nlc.hu
Gasztro

Januártól bezár Győr híres cukrászdája, a Benedetto

Bezár Győr egyik leghíresebb cukrászdája, a Benedetto

Búcsút mondhatunk a legendás sétálókehelynek, amitől a Benedetto olyan ikonikussá vált.
Zárva tábla

A gazdasági válság sorra szedi áldozatait: januártól sajnos a győri Benedetto cukrászda is beáll azon vállalkozások sorába, amelyek a jelenlegi helyzetben kénytelenek voltak bezárni. Az ikonikus cukrászda 1986 nyarán nyitott Nádorvárosban, a jelenlegi üzletvezető, Cseh István 1991 március 12-én vette át az üzemeltetését. A Benedettóban büszkék voltak arra, hogy minden termék helyben készül az egyedi tejszíntől, a híres somlói galuskán át a sétálókelyhes fagylaltig. A kemény munka pedig meghozta a gyümölcsét: a környéken mindenki ódákat zeng a cukrászdáról. Ez azonban mégsem elég.

„Nehéz volt meghozni a döntést, de muszáj volt bezárnom ebben a gazdasági helyzetben, főleg úgy, hogy nagyon bizonytalan a jövő – magyarázta a Kisalföldnek Cseh István. – 

Az alapanyagárak emelkedésével olyan összegeket kellett volna kiírnom az árlapra, amelyet nem lett volna szívem elkérni. Minden a kétszerese, háromszorosa lett.

 

Csak egy példa: az E.On-nal új szerződést kellett kötnöm, amelynek értelmében novemberben kellett kifizetnem előre a januári, 650 ezer forintra nőtt villanyszámlát, miközben még nem tudhatom, kinyitok-e egyáltalán. Az utóbbi időben kifizetett villanyszámláim összege egymillió-kettőszázezerre rúgott. Ezt nem lehet kigazdálkodni egy kis cukrászdában, ahol 500-600 forintos termékeket árulok.” 

A Benedetto vezetője szerint nem ők lesznek az egyetlen cukrászda, akik a közeljövőben bezárásra kényszerülnek. A cukrászdák a legnagyobb vesztesei lesznek a válságnak. Még egy vendéglátóhely is kiszállíthat, mi nem. Hónapok óta csökken a forgalmunk, mostanra körülbelül 20-25 százalékkal. Véleményem szerint a következő év elején a cukrászdák több mint fele be fog zárni” – mondta Cseh István, és 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top