nlc.hu
Gasztro

Mennyit tudsz a magyar főzőműsorokról? Teszteld magad!

Kvíz! Tévés szakácsok, akiket imádtunk – mennyire emlékszel a hazai képernyős kedvencekre?

Hol voltak még YouTube-csatornák, és egyáltalán az internet, amikor a fél ország Kudlik Júliát és Kovács Lázárék főzőműsorait nézte? Túlzónak tűnik ez a visszaemlékezés, pedig valóban tömegek tanultak tőlük, és még a tévéműsorújságot is módosították a recepteket már előre követelő nézők miatt. Ma már túlkínálat van a netes szakácsokból és receptekből, de az egykori ikonikus arcokat nem feledjük. Teszteld velünk az emlékezetedet!
Benke Laci bácsi

Egy mai fiatal nem is tudja elképzelni, mekkora hatást gyakoroltak a televíziós szakácsok a lakosság főzőtudományára. Az első műsorokat tömegek nézték megbabonázva, ahogyan a konyhának berendezett tévéstúdióban pedánsan kimért alapanyagokból dolgozott a képernyős szakács. A ’90-es évekbeli háziasszonyok megbeszélték egymás között, hogy ennyi kis tálkát senki nem készít elő a főzéshez, hiszen egész nap mosogatnánk, de praktikum ide vagy oda, mindenki egy kicsit Kudlik Júlia és a többiek konyhájába képzelte magát.

A tévés főzőműsorok zsánerére ma már rá sem lehet ismerni. A nyugodt tempó és a békés, feszültségkeltés nélküli műsorok ideje lejárni látszik, habár sokan még mindig kedveljük a retró stílust, amikor a szakácsok még egyszerűen csak főztek a főzőműsorokban.

A műfaj hazai története tele van kedves amatőrséggel, a hiányos gasztronómiai műveltség jeleivel, és ma már igazán vállalhatatlannak tartott alapanyagok használatával, mint amilyen a nátrium-glutamátos gulyáskrém, tubusos vöröshagymakrém és persze a jó öreg Vegeta. Ennél meghökkentőbb elemek is tarkították a kezdeti főzőműsorokat, egy kis poént rejt a kvízünk első kérdésének képe is.

Tarts velünk, töltsd ki te is a magyar főzőműsor teszted!

Emlékszel a híres magyar tévés szakácsokra?

Borbás Marcsi

Televíziós műsorokról és szakácsokról fogunk kérdezni. Felkészültél? Kezdjük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top