nlc.hu
Gasztro
Szendvicsek reggelire, tízóraira, uzsonnára

30 szendvicsötlet pár hozzávalóból a dolgos hétköznapokra

Száraz és unalmas szendvicsekkel mindannyiunknak volt már dolga. Vagy elmajszoljuk jobb híján, vagy a táskánk alján marad. Pedig a szendvics az egyik legjobb opció tízóraira vagy uzsonnára.

Az alábbi ötletek a kenyéren kívül akár már három hozzávalóból megvalósíthatók. Lényeges elmondani, hogy már néhány alapanyagból készülhet ízletes szendvics, hiszen nem az a szándékunk, hogy szebbnél szebb ételfotókkal nyomasszuk a szülőket a perfekcionizmus jegyében. Szendvicsötleteink sokkal inkább kreatívak az alapanyag-használatban és javaslatainkban nagy hangsúlyt kap az úgynevezett maradékmentés is. Így a hétvégi főzésekből megmaradt ételek is új életre kelhetnek, és kevesebb megfáradt, soknapos étel végzi majd a kukában.

Olyan alapokat nem írtunk le, mint a párizsis zsemle vagy sajtos-sonkás kenyér: jöjjön 30 izgalmas szendvicsötlet a tanulós-dolgos hétköznapokra!

Praktikus tippek szendvicskészítéshez és -csomagoláshoz

Mitől is finom a szendvics? Ha az alapanyagok frissek és lehetőség szerint van köztük krémesebb vagy szaftos komponens is. Ezek azonban szétáztathatják a kenyeret, ezért érdemes az alábbi módon készítenünk őket.

  • Akár vajazzuk a kenyeret, akár nem, ha egy-egy salátalevél borítja a kenyerek felületét, máris nem ázik el a kenyerünk. A sajt, sonka és egyéb felvágottak szintén jó „burkolók”.
  • A halas szendvicsek is jó szolgálatot tesznek, de a szagosabb halféléket nem illik egy osztályterembe vinnünk.
  • A pirítós vagy melegszendvics csak frissen finom, nem jó ötlet elcsomagolni őket. Ízüket, állagukat veszítik, és megkeményednek.
  • Ki ne evett volna már egy kis ázott szalvétát? Csomagoljuk celofánba vagy a környezetbarát megoldást jelentő, mosható uzsonnacsomagoló kendőbe, a szalvétát pedig csak mellé adjuk!
Uzsonnás doboz szendviccsel, gyümölcsökkel, kulacs vízzel

Uzsonnásdoboz egészségesen / Fotó: Peter Dazeley, Getty Images

Maradékmentés isteni finoman: sült húsok új élete

Házi májkrém: kis munka, nagy siker

Újra és újra rácsodálkozunk, milyen egyszerűen elkészíthető házilag a konzervdobozokból és műanyagtömlőkből ismert uzsonna-klasszikus. Ha megmaradt egy kis sült máj hagymával, máris kész az alapunk, de egyébként is gyorsan megvagyunk vele. Olaj helyett használjunk kacsa- vagy libazsírt, jó barátai a majoránna és a rozmaring.

Májkrém, házilag a legjobb – tovább a receptre!

Házi csirkemájas két szelet kenyéren

Csirkemájból, rozmaringággal / Fotó: Roxiller, Getty Images

Egyperces szendvics: sült hús szelet a tepsiből

Gondolkodjunk előre, és ha sertést, pulykát, csirkét, májat (miegyebet) sütünk, máris van egy szendvicsalapunk is. Titka a sok zöldség hozzá, esetleg egy kis majonéz, hogy ne legyen száraz.

Praktikák egész sorával segítünk, hogy a sült csirke omlós és szaftos legyen!

Sült húsos szendvics

Bármilyen hússal finom lehet / Fotó: Vesa Niskanen, Getty Images

Kell maradnia vasárnapról: a rántott hús hidegen is finom

És mennyivel izgalmasabb olykor, mint egy sima sonkás vagy párizsis szenya. Ne sajnáljuk belőle a zöldséget, köztük a paradicsomot is, és egy kis majonéz, netán szeletelt savanyú uborka neki is jól áll.

Rántott hús, ahogy a nagyi készíti – tovább a receptre!

Rántott húsos szendvics zöldségekkel

A kenyeret nem ajánljuk pirítani, de a rántott hús hidegen is finom / Fotó: LauriPatterson Getty Images

Csak 3 belevaló, ami jó eséllyel lehet otthon: BLT

Kis nyelvgyakorlás egy szendvicsben: BLT, bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom. Pluszban egy kis vaj (netán majonéz) persze nem árt bele, és egy eléggé gyerekbiztos kombináció. A szendvics a világ kedvence, és milyen jó ötlet feldobni vele a repertoárt.

Mi is az a BLT?

