nlc.hu
Gasztro

Egy konyhai trükk, és nem lesz keserű a házi készítésű hummusz

Rájöttem, miért lesz kesernyés a hummuszom! Egyetlen dolgot kell csak másképp csinálni

Egyetlen összetevőn múlik a hummusz kesernyéssége.

A közel-keleti és észak-afrikai konyhák közös nevezője, a hummusz itthon is egyre népszerűbb. Nem is méltatlanul: egészséges, tápanyagokban gazdag, és rendkívül sokszínűen fogyasztható étel.

Ma már minden élelmiszerüzlet-lánc árulja késztermékként is, de a kicsi, 80-100 grammos kiszerelésű hummuszért igazán kár kifizetni 500-800 forintot. Otthon jóval olcsóbban kihozhatjuk, és jóformán percek alatt elkészül. (Kivételt jelent, ha nem üveges/konzerves, előfőzött csicseriborsót használunk, a csicseriborsó főzési ideje ugyanis igen hosszú, több órát igénybe vesz. Cserébe még olcsóbban kihozható!)

Közel-keleti ízek hummusszal

A Mediterráneum ízei: a hummusz kötelező / Fotó: Studio Images, Getty Images

A hummusz tehát egy igazi jolly joker, kenhetjük kenyérre, tunkolhatjuk zöldséghasábokkal vagy pitával, megkenhetünk vele húsokat vagy grillezett zöldségeket, sőt salátára is tehetjük. Az igazán elvetemültek pedig magában is kanalazzák.

De miért sikerült újra és újra kesernyésre a hummuszom?

Vannak ételek-italok, amelyeknek jól áll a kesernyés felhang. Gondoljunk csak a keresztesvirágú zöldségekre, mint a kelbimbó vagy fodros kel, vagy az étcsokoládéra, kávéra, kakaóra, zöld teára vagy tonicra. A hummuszt azonban nem sorolnám közéjük, mégis rendre „megkeseredett” a készítés során. Mit rontottam tehát el ezen a borzasztó egyszerű ételen?

Először a csicseriborsó-konzerv minőségére gyanakodtam, de megkóstolva a szemeket, ezt kizártam. Úgy volt a fejemben, hogy a hummusz hozzávalóit csak össze kell turmixolni, és nem szabad kihagyni belőle a tahinit, más néven a szezámmagpasztát.

Hummusz-hozzávalók

A hozzávalók / Fotó: Cathy Scola, Getty Images

Két megoldás

A fokhagyma talán a bűnös? Vagy a római kömény? Nem és nem. A válasz az olívaolaj.

A zöld olívabogyókból hidegen préselt extraszűz olívaolaj eredetileg is rendelkezik némi keserű mellékzöngével, sőt ez a jó minőségű olaj ismérve is lehet. A kesernyés íz felelőse a polifenol, amelyet a magában (vagy például kenyéren) fogyasztott, nyers olívaolajban még kevésbé ütközik ki.

A turmixolás hatására azonban a kesernyés ízt nagyrészt elnyomó zsírsavak elválnak a polifenolokról, és kiütközik az olívaolaj keserűsége.

Mi a teendő tehát?

Így készítsd a hummuszt olívaolajjal!

Így készítsd a hummuszt olívaolajjal! / Fotó: lenazap, Getty Images

Az első megoldás úgy szól, hogy próbáld ki a hummuszt olívaolaj nélkül! A szezámmagkrém a magokból kicsapódó olajnak köszönhetően egyébként is biztosítja az olajtartalmat a hummusznak.

Ha szeretnéd mégis több olajjal fogyasztani, egyszerűen csak locsold meg olívaolajjal a turmixolás befejeztével. Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top