nlc.hu
Gasztro

10 fagyizó, ahol nem megúszásra játszanak

10 izgalmas fagyizó 2023-ra, ha nyalnánk valami újat!

Mindenkinek megvan a kedvenc fagyizója. Mi most 10 olyan fagyizót ajánlunk, akik nem elégednek meg a jóval, hanem szenvedélyük, hogy valami igazán hiánypótlót és emlékezeteset mutassanak.

Gondoltuk volna nem is olyan rég, hogy milyen gazdag ízeket, megkapó ízkombinációkat lehet létrehozni az igazi, jó fagylalttal? Anno már az is nagy szám volt, ha volt más íz a csoki, eper, puncs, vanília mellett, jóllehet leginkább csak az ételszínezékek és művi aromák különböztették meg a fagylaltos tégelyek tartalmát – valódi csokoládét, a trópusokról érkező vaníliát vagy gyümölcsöt nemigen tartalmaztak a gombócok.

Ma már sokan meg sem ennénk azokat a fagyikat, amelyekért egykor sorban álltunk néhány forintot a kezünkben szorongatva. Az ócska fagylaltok korát persze most sem temethetjük, sőt.

 „Az a baj, hogy túl élethűre sikerülnek” – hangzik Mihályi László, az ország egyik legnagyobb tudású és szakmai presztízsű cukrászának emlékezetes megállapítása.

A látványos pultokból árult, mesterséges adalékanyagokkal felpumpált fagylaltok valóban becsapósak. A tetszetős művek tulajdonképpen különféle invertcukrokkal, színezőkkel és állományjavítókkal kevert víz lefagyasztva. Ugyanakkor ezért a minőségért is elkérik azt a magas árat, mint a valódiért: amiben igazi a gyümölcs, a mogyoró, a pisztácia, és a csokoládé és a kávé sem aroma, sőt az alkohol is minőségi.

Érdemes tehát tájékozódni, hogy hol zajlik hiteles munka a csinos fagylaltos pultok mögötti műhelyekben, és máris más szájízzel fizetjük ki az akár 600 forintos gombócot és kenetet, ha tudjuk, hogy a méregdrága valódi alapanyagokból készülnek.

Az ország eldugott szegleteiben is működnek ma már remek fagyizók, és bárhol is éljünk, a helyiek felfedezik maguknak a jó fagylaltot. Összeállításunkban olyan helyeket ajánlunk, amelyek méltán híresek országszerte, vagy pedig olyan újdonságot mutatnak, ami miatt érdemes feltenni a személyes fagylalttérképünkre.

Hetek óta téma: Damniczkiék szalonnapörcös túrós tészta fagyija

Poénnak indult és mi lett belőle? – tették fel a kérdést maguk Damniczkiék is, akik ezek szerint maguk sem gondolták volna, hogy ekkora visszhangot kap szalonnás-sós fagyivívmányuk. Damniczki Balázs fagylaltmunkásságát persze nem a meghökkentés miatt becsüli a vendégkör. A cukrász elkötelezettsége legendás a valódi fagylaltkészítés mellett, és bár jelenleg Székesfehérváron visz két saját üzletet, Budapesten összesen 9 helyen árusítanak Damniczki-fagyikat, a kis kávézótól egészen a Matild Palace-ig.

Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Szalonnapörcös túrós tészta fagyi

Sós, szalonnás, hideg / Fotó: Damniczki Cukrászda

Fagylaltok az Év Cukrászától a váci Mihályi Patisserie-ben

La finesse, La lègèreté, L’onctuosité, Le goût – ezek a jó fagylalt ismérvei! – mondja Mihályi László. Avagy A finomság, A könnyedség, A krémesség, Az íz. Nehéz vele vitatkozni. Mihályi László a szakmája nagymestere, sokszoros Év Cukrásza-díjas, aki a mai napig úgy vesz részt váci cukrászdája életében, mint évtizedekkel ezelőtt. Mihályi XXI. századra fazonírozott klasszikus magyar desszertjeit, a Dobost, a Rigó Jancsit, a somlóit a nemzeti alaptanterv részévé kellene tenni, de a minőséghez rigorózusan ragaszkodó cukrász fagylaltkérdésben is csak a legjobbal elégszik meg. Aki nem hiszi, 