BLT szendvics

BLT x 2 / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Húsmentő akcióban: terrine és rilette

Ez már macerásabb lesz, cserébe szuper finom. Élelmiszerboltok hidegpultjában igen drágán kapható csemegék, amelyek természetesen otthon is előállíthatók, garantáltan adalékanyagmentesen. Hajrá.

Löncshús és olcsó pástétom? Á dehogy, terrine és rillette!

Húspástétom kenyérre kenve

Isteni: húspástétom zsírral / Fotó: Sebalos GettyImages

Fasírt és vagdalt nem a vasúti restik stílusában

A jól kiszáradt fasírtos zsemle közös nosztalgia. Lehet ezt persze jól is csinálni: jó minőségű (nem mócsingos) húsból, fűszeresen, omlósan. Kis savanyúság, mustár, friss zöldségek szendvicsben is jól illenek hozzá.

Ha az egyenként gyúrt és kisütött fasírtok helyett az egybesült Stefánia-vagdaltra szavaznánk, itt egy kiváló recept.

Egyben sült húsos vagdalt

Egyben sült húsos vagdalt, tojás nélkül / Fotó: bhofack2, Getty Images

Egy gyereksláger német beütéssel: Leberkäse

A Leberkäse Ausztria és Németország imádott felvágottja, henteseknél, nagyobb élelmiszerüzletekben itthon is kapható. A párizsiszerű húskészítményt vastag szeletekben fogyasztják, és kevés gyerek utasítja vissza.

Leberkäse császárzsömlében, mustárral

Leberkäse stílusosan császárzsömlében, mustárral / Fotó: kabVisio, Getty Images

Krémesen az igazi

Mindig mentőöv: tonhalkrém

Tonhalból érdemes bespájzolni, a legtúlterheltebb hétköznapokon örülni fogunk neki. Biztos forrásból tudjuk, hogy a gyerekek majonézesen szeretik, és az osztályterembe nem ildomos hagymázni-fokhagymázni. Az olajos halalap különösen átnedvesíti a kenyérszeleteket, de a kígyóuborka és saláta is jól illik hozzá.

Ezzel a tonhalkrém recepttel gyorsak leszünk, itt pedig sok ötletet adtunk, hogyan tegyük felejthetetlenné.

Tonhalkrémes szendvics paradicsommal, salátával barnakenyérben

Vastagon kenve, teljes őrlésű kenyérben / Fotó: Cappi Thompson, Getty Images

Egész évben nyár: zakuszka, padlizsánkrém és népes rokonsága

Ez egy tökéletes komfortmegoldás, ha nyáron betáraztunk belőlük. Ha pedig érezzük magunkban a szupererőt, még tart a főszezonja a zakuszka- és padlizsánkrém főzésének és dunsztolásának. Ezek az imádni való krémek egész évben megidézik a nyarat, csak ne áztassuk el vele a szendvicset.

Ha most készül a zakuszka, hadd segítsünk benne!

Sültpaprikás padlizsánkrém és mozzarella bruschettában

Sültpaprikás padlizsánkrém és mozzarella bruschettában / Fotó: AlexPro9500, Getty Images

Abbahagyhatatlan: házi fetás sajtkrém

A fetasajtot nem minden gyerek szereti a juhtej és a kecsketej íze és illata miatt. Ha lágyítjuk egy kis tejföllel vagy cottage cheese-zel, kevésbé lesz karakteres az íze. Finom szendvicskrém friss zöldfűszerekkel és paradicsommal.

Fetás sajtkrém cottage cheese-zel, paradicsommal

Vega és isteni / Fotó: ali hosseini 500px, Getty Images

Már a régi menzák slágere is volt: tojáskrém

Jó krémesen, kis zöldfűszerrel frissítve de jó is. Ezt még a retró menzákon sem tudták igazán elrontani. A paradicsomon kívül bármilyen roppanós zöldség ajánlható hozzá (a paradicsommal nagy eséllyel már úszna a szendvics).

Ezt a három tojáskrém receptet nem csak tavaszra ajánljuk, egy további tojáskrém alapreceptünk itt olvasható!

Tojásvariációk, balra rántottával, középen omlettel, jobbra fent tojáskrémmel, jobbra lent főtt tojással

Tojásvariációk, jobbra fent tojáskrémmel / Fotó: istetiana, Getty Images

Nem csak mártogatni, kenni is jó: hummuszos szendvics

A világkonyhára nyitott családokban gyakori csemege a hummusz, hiszen gyorsan és viszonylag olcsón elkészíthető, ráadásul beleköthetetlenül egészséges is. A street food környezetből jól ismert pita helyett kiváló szendvicsbetét is. Friss, ízes zöldségekkel nem is lesz unalmas.

Íme, 10 trükk a tökéletes hummuszhoz!

