nlc.hu
Gasztro
3 gyors és egyszerű levesrecept őszre

3 gyors és egyszerű levesrecept az őszi hétköznapokra

Jócskán benne vagyunk az őszben, ilyenkor elő kell vennünk néhány jól bevált levesreceptet. Mi most összeszedtünk 3 olyat, amibe mi rögtön beleszerettünk. Elkészítésük rövid időt igényel, de annál finomabbak és tápanyagdúsabbak, és elnyerik az egész család tetszését.

A rohanó hétköznapok ellenére ősszel is nagyon fontos, hogy ne felejtsük el az egészséges és rendszeres táplálkozást. Rendszeres alatt pedig nem azt értjük, hogy megfelelő mennyiségű ételt kell bevinnünk a szervezetünkbe, hanem azt, hogy ki kell alakítanunk egy rendszert az étkezésben. Mikor reggelizünk, mikor ebédelünk, vacsorázunk, és ezekhez az időintervallumokhoz tartsuk is magunkat. A következő levesreceptek gyorsan és könnyen elkészíthetőek, de egyszerre finomak és tápanyagdúsak is.

Klasszikus lebbencsleves

A lebbencsleves mindenki számára ismerős lehet az iskolai étkezések idejéből. De otthon kevesen szokták elkészíteni, pedig csupán 50 perc alatt készen is lehet lenni vele. Az alábbi arányok 4 adag leves elkészítéséhez szükségesek.

Hozzávalók:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 25 dkg burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg csuszatészta
  • só, bors, őrölt fűszerkömény, babérlevél, fűszerpaprika
  • 2 liter víz

Elkészítés:

Vágjuk apró darabokra a zöldségeket és a szalonnát, majd egy nagy lábasban pirítsuk meg a szalonnát. Ezután a szalonnát emeljük ki egy szűrő segítségével a lábasból, és a hagymát pároljuk meg a szalonna kisült zsírjában. Mindezek után a csuszatésztát pirítsuk meg a hagymán, adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel kb. 2 dl vízzel. Óvatosan kavargatva hagyjuk egy kis ideig párolódni. A felkockázott krumplit is adjuk hozzá, és öntsük fel vízzel addig a lábost, amíg el nem lepi teljesen a burgonyát. Megérzésünkre hagyatkozva főzzük addig, amíg minden meg nem puhult, és már készen is vagyunk.

Valaki épp levest készít, de a képen csak a két keze és a gőzölgő lábas látszódik.

„Hm, leves!” avagy „Hm, húsleves!” – mondja Joey Tribbiani a Jóbarátokban

Egyszerű almaleves

Egy gyümölcsleves mindenkinek jól esik egy hűvös őszi napon. Ezek közül az egyik legjobb választás az almaleves, melynek az elkészítése összesen 30 percbe fog telni. Az alábbi arányok 4 adag leves elkészítéséhez szükségesek.

Hozzávalók:

  • 5 db alma
  • 3,5 dkg cukor
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • fél citromnak a héja
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dkg liszt
  • 1 liter víz

Elkészítés:

Pucoljuk meg, majd vágjuk kockára az almákat. Tegyük az apró darabokat egy lábasba, öntsük fel vízzel addig, amíg teljesen el nem lepi, és tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget. Reszeljük bele a citromhéjat. Ezt főzzük nagyjából negyedóráig. Közben keverjük ki a tejfölt és a lisztet, és merjünk hozzá egy merőkanálnyi főzővizet, majd keverjük az egészet csomómentesre. Öntsük a masszát a levesbe, és főzzük az egészet még kb. 5 percig, amíg teljesen kész nem lesz.

Sajtkrémleves négyféle sajtból

A négysajtos pizzát mindenki jól ismeri és szereti. Ámde kevesen tudják, hogy levest is készíthetünk sajtokból csupán 15 perc alatt. Az alábbi arányok 4 adag leves elkészítéséhez szükségesek.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 12 dkg krémsajt, márványsajt, edami sajt, füstölt sajt
  • 7 dl alaplé
  • fél vöröshagyma
  • bors, fél csokor petrezselyem

Elkészítés:

Reszeljük le az edami és a füstölt sajtokat. Vágjuk apróra a vöröshagymát, olvasszuk meg a vajat. Pároljuk meg pár percig a hagymát és adjuk hozzá a krémsajtot. Öntsük rá az egy deciliter alaplevet, adjuk hozzá a lereszelt sajtok felét és morzsoljuk rá a márványsajtot. Várjunk addig, amíg mindegyik egy homogén masszát alkot. Adjuk hozzá a leszerelt sajtok másik felét és a maradék levet. Majd az egészet forraljuk pár percig, borsozzuk meg ízlés szerint, és készen is vagyunk.

(Forrás: Nosalty, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top