Sokaknál már csak szép emlék az idei húsvéti sonka. Ha van még otthon belőle – vagy a kalácsból! –, és már napok óta eszitek főtt tojással és tormával, jól jöhet egy kis frissítés. Gyakorlatilag végtelen számú étel készülhet sonkával, hiszen a sajt mellett ez a leggyakoribb feltét a kenyér és tészta alapú ételekben – de közel sem csak azokban.
Több tucat ötlet következik a jolly joker alapanyag felhasználására, akár kötözött vagy combsonkát főztetek, akár tarját, csülköt, netán pulykasonkát.
A sonka főzőlevét megtartottad, ugye?
A húsvéti sonka ízes, sós, fűszeres főzőleve remek alap tartalmas levesekhez és főzelékekhez. Sok családban ilyenkor már ázik a tarkabab, és érkezik a tejfölös, sonkás bableves. Csülökkel az igazi!
Elolvasom a Jókai-bableves receptjét!
Bab- és lencsefőzelékhez is remek ízalap, de bármilyen hüvelyeshez, akár sárgaborsó-főzelékhez is. A maradék sonka (vagy csülök, tarja) jöhet is bele! És egy kis belefőzött füstölt kolbásztól sem sértődnek meg ezek az ételek.
Hedonista szendvicsek a croque madame-tól a muffulettáig
A húsvéti sonka adja magát, hogy két szelet kenyér közé kerüljön, legyen az hideg vagy melegszendvics. Két olyan szendvicset ajánlunk most, ami kihozza ebből a műfajból a maximumot.
A muffuletta vagy muffaletta alapja egy teljes cipó, szezámmaggal megszórva. Ebbe a mindent-bele szendvicsbe az alaprecept szerint a sonkán kívül kerül szalámi, mortadella (egy harmadik felvágott), kétféle sajt és olívabogyó-saláta is, de a salátalevelek, lila hagyma és édes húsú pirospaprika sem határsértés.
A Szicíliából származó óriásszendvicsre a legjobb szó a szendvicstorta,
amely épp úgy népszerű ma Olaszországban, mint az Egyesült Államokban. A tengerentúlon a Louisiana Állam-beli New Orleansban honos, természetesen amerikai olasz bevándorlók gyermekeként.
A melegszendvicsek koronázatlan királya és királynője a francia származású Croque Monsieur és a Croque Madame. Bár a Croque Madame (tükörtojás)kalapot visel, nem koronát, mindkettőt besamel mártással és dijoni mustárral kenik meg. Titkuk, hogy a kenyérszeleteket nemcsak belül, hanem kívül is megkenik.
Megnézem a Croque Monsieur és a Croque Madame receptjét!
Mondjuk a sorrendet: tortillalap, sonkaszelet, sajtszelet, salátalevél, zöldfűszeres majonézes öntet – majd még egyszer! Tekerd fel, és kész is a praktikus szendvicsed, amit magaddal is vihetsz.
Tojásételek
Minden tojásrajongó jól tudja, hogy a tojás nem csak reggelire szuper! Tehetjük rántottába vagy a lepényszerű omlettbe, a soványabb combsonkával és a zsírosabb húsrészekkel egyaránt remek lesz.
A spanyol frittatával fél napra jóllakhatunk. A krumpli, hagyma, tojás, sonka alkotta étel mellé sokan még kenyeret is esznek.
Ide kattintva mutatunk egy zöldségekben gazdag omlettreceptet, amit sonkával is gazdagíthatunk!
Ha nem térünk vissza a böjtölős napokhoz, az angol reggeli egy igazi energiabomba. A rántotta, sült kolbász, pirított gomba, paradicsomos bab és pirítós mellé a megmaradt húsvéti sonkát szeletekben tálalhatjuk. A sonkát ez esetben serpenyőben pirítsuk meg zsíron vagy olajon!
Laktató és egészséges: a séfsalátától az orosz hússalátáig
A legegyszerűbb kerti salátát is feldobhatjuk sonkával, nem igaz? A séfsalátának nevezett összeállítás pedig zöldsalátát, kígyóuborkát, paradicsomot, főtt tojást és pirított kenyérkockákat tartalmaz. Nem összekeverendő a jóval kevesebb hozzávalót tartalmazó Cézár-salátával!
Kalóriadúsabb és megunhatatlan az orosz hússaláta, amely majonézzel, krumplival, zöldborsóval, főtt tojással készül. Sokféle hússal érvényes ez a szláv salátaféle a párizsi kockáktól a főtt húsig. Tökéletes a húsvéti sonka megmentésére is.
Kis érdekesség, hogy az eredeti orosz hússaláta, vagyis az Olivier-saláta fácánhúsból készült, és fekete kaviárt, olívabogyót, kapribogyót és Worcestershire-szószt is tartalmazott.
Megnézem az orosz hússaláta receptjét!
Csigákba, pizzára, tésztákba
Ha nem akarsz tésztakelesztéssel, -dagasztással foglalkozni otthon, jó barát a bolti leveles tészta. Ténylegesen percek alatt készíthetünk pizzás csigát vagy sajtos-sonkásat belőle. A kettőt pedig ötvözhetjük is, ha az alábbi recepthez egy kis bazsalikomos-oregánós paradicsomszószt is adunk.
Íme, a világ legegyszerűbb sonkáscsiga-receptje!
A kemencés lepény, népszerű vásári nevén töki pompos is kiváló alap a sonkamentéshez. Az árusok általában szalonnával sütik ki, de a sonkával is finom – a tejfölt ne felejtsük el mellőle!
Liszt, víz, élesztő, só. Ha van otthon paradicsomszósz, sajt és egy kis maradék sonka, már gyúrhatjuk is a házi pizzatésztát. Konyhai haladók élesztő helyett kovásszal is próbálkozhatnak!
Egy unortodox, de fantasztikusan hasznos recept: végy bármilyen, szívednek kedves olasz tésztát. Főzd ki a pastát, és adj hozzá egy tejszínes vagy paradicsomos alapú szószt egy kis zöldséggel és maradék húsvéti sonkával!
Sonkamentő serpenyős és tepsis finomságok
Egy recept nélkül is elkészíthető, rögtönzött finomság. Puhítsuk meg a krumplit elősütéssel vagy előfőzéssel, majd pirítsuk össze sonkamaradékkal és egy-két zöldségfélével. Egy kis tejszínt elbír!
A krokettet mi elsősorban köretként ismerjük, de a spanyol tapaskultúrában például sonkát is kevernek hozzá, és a többi tapasszal együtt fogyasztják a ropogós, bundázott falatkákat. A húsvéti sonkának is kiváló mentőöv.
Innen ellesheted a burgonyakrokett receptjét, amihez adj apróra vágott sonkát is!
Recept sem kell az alábbi finomsághoz, ami készülhet padlizsánnal is, nem csak cukkinivel. A rétegek közé jöhet egy gazdag besamel mártás, és sülhet is a zöldséges, sonkás, sajtos rakottas.
A kifőzött gnocchi is kaphat tejszínes szószt, maradék sonkát, az összképet pedig frissítsük spenótlevelekkel vagy brokkolival. Nem fogunk éhesen maradni.
Ha nem az olaszok krumplinudlija mellett döntünk, az osztrák spätzle-t is kölcsönkérhetjük. A tészta úgy lesz zöld, ha leturmixolt spenóttal gyúrjuk össze, és remekül illik hozzá a tejszín és a sonka. Nokedli osztrák módra.
A soványabb szárnyas húsoknak is jót tesz egy-egy szelet sonka, na és a sajt, valamint a tejszínes szósz. Egy végtelenül egyszerű, szaftos és finom tepsis finomságot improvizálhatunk belőle.
És végül egy imádni való vendéglői klasszikus: vágjuk szeletekre a maradék sonkát, és tekerjünk Cordon Bleut-t belőle! Sertésből, borjúból, pulykából és csirkéből is remek, a lényeg a jó minőségű sajt és sonka benne, és az aranyló bunda.