nlc.hu
Gasztro

A leglaktatóbb reggelik: Európa a topon

Véres hurka és 15 tükörtojás, 17 ezer kalóriás rekorder – A legbrutálabb reggelik

Egyszerre virágzik a reggelikultúra, miközben nagy divat az időszakos böjtölés – sokan egyáltalán nem is reggeliznek manapság. Ők arról számolnak be, hogy sokkal frissebbek, energikusabbak reggeli nélkül. Vajon a délelőtt koplalók mit szólnának az alábbi reggeliszörnyekhez?

A magyar konyhában parasztreggelinek hívjuk a leglaktatóbb napindítókat. Egy becsületes magyar parasztreggeliből nem hiányozhat a kolbász, szalonna, sajt, több tojás, nagy karéj kenyér. Nem kell ehhez vidékre mennünk, a szállodai dolgozók és a pesti bulinegyedben működő vendéglátósok tudnának mesélni arról, hogy a másnapos turisták körében milyen népszerűek az extra laktató, gyomornyugtató villásreggelik, divatos nevükön brunch-ételek. A másnaposságűző fogásokban nagy szerepet kap a sok szénhidrát és zsír, ez utóbbi akár sok vaj, tojás, besamel mártás, pirított szalonna formájában.

Örökzöld brunch-slágerek a francia melegszendvicspáros, a croque monsieur és croque madame. A szendvicsek besamel mártástól szaftosak, sonkásak, sajtosak, a madame kalapja pedig egy tükörtojás. A Benedict-tojás sem éppen egy böjti fogás, egy adag 733 kalóriát tartalmaz. A New Yorkban született recept alapja az frissen sütött angol muffin (nem kenyér!), a kanadai sonka, hollandi mártás és a lágyan elfolyó buggyantott tojás. Ezek sem azok a reggelik, amelyek elfogyasztása után fitten felugrunk, és kocogni indulunk, de még durvább reggeliket is mutatunk.

Croque Madame

Croque Madame szendvicsek / Fotó: bhofack2, Getty Images

Bauernfrühstück, a német parasztreggeli

A németek nagy reggelizők. A müzlik nagy rajongói, és tartalmas, mézes-gyümölcsös zabkásákat is készítenek, külön szavuk erre a Hafermahlzeit, tükörfordításban „zabétkezés”. Habár nem a mindennapok része, de Bajorországban az Oktoberfest heteiben ünnepi reggeli a Leberkäse, egy párizsiszerűség, amit óriási, vastag szeletekben tesznek a császárzsemlébe, és szintén tradicionális híres bajor fehér kolbász a meglehetősen édes helyi mustárral és sörpereccel. Apropó, sör: Oktoberfest idején gyakran már a reggeli része a sör – habár ekkor még nem egy Maß (egyliteres, óriási korsó), hanem pohár a mérce.

Bajor reggeli Oktoberfest idején

Csakis pereccel/ / Fotó: AlexRaths, Getty Images

Ez persze csak a sörünnep kiváltsága, de a Bauernfrühstück egy bevett reggeli Németországban. Tartományonként változó, hogyan készítik, de a lényege, hogy serpenyőben összesütnek krumplit, hagymát, szalonnát, sonkát, és persze tojást is. A tojást csak ráütik tükörtojásként, vagy akár omlettszerűen kisütik, és a tojáslepénybe betöltik a masszív sült szalonnás, krumplis ételt. Ha mindez még nem lenne elég sokk reggelre, helyenként savanyú uborkával, paradicsommal, újhagymával gazdagítják a germán parasztreggelit.

Bauernfrühstück

Németországban is Tirolban is dívik / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Egy átlagos adag Bauernfrühstück 767 kalóriát tartalmaz (egy felnőtt ember átlagos napi kalóriaigénye kortól, nemtől, tevékenységtől függően átlagosan 1500-2500 kalória közé esik.)

Francesinha, a portugál atombomba – pardon, kis francia hölgy

Portugáliában járva nappal, frissen, üdén megkóstoljuk a pastel de natát, a kis kosárkákba töltött portugál krémest. Egy jól sikerült bulizás után másnap pedig jöhet a francesinha! A híres-hírhedt szendvics egy kisétkű ember