Angolról fordítva csokoládékéreg (chocolate bark) a neve ennek az édességnek. Különlegessége, hogy két ugyanolyan nem születhet egymás után, van benne egy kis szabálytalanság és esetlegesség, ahogyan márványos mintákat húzunk (vagy nem húzunk) bele, és egészen más ízű finomságokat kaphatunk attól függően, hogy mivel szórjuk meg.
Bár a sütőt be kell kapcsolni hozzá, nem kell előkészítenünk a gyúródeszkát, csak csokit fogunk olvasztani benne. Ez az egyetlen pont, amit elronthatunk: nehogy megégessük a csokit, csak finoman olvasszuk meg. Ezután pedig jön az imádnivaló része, amit akár gyerekek bevonásával is csinálhatunk.
A csokiropogósok nyári, hűsítő verziója a mélyhűtött joghurtropogós, ami talán már ismerős lehet.
Ha szeretnénk cifrázni, használjunk két- vagy háromféle csokit hozzá, egészen sötét színű étcsokoládét, tejcsokit és fehércsokit. Az olvadt csokiba egy pálcával vagy fogpiszkálóval húzzunk csíkokat cikkcakk alakban, és kész is a márványos csokitáblánk!
@_kaylaargyle_ Christmas Bark 🍫🎄 Easy Treat For Thanksgiving Too 🤭✨🎄🍫 #christmasbark #christmascrack #chocolatetok #diy #thankagivingdesert #chocolatebark #bake #candycrack #asmr #satisfying #candytok
Ezután jön a legjobb része, amikor „tölteléket” kap a natúr csokink. Mivel gazdagíthatjuk?
- Aszalt gyümölcsökkel, pl. mazsola, aszalt sárgabarack, narancs, citrom, őszibarack, áfonya, körte, alma
- Liofilizált gyümölcsökkel (ha érdekel a téma: A liofilizált nem szitokszó: az egyik legjobb módszer, ami a friss gyümölccsel történhet)
- Kandírozott gyümölcsökkel, pl. kandírozott málna, eper, ananászkockák, banánszeletek, papaja
- Feldarabolt vagy egészben hagyott olajos magvakkal, pl. dió, mandula, mogyoró, pisztácia, pekándió, tökmag
- Összetört keksz- vagy sósperecdarabokkal
- Karamellkockákkal
- Színes cukorkaszórással, csokireszelékkel (a fehér alapon jól mutat az étcsokireszelék)
- Összetört karácsonyi csíkos cukorkadarabokkal
- Kókuszchipsszel vagy kókuszreszelékkel
- Ehető, szárított rózsaszirmokkal
- Nagy szemcséjű sóval vagy sópelyhekkel, pl. Maldon-sóval
- Bátrabbak chilipehellyel!
Játszhatunk tehát a színekkel, formákkal, ízekkel, sőt a csokiropogósok méretével is. Egyben hagyhatjuk nagyobb táblákban, rusztikus, szabálytalan darabokra törhetjük, vagy még jobban felapríthatjuk. Ha ajándékba adjuk, egyszerűen csak gondoljuk át, hogy mik a szerettünk kedvenc édességei, és rajta!
Néhány ízkombináció, amivel jól működik:
- Tejcsokoládé + mogyoró
- Étcsokoládé + sós perec
- Étcsokoládé + liofilizált málna
- Tejcsokoládé + vajkaramella + sópelyhek
- Fehércsokoládé + színes cukorkák
- Fehércsokoládé + étcsokireszelék
- Tejcsokoládé + aszalt sárgabarck
- Étcsokoládé + chili