nlc.hu
Gasztro

Kenyérsütés házilag lépésről lépésre

Kenyérsütés házilag – sosem volt még ilyen egyszerű

A házi kenyér pihe-puha, ízletes és sokkal jobb, mint a bolti kenyér. A kenyérsütés házilag rendkívül egyszerű és szórakoztató, ráadásul elég néhány hozzávaló.

Miután kipróbáltuk ezt a fehér kenyér receptet, biztosan nem akarunk többé boltban csomagolt kenyeret vásárolni. A kenyérsütés házilag – a tésztakészítéstől kezdve, a gyúráson át, a türelmes kelesztéstől egészen a sütésig – rendkívül pihentető, egyúttal izgalmas feladat.

Nincs két egyforma kenyér, ezért olyan különleges a házi kenyérsütés, és nagyon felemelő érzés, amikor megosztjuk a családdal vagy a barátokkal friss, meleg, házi kenyeret.

Ez a recept teljesen személyre szabható. Cukor hozzáadásával süthetünk édes kenyeret, a kívánt fűszerekkel megbolondítva pedig finom sós kenyeret is süthetünk.

Kenyérsütés házilag egy fekete tepsiben.

Mi is készíthetünk ilyen mutatós kenyeret (Fotó: Unsplash)

Így lesz egyszerű a kenyérsütés házilag

A kenyérsütés nagyon egyszerű feladat, azonban van néhány kulcsfontosságú pont, amelyet szem előtt kell tartanunk, amikor bármilyen kenyérreceptet készítünk.

  • Minőségi alapanyagok: A legjobb, legfinomabb kenyeret a rendelkezésre álló legjobb alapanyagokból készítik. Válasszunk kiváló minőségű lisztet és élesztőt, és győződjünk meg róla, hogy minden összetevőnek megvan a szavatossági ideje.
  • Türelem: Hagyjuk kelni a tésztát, és közben pihenjünk meg mi is. Ne sürgessük a folyamatot, ha puha kenyeret szeretnénk.

Hozzávalók

  • 1 teáskanál instant élesztő VAGY 1 teáskanál aktív élesztő VAGY 1,5 teáskanál száraz aktív élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csésze langyos víz
  • 3 csésze teljes kiőrlésű liszt vagy kenyérliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj

Kenyérsütés házilag – kulcsfontosságú az élesztő

Tegyük az élesztőt és a cukrot egy kis tálba. Adjunk hozzá a csésze langyos vizet. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen se meleg, se hideg.  A víz hőmérsékletének 41 Celsius-fokosnak kell lennie. Keverjük jól össze.

Tartsuk meleg helyen, amíg az élesztő habos nem lesz. Az instant élesztő esetében tartsuk 5 percig, a száraz aktív élesztő esetében pedig 10-15 percig.

Kenyértészta formázása

Közben egy nagy tálcára vagy egy nagy tálba a lisztet és az 1 teáskanál sót. A tészta dagasztásához használhatunk robotgépet is. A lisztet át is szitálhatjuk a sóval együtt. A jól összekevert alapanyagokhoz adjuk hozzá az olajat, melyet helyettesíthetünk akár 1 evőkanál vajjal.

A már habosra felfutott élesztős keveréket adjuk hozzá a liszthez. Keverjük össze fakanállal, és látni fogjuk, hogy a tészta ragacsossá válik. Ezt a tésztát kezdjük el gyúrni legalább 8-10 percig, vagy amíg puha, sima, hajlékony és könnyű állagú tésztát kapunk. 

Lisztes vágódeszkán gyúr egy nő kenyértésztát.

Gyúrjuk óvatosan a tésztát, amíg puha nem lesz. (Fotó: Unsplash)

Tipp: Ha a tészta ragacsos lesz, adjunk hozzá egy kis lisztet, majd ezt még keverjük és gyúrjuk. Ha a tészta lisztesnek vagy száraznak tűnik, adjunk hozzá néhány evőkanál langyos vizet, és így gyúrjuk össze. A kenyérlisztnek kicsit több vízre van szüksége, mint a teljes kiőrlésű lisztnek.

Első kelesztés

A kenyértésztát lazán takarjuk le egy nagy tállal vagy konyharuhával, és tartsuk szobahőmérsékleten. Erre alkalmas a gyúráshoz használt tál is. A tésztát kelesztés előtt megkenhetjük egy kis olajjal. Az instant élesztő esetében a tésztát 45 perc és 1 óra között kelesztjük. Száraz aktív élesztő esetén 1,5–2 órán át kelesztjük.

A tészta 45 perc elteltével gyönyörűen duplájára nő. Ekkor kenjünk ki olajjal egy tepsit. Enyhén lisztezett felületen óvatosan gyúrjuk át a tésztát, ezáltal a tészta „leereszt”.

A cipó formázása

Lapítsuk a tésztát az ujjainkkal kerek vagy négyzet alakúra. Ezután kezdjük el feltekerni és készítsünk egy szépen feltekert tésztát. Ahol a szélek találkoznak, először kössük össze őket. Ezután nyomkodjuk, lapítsuk és simítsuk el őket az ujjainkkal. Simítsuk el a cipó oldalát is, így a cipó készen áll a második kelesztésre.

Második kelesztés

Helyezzük a kenyeret a kikent tepsibe úgy, hogy az összeillesztett szélek a forma aljához érjenek. Fedjük le a kenyérsütőformát egy konyharuhával, majd tegyük meleg helyre.

Ha instant élesztőt használtunk, akkor kelesszük 20-30 percig. Száraz aktív élesztő esetén 45 perctől 1 óráig tegyük félre. Ne felejtsük sütés előtt 20 perccel előmelegíteni 190 Celsius-fokra a sütőt.

Pontozás

Egy kis fogazott késsel vagy bármilyen éles késsel ejtsünk 1–2 hosszú vágást hosszában a tészta közepén körülbelül fél centiméter mélyen. Ezután kenjük meg a felületet egy kis tejjel (ez opcionális lépés).

A házi készítésű kenyér sütése

Helyezzük a formába rakott kenyeret az előmelegített sütőbe. Süssük 30-40 percig 190 Celsius-fokon, amíg a cipó aranybarna nem lesz, és az oldalai is kissé elválnak az edénytől. Amennyiben a sütőben nagyon gyorsan barnul a felület, a sütés felénél tegyünk a cipó tetejére sütőpapírt vagy alufóliát – így elkerülhetjük a további barnulást.

Miután kikerült a kenyér a sütőből, várjunk 3-4 percet. Először kopogtassuk meg a kenyeret. A jól megsült kenyérnek üreges hangot kell adnia. Ellenkező esetben tegyük vissza a sütőbe, hogy még néhány percig süljön.

Ne feledjük, hogy a kenyér forró, és a sütőedény is az. Használjunk sütőkesztyűt vagy vastag konyharuhát, ha ki akarjuk venni a kenyeret a tepsiből.

Emeljük meg a kenyér egyik végét, hogy ellenőrizzük, egyenletesen megbarnult-e az alja. Ha a kenyér alja sápadt, akkor tegyük vissza (az edény nélkül), és süssük még 5 percig. A cipót ezután vegyük ki a tepsiből, mert ott nedvessé válik az alja, és tegyük sütőrácsra. Hagyjuk a cipót szobahőmérsékleten kihűlni a rácson.

Ezután nincs más dolgunk, mint élvezni a házi kenyeret kedvenc levesünkkel, vagy egyszerűen csak készítsük el kedvenc szendvicsünket.

(Forrás: Dassana’s Veg Recepies, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top