvicsek is jó szolgálatot tesznek, de a szagosabb halféléket nem illik egy osztályterembe vinnünk.
- A pirítós vagy melegszendvics csak frissen finom, nem jó ötlet elcsomagolni őket. Ízüket, állagukat veszítik, és megkeményednek.
- Ki ne evett volna már egy kis ázott szalvétát? Csomagoljuk celofánba vagy a környezetbarát megoldást jelentő, mosható uzsonnacsomagoló kendőbe, a szalvétát pedig csak mellé adjuk!
Maradékmentés isteni finoman: sült húsok új élete
Házi májkrém: kis munka, nagy siker
Újra és újra rácsodálkozunk, milyen egyszerűen elkészíthető házilag a konzervdobozokból és műanyagtömlőkből ismert uzsonna-klasszikus. Ha megmaradt egy kis sült máj hagymával, máris kész az alapunk, de egyébként is gyorsan megvagyunk vele. Olaj helyett használjunk kacsa- vagy libazsírt, jó barátai a majoránna és a rozmaring.
Májkrém, házilag a legjobb – tovább a receptre!
Egyperces szendvics: sült hús szelet a tepsiből
Gondolkodjunk előre, és ha sertést, pulykát, csirkét, májat (miegyebet) sütünk, máris van egy szendvicsalapunk is. Titka a sok zöldség hozzá, esetleg egy kis majonéz, hogy ne legyen száraz.
Praktikák egész sorával segítünk, hogy a sült csirke omlós és szaftos legyen!
Kell maradnia vasárnapról: a rántott hús hidegen is finom
És mennyivel izgalmasabb olykor, mint egy sima sonkás vagy párizsis szenya. Ne sajnáljuk belőle a zöldséget, köztük a paradicsomot is, és egy kis majonéz, netán szeletelt savanyú uborka neki is jól áll.
Rántott hús, ahogy a nagyi készíti – tovább a receptre!
Csak 3 belevaló, ami jó eséllyel lehet otthon: BLT
Kis nyelvgyakorlás egy szendvicsben: BLT, bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom. Pluszban egy kis vaj (netán majonéz) persze nem árt bele, és egy eléggé gyerekbiztos kombináció. A szendvics a világ kedvence, és milyen jó ötlet feldobni vele a repertoárt.
Mi is az a BLT?
Húsmentő akcióban: terrine és rilette
Ez már macerásabb lesz, cserébe szuper finom. Élelmiszerboltok hidegpultjában igen drágán kapható csemegék, amelyek természetesen otthon is előállíthatók, garantáltan adalékanyagmentesen. Hajrá.
Löncshús és olcsó pástétom? Á dehogy, terrine és rillette!
Fasírt és vagdalt nem a vasúti restik stílusában
A jól kiszáradt fasírtos zsemle közös nosztalgia. Lehet ezt persze jól is csinálni: jó minőségű (nem mócsingos) húsból, fűszeresen, omlósan. Kis savanyúság, mustár, friss zöldségek szendvicsben is jól illenek hozzá.
Ha az egyenként gyúrt és kisütött fasírtok helyett az egybesült Stefánia-vagdaltra szavaznánk, itt egy kiváló recept.
Egy gyereksláger német beütéssel: Leberkäse
A Leberkäse Ausztria és Németország imádott felvágottja, henteseknél, nagyobb élelmiszerüzletekben itthon is kapható. A párizsiszerű húskészítményt vastag szeletekben fogyasztják, és kevés gyerek utasítja vissza.
Krémesen az igazi
Mindig mentőöv: tonhalkrém
Tonhalból érdemes bespájzolni, a legtúlterheltebb hétköznapokon örülni fogunk neki. Biztos forrásból tudjuk, hogy a gyerekek majonézesen szeretik, és az osztályterembe nem ildomos hagymázni-fokhagymázni. Az olajos halalap különösen átnedvesíti a kenyérszeleteket, de a kígyóuborka és saláta is jól illik hozzá.
Ezzel a tonhalkrém recepttel gyorsak leszünk, itt pedig sok ötletet adtunk, hogyan tegyük felejthetetlenné.
Egész évben nyár: zakuszka, padlizsánkrém és népes rokonsága
Ez egy tökéletes komfortmegoldás, ha nyáron betáraztunk belőlük. Ha pedig érezzük magunkban a szupererőt, még tart a főszezonja a zakuszka- és padlizsánkrém főzésének és dunsztolásának. Ezek az imádni való krémek egész évben megidézik a nyarat, csak ne áztassuk el vele a szendvicset.
Ha most készül a zakuszka, hadd segítsünk benne!
Abbahagyhatatlan: házi fetás sajtkrém
A fetasajtot nem minden gyerek szereti a juhtej és a kecsketej íze és illata miatt. Ha lágyítjuk egy kis tejföllel vagy cottage cheese-zel, kevésbé lesz karakteres az íze. Finom szendvicskrém friss zöldfűszerekkel és paradicsommal.
Már a régi menzák slágere is volt: tojáskrém
Jó krémesen, kis zöldfűszerrel frissítve de jó is. Ezt még a retró menzákon sem tudták igazán elrontani. A paradicsomon kívül bármilyen roppanós zöldség ajánlható hozzá (a paradicsommal nagy eséllyel már úszna a szendvics).
Ezt a három tojáskrém receptet nem csak tavaszra ajánljuk, egy további tojáskrém alapreceptünk itt olvasható!
Nem csak mártogatni, kenni is jó: hummuszos szendvics
A világkonyhára nyitott családokban gyakori csemege a hummusz, hiszen gyorsan és viszonylag olcsón elkészíthető, ráadásul beleköthetetlenül egészséges is. A street food környezetből jól ismert pita helyett kiváló szendvicsbetét is. Friss, ízes zöldségekkel nem is lesz unalmas.
Íme, 10 trükk a tökéletes hummuszhoz!
További tojásos szendvicsek
Spanyol ihletettség: paradicsomos+omlettes szendvics
Misztikusan hangzik, ha azt mondjuk, hogy pa amb tomàquet vagy pan tumaca. Pedig ez egyszerűen egy paradicsommal megkent kenyér. A spanyol konyha egyik alapvetése. Ha nem – villával összetört – rántottát, hanem lepényszerű omlettet készítünk egy-két tojásból, egy könnyed és finom szendvicset kapunk. Nagy melegben a tojás miatt ne csomagoljuk, egyébként pár órán belül fogyasztható.
Hallgatunk Jamie Oliverre omlett ügyben?
Omlett + bármi
A fehérjedús, tápláló erőt adó tojás – nem véletlenül a gyúrósok kedvence! – kissé alulreprezentált a tízórais pakkokban. Pedig ha valóban elfogy a nap első felében, kiváló energiaforrás. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag avokádó, gyakorlatilag minden zöldség, a krémsajt és persze a felvágottak is remek partnerei.
Kolbász+tükörtojás tányér helyett szendvicsben
Miért is ne?
Húsmentesen: vegetáriánus és vegán szendvicsek
Néhány perc alatt kész a caprese
A mozzarellát és paradicsomot sok gyerek szereti, a pesztó és bazsalikom már megosztóbb a köreikben. Az olasz caprese salátából ismert paradicsom-mozzarella párossal azonban nem tévedhetünk nagyot, nem kell mindig a hús és a felvágott.
Közel-keleti ihletettség: falafeles szendvics
Akárcsak a hummuszos szendvics, a falafeles is adja magát, akár pita nélkül is. Alább közöljük a közel-keleti kedvenc házi verzióját, de egyúttal súgunk is: boltokban, drogériákban kapható olyan falafelpor, ami semmilyen nem kívánatos adalékanyagot nem tartalmaz, és a felvizezett masszából gyorsan kisüthetők az illatos falafelgolyók.
A tökéletes házi falafel receptje
Gombakrémes és gombás-sajtos szendvics
Sok gyerek kóstolás nélkül pfujjog a gombára, nos, ne őket örvendeztessük meg vele. A tonnányi margarinnal és E-számokkal dúsított retró melegszendvicskrém helyett azonban könnyen elkészíthető otthon a házias, adalékanyagoktól mentes verzióra is.
Recepttel is segítünk, ami nem csak melegszendvicsbe lesz finom!
Körözött és angolszász rokonsága
„A körözöttről nekem rögtön a gyerekkorom ugrik be – a nyolcvanas-kilencvenes évek, az óvodai uzsonnák, a falun, a nagyinál töltött nyarak, és apukám, aki annyira imádta a körözöttet, hogy sokszor nem is tudta kivárni, amíg összeérnek az ízei, hanem amint anyukám elkészítette, apu már kente is a friss, ropogós héjú fehér kenyérre – micsoda eretnekség” – írtuk két éve. Ha nem a pirospaprikás-hagymás-köményes) magyar verziót készítjük, kikeverhetjük túró helyett cottage cheese-ből is (nagyobb boltokban kapható) zöldfűszerekkel.
Miért is nem készítjük gyakrabban? Alaprecept és további ötletek itt!
Grillzöldséges szendvics
A képlet egyszerű, olívaolajon grillezzük meg és mediterrán fűszerekkel ízesítsük a zöldségeket, amiket szeret is a gyerek, a cukkini és padlizsán nagyon finom így, további befutók a színes, húsos paprikák. Laktató és vitamindús.
Ínyencre nevelés
Avokádókrémes szendvics, a hipszter uzsonna
Mi még azt sem tudtuk, mi fán terem az avokádó, és lime-ról sem hallottunk még – ma már széles körben ismert és kapható mindkét hozzávaló. Bármeddig lehet tupírozni egy avokádókrémet, pedig szimplán paradicsommal is nagyon finom, és éltető-tápláló élelmiszer.
4 recept avokádékrémre!
Lila vega szendvics
A gyalult vörös káposzta kis majonézzel, lágysajttal és egy kis salátabéléssel egyszerű, nagyszerű, húsmentes, mégis fehérjedús, és még menőn is néz ki.
Aszaltparadicsom-krém seperc alatt
Ezt a receptet több helyre is besorolhatnánk, hiszen vegetáriánus, és a hűtőben olykor hetekig kallódó aszalt paradicsomnak is új értelmet adhat. Isteni krémet kapunk, ha tehéntejből készült krémsajttal vagy fetasajttal elegyítjük, de juhtúró is szóba jöhet. Ha túl ízes, túl sűrű lenne, lazítsuk tejföllel!
Ha pedig mi magunk aszalnánk a paradicsomot, főszezon van, segítünk!
A mennyei friss füge mint szendvicsfeltét
A friss füge íze és állaga homlokegyenest más, mint aszalva. Lágy, nem émelyítően édes és szuper egészséges. A krémsajt remek párja, akárcsak a füge falatozásához szokott gyerkőcök.
Camembert + lekvár + dió
Kulináris klasszikus ez a trió, de tény, hogy egy kicsit extra. Ha a lurkó csak a ketchupos dinós párizsis zsömlét hajlandó megenni, nem biztos, hogy sikerünk lesz – az egyébként fehérjékben és energiában gazdag – szendviccsel, de kondicionálás kérdése persze.
Szőlő + szárzeller + sajt
Daraboljunk majonézbe zöld vagy lila szőlőt, bármilyen félkemény és/vagy lágy sajtot, szárzellert (más néven angol zellert), és kész is a luxusreggeli. Persze a legjobb, ha van a hűtőben-konyhában elfekvőben ezekből.
Olcsó és különleges: tapenade, haladóknak
Ez a néhány hozzávalóból álló mediterrán kedvenc egyáltalán nem luxusétel, hiszen csak egy kis fekete színű olívabogyó kell hozzá (a 200 grammos zacskós már 180 forintért kapható). Kell még némi olaj, kis citromlé, minimális oregánó (és fokhagymát nem baj, ha nem teszünk bele). Ehhez persze egy igazi gourmet gyerek is szükséges, és egy kis szendvicsbelelés elázás ellen.
Íme, az ideális arányok a feketeolívabogyó-krémhez!
Végül egy édes-sós bevándorló: mogyorókrémes-lekváros kenyér
A vajas-lekváros kenyérnél olykor nincs is jobb. Puccosabb amerikai rokona a sós és édes ízek kontrasztjából született reggeli kedvenc. Talán bele lehet kötni a tápanyag- és kalóriaértékét illetően, de egy átrohangált nagyszünethez kell az energia. Az amerikaiak dzsemet tesznek bele, és egy üveg mogyorókrém is kapható már itthon ezer-párszáz forintért. Lutri, hogy ízleni is fog-e, de dzsem helyett rakjunk csak bele jóféle lekvárt, gyümölcsdarabokkal.