Hummuszos zsömle kígyóuborkával

Hummuszos korpás zsömle kígyóuborkával / Fotó: Adam Bartoszewicz, Unsplash.com

További tojásos szendvicsek

Spanyol ihletettség: paradicsomos+omlettes szendvics

Misztikusan hangzik, ha azt mondjuk, hogy pa amb tomàquet vagy pan tumaca. Pedig ez egyszerűen egy paradicsommal megkent kenyér. A spanyol konyha egyik alapvetése. Ha nem – villával összetört – rántottát, hanem lepényszerű omlettet készítünk egy-két tojásból, egy könnyed és finom szendvicset kapunk. Nagy melegben a tojás miatt ne csomagoljuk, egyébként pár órán belül fogyasztható.

Hallgatunk Jamie Oliverre omlett ügyben?

Paradicsomos, omlettes szendvics

Spanyol kedvenc / JackF, Getty Images

Omlett + bármi

A fehérjedús, tápláló erőt adó tojás – nem véletlenül a gyúrósok kedvence! – kissé alulreprezentált a tízórais pakkokban. Pedig ha valóban elfogy a nap első felében, kiváló energiaforrás. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag avokádó, gyakorlatilag minden zöldség, a krémsajt és persze a felvágottak is remek partnerei.

Készülőben: avokádós, sajtkrémes, omlettes szendvics

Avokádószeletek, natúr omlett krémsajtos kenyéren / Fotó: Kalanchoe, Getty Images

Kolbász+tükörtojás tányér helyett szendvicsben

Miért is ne?

Kolbászos, tükörtojásos szendvics

Szaftosan: kolbászos, tükörtojásos szendvics / Fotó: Hildegarde, Getty Images

Húsmentesen: vegetáriánus és vegán szendvicsek

Néhány perc alatt kész a caprese

A mozzarellát és paradicsomot sok gyerek szereti, a pesztó és bazsalikom már megosztóbb a köreikben. Az olasz caprese salátából ismert paradicsom-mozzarella párossal azonban nem tévedhetünk nagyot, nem kell mindig a hús és a felvágott.

Ciabatta zöldpesztóval megkenve, paradicsommal, mozzarellával

Ciabattában az igazi / Fotó: Carlo A, Getty Images

Közel-keleti ihletettség: falafeles szendvics

Akárcsak a hummuszos szendvics, a falafeles is adja magát, akár pita nélkül is. Alább közöljük a közel-keleti kedvenc házi verzióját, de egyúttal súgunk is: boltokban, drogériákban kapható olyan falafelpor, ami semmilyen nem kívánatos adalékanyagot nem tartalmaz, és a felvizezett masszából gyorsan kisüthetők az illatos falafelgolyók.

A tökéletes házi falafel receptje

Hummuszos falafeles szendvics többféle zöldséggel

Adalékanyagmentes porból is nagyon jó minőségű készíthető / Fotó: Freunde des Snacks, Unsplash.com

Gombakrémes és gombás-sajtos szendvics

Sok gyerek kóstolás nélkül pfujjog a gombára, nos, ne őket örvendeztessük meg vele. A tonnányi margarinnal és E-számokkal dúsított retró melegszendvicskrém helyett azonban könnyen elkészíthető otthon a házias, adalékanyagoktól mentes verzióra is.

Recepttel is segítünk, ami nem csak melegszendvicsbe lesz finom!

Két szendvics egymáson: gombás és sajtos

Vega uzsi: gombakrémes és sajtos szendvics / Fotó: SStajic, Getty Images

Körözött és angolszász rokonsága

„A körözöttről nekem rögtön a gyerekkorom ugrik be – a nyolcvanas-kilencvenes évek, az óvodai uzsonnák, a falun, a nagyinál töltött nyarak, és apukám, aki annyira imádta a körözöttet, hogy sokszor nem is tudta kivárni, amíg összeérnek az ízei, hanem amint anyukám elkészítette, apu már kente is a friss, ropogós héjú fehér kenyérre – micsoda eretnekség” – írtuk két éve. Ha nem a pirospaprikás-hagymás-köményes) magyar verziót készítjük, kikeverhetjük túró helyett cottage cheese-ből is (nagyobb boltokban kapható) zöldfűszerekkel.

Miért is nem készítjük gyakrabban? Alaprecept és további ötletek itt!

Cottage cheese krém készülőben

Készülőben a krém: cottage cheese, hónapos retek, petrezselyem / Fotó: Kinga Krzeminska, Getty Images

Grillzöldséges szendvics

A képlet egyszerű, olívaolajon grillezzük meg és mediterrán fűszerekkel ízesítsük a zöldségeket, amiket szeret is a gyerek, a cukkini és padlizsán nagyon finom így, további befutók a színes, húsos paprikák. Laktató és vitamindús.

Zöldséges szendvicsek rukkolával

A rukkola kicsit csípős is lehet / Fotó: Freunde des Snacks, Unsplash.com

Ínyencre nevelés

Avokádókrémes szendvics, a hipszter uzsonna

Mi még azt sem tudtuk, mi fán terem az avokádó, és lime-ról sem hallottunk még – ma már széles körben ismert és kapható mindkét hozzávaló. Bármeddig lehet tupírozni egy avokádókrémet, pedig szimplán paradicsommal is nagyon finom, és éltető-tápláló élelmiszer.

4 recept avokádékrémre!

Avokádókrémes szendvics kenés

Vastagon kenve az igazi / Fotó: Tomekbudujedomek, Getty Images

Lila vega szendvics

A gyalult vörös káposzta kis majonézzel, lágysajttal és egy kis salátabéléssel egyszerű, nagyszerű, húsmentes, mégis fehérjedús, és még menőn is néz ki.

Majonézes lilakáposztás szendvics

Vega finomság: majonézes lila káposztás szendvics lágysajttal / Fotó: Freunde des Snacks, Unsplash.com

Aszaltparadicsom-krém seperc alatt

Ezt a receptet több helyre is besorolhatnánk, hiszen vegetáriánus, és a hűtőben olykor hetekig kallódó aszalt paradicsomnak is új értelmet adhat. Isteni krémet kapunk, ha tehéntejből készült krémsajttal vagy fetasajttal elegyítjük, de juhtúró is szóba jöhet. Ha túl ízes, túl sűrű lenne, lazítsuk tejföllel!

Ha pedig mi magunk aszalnánk a paradicsomot, főszezon van, segítünk!

Aszaltparadicsom-krém csatos üvegben

Nem lesz sokáig az üvegben: aszaltparadicsom-krém / Fotó: Joan Ransley, Getty Images

A mennyei friss füge mint szendvicsfeltét

A friss füge íze és állaga homlokegyenest más, mint aszalva. Lágy, nem émelyítően édes és szuper egészséges. A krémsajt remek párja, akárcsak a füge falatozásához szokott gyerkőcök.

Friss füge sajtkrémes kenyéren

Mediterrán módi / Fotó: Jordi Calvera Solé / EyeEm, Getty Images

Camembert + lekvár + dió

Kulináris klasszikus ez a trió, de tény, hogy egy kicsit extra. Ha a lurkó csak a ketchupos dinós párizsis zsömlét hajlandó megenni, nem biztos, hogy sikerünk lesz – az egyébként fehérjékben és energiában gazdag – szendviccsel, de kondicionálás kérdése persze.

Camembert, gyümölcslekvár, dió gyökérkenyérrel készült szendvicsben

Rusztikus gyökérkenyéren / Fotó: AlexPro9500, Getty Images

Szőlő + szárzeller + sajt

Daraboljunk majonézbe zöld vagy lila szőlőt, bármilyen félkemény és/vagy lágy sajtot, szárzellert (más néven angol zellert), és kész is a luxusreggeli. Persze a legjobb, ha van a hűtőben-konyhában elfekvőben ezekből.

Szőlő, szárzeller, sajt, majonéz saláta pitában

Hasonlít a Waldorf-salátához / Fotó: VeselovaElena, Getty Images

Olcsó és különleges: tapenade, haladóknak

Ez a néhány hozzávalóból álló mediterrán kedvenc egyáltalán nem luxusétel, hiszen csak egy kis fekete színű olívabogyó kell hozzá (a 200 grammos zacskós már 180 forintért kapható). Kell még némi olaj, kis citromlé, minimális oregánó (és fokhagymát nem baj, ha nem teszünk bele). Ehhez persze egy igazi gourmet gyerek is szükséges, és egy kis szendvicsbelelés elázás ellen.

Íme, az ideális arányok a feketeolívabogyó-krémhez!

Spanyol olívabogyókrém

Főszerepben az olívabogyó / Fotó: Pinkybird, Getty Images

Végül egy édes-sós bevándorló: mogyorókrémes-lekváros kenyér

A vajas-lekváros kenyérnél olykor nincs is jobb. Puccosabb amerikai rokona a sós és édes ízek kontrasztjából született reggeli kedvenc. Talán bele lehet kötni a tápanyag- és kalóriaértékét illetően, de egy átrohangált nagyszünethez kell az energia. Az amerikaiak dzsemet tesznek bele, és egy üveg mogyorókrém is kapható már itthon ezer-párszáz forintért. Lutri, hogy ízleni is fog-e, de dzsem helyett rakjunk csak bele jóféle lekvárt, gyümölcsdarabokkal.

Mogyorókrémes magos kenyér gyümölcsdzsemmel

Vaj, gyümölcsdzsem, mogyorókrém, magos kenyér / Fotó: Sasra Adhiwana / EyeEm, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top