Mivel ízesítették az ételeket a honfoglaló magyarok, és kerülhetett Mátyás király lakomáinak asztalára? Hogyan születtek meg a magyar konyha legendás ételei?
Egy-egy kérdésről is hosszan lehet mesélni, meg is szoktuk tenni, legyen szó a székelykáposzta vagy a lecsó igaz történetéről.
„Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy ‘de már ebből eszünk!’” – Jókai Mór: A barátfalvi lévita
Kvízünkben most 15 nehéz kérdés következik, amire egyáltalán nem baj, ha nem tudod a helyes választ. Most majd megtudod! Kattints, és kezdjük is!
Mennyire ismered a magyar konyha történetét?
Ezer év gasztrotörténelméből szemezgettünk
1. A honfoglaló magyarok melyik fűszert NEM használhatták az ételeikhez?
2. Fermentálhattak-e ételeket honfoglaló őseink?
3. Mi a címe az első, magyar nyelven nyomtatásban kiadott szakácskönyvnek?
4. Melyik ételt ehette lakomáin Mátyás király?
5. Melyik étel kerülhetett az asztalra a középkori Magyarországon?
6. A mai történelmi ismereteink szerint honnan származik a töltött káposzta?
7. Mi kerül az asztalra, ha puliszka az étel?
8. A legenda szerint hogyan született a ma is kedvelt palócleves?
9. Honnan ered a cakkumpakk leves kifejezés?
10. Miről kapta nevét a dobostorta?
11. Melyik állítás igaz Gerbeaud Emil svájci származású budapesti cukrászmesterre?
12. Mi volt a Gundel-palacsinta neve a kezdetekben?
13. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon először bemutatott hortobágyi húsos palacsinta milyen húsból készült?
14. Miként kapcsolódik Latinovits Zoltán színész a Gundel-dinasztiához?
15. Ki dolgozta át és egészítette ki a klasszikus Horváth Ilona-féle szakácskönyvet?
Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.