Mihályi Patisserie, Vác

A Mihályi Patisserie fagylaltja

La finesse, La lègèreté, L’onctuosité, Le goût / Fotó: Mihályi Patisserie

Olasz fagylaltvilágbajnok Budapesten: Bruno Gelateria

Fabio Marconi fagylaltmester 2017-ben világbajnokságot nyert granitájával, 2018-ban pedig második helyezett lett a VB-n. Az olasz maestro mondhatni ért tehát a fagylaltokhoz , aki Óbudán, a Kolosy Üzletháznál űzi tovább mesterségét, immár a magyar közönség örömére. A tökéletesre hangolt fagylaltok mellett árul egyébként granitát is, a szicíliai különlegességet, amit mi jégkásának neveznénk, de ezt minden olasz kikérné magának, a szicíliai granita ugyanis egy önálló fogalom. Annyit mondunk, ha náluk jártok: pisztácia.

Bruno Gelateria, Budapest

Bruno Gelateria

Fabio Marconi fagylaltmester / Fotó: Bruno Gelateria

A rózsafagyi a Bazilikánál egyáltalán nem csak turistaszenzáció

Magyarország egyik legforgalmasabb turistapontján, a Szent István téri Bazilikánál egy igazán Instagram-barát fagylaltprodukció vár. A Gelarto Rosa fagylaltjai szépen kanyarított szirmokkal kerülnek a tölcsérbe, de ezúttal a külcsín mögött ott a valódi belbecs. A tulajdonos-fagylaltmester Szökrön Niki a bolognai fagylaltegyetemen tanulta ki a szakmát, és felesküdött arra, hogy az olyan alapízeket, mint a csoki, vanília, citrom igazán jól megcsinálja. Ha szerettek meglepődni (a pozitív értelemben), tegyetek egy próbát a tejes olívaolaj és a barnakenyeres whiskey fagylaltjukkal!

Gelarto Rosa, Budapest

A Gelarto Rosa rózsafagyijai

Ha a rózsa csoki / Fotó: Gelarto Rosa

Bergmannéknál nem csak a krémes legendás

Balatonfüreden immár a városi értéktár része a Bergmann-féle krémes. A cukrászdinasztia száz éve foglalkozik cukrászattal, a legelső Bergmann 1939-ben Győrben nyitott. Bergmann Ernő mester 2020-ban sajnos eltávozott, és családjára hagyta híres cukrászatát, de a neve és munkássága tovább él. Ha a Bergmannban levendulafagyi kerül a pultba, abban bizony valódi levendula van, a cappuccinóban igazi kávé és ha piskótatekercs fagyit kínálnak, azt már csak azért is meg kell kóstolni!

Bergmann Cukrászdák, Balatonfüred

Levendulatorta és levendulafagylalt

Levendula x levendula / Fotó: Bergmann Cukrászda

Dobó Norbert műhelyéből: Füredi Fagyizó

Sokáig Korzóként volt ismert Füred egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a Zákonyi Ferenc sétányon működő Füredi Fagyizó. Azért is extra ez a helyszín, mert pontosan az ehhez hasonló elhelyezkedésű fagyizókban árulják a felhabosított műanyagfagylaltokat. Nos, a Fürediben Dobó Norbert cukrász felel a minőségért, aki tavaly a Magyar Cukrász Ipartestület által rendezett Év Fagylaltja versenyen elvitte az aranyérmet a Szőke zserbóval. 2020-ban is pazarul szerepelt, ekkor az aranyat és ezüstöt is elnyerte: passió-karamellje lett az év fagylaltja, és az országos második helyezett is a Füredi Fagyizó törökmézes vaníliája lett.

Füredi Fagyizó, Balatonfüred

Az aranyat ért szőke zserbó a Füredi Fagyizóban

Az aranyat ért szőke zserbó a Füredi Fagyizóban / Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Ha Huszár Krisztián ráindul a fagyira

Minden bizonnyal Huszár Krisztián séfet illette a magyar gasztrosajtó a legtöbbet a fenegyerek címkével. A Vietnámigulyás konyhafőnöke újabban a Duna-parti SHO étteremben is felbukkant (a SHO Beach) mellett, majd tavaly nyáron egy olyat gurított, amire nem sokan számítottak: ázsiai-magyar fúziós éttermében sushival és fagyival állt elő. Csak amolyan Huszár Krisztián-os avantgardizmussal: egy csavaros soft ice (tudjátok, a kommersz gépi fagyi) gépből varázsol elő rizsfagylaltot és kókusztejfagyit, eszeveszett krémesen, egyedi feltétekkel, szakéval vagy éppen pezsgővel infuzionálva.

Vietnámigulyás, Budapest

A Vietnámigulyás fagyija

Gasztrogeg a fagyigépből / Fotó: Vietnámigulyás

Fagyiműhely a zuglói kertvendéglőben

A zuglói Szaletly Vendéglő konyhája hangulatában múltidéző, filozófiájában és küldetésében pedig egyszerre újító és hagyománytisztelő, a szívet és a szájat egyszerre jóllakatva. A régi Pest ráérős vendéglátását idézi meg, amikor a vendégeknek egész este játszó zenész is az étterem mindennapi életének része volt, és a törzsvendégekről ételeket, italokat neveztek el. Bernát Dániel séf örömkonyhájában a hagyományos magyar ételek felfrissítése után nemrég fagylaltok is debütáltak, és a kertvendéglő a Szaletly Fagyiműhellyel egészült ki.

Szaletly, Budapest

Szaletly Fagyiműhely

A fagyiműhely kenetei / Fotó: Szaletly

Fagyimekka a Balatonnál: a gyenesdiási Bringatanya nemzetközi érdemei

Már a neve is rendhagyó, Bringatanya, hát még a teljesítménye. A Somogyi-család ifjú tagja, Somogyi Renáta egymás után hozza az érmeket, elhozott már európai ezüstérmet Bolognából, tavaly pedig bronzérmesként kvalifikációt szerzett a 2024-es Gelato World Cupra, azaz fagylalt-világbajnokságra. Olyan kreációkkal nyeri a hazai és nemzetközi érmeket, mint a Festeticsék mandulás csókja, az Illatos Izabella vagy Gyenesdiós. A még mindig zavarba ejtően fiatal Somogyi Renáta cukrász, ha így menetel tovább, még hallani fogunk róla.

Bringatanya – Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

Bringatanya

Fotó: Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely

Teljes vegán kínálat a Naspolyában – Damniczki fagyikkal

A vegánok választéka általában a szorbékra – vizes alapú gyümölcsfagylaltokra – korlátozódik a fagyizókban. A nyers vegán cukrászatot magas színvonalon űző Naspolya Nassolda a fagylaltmester Damniczki Balázzsal kooperál, és idén először egy teljes fagylaltpulttal egészítették ki glutén-, szója-, cukor-, tej- és tejtermékmentes sütemény- és nassolnivaló-kínálatukat. A néhány héttel ezelőtt debütált vegán fagyik között egészen zavarbaejtő tételeket is kóstolhatunk: a pisztáciafagyi például a pisztácia természetes olajtartalma miatt ugyanis olyan krémes, mintha tej- vagy tejszínes alapú lenne. Erről persze szó nincs, minden 100% növényi.

Naspolya Nassolda, Budapest

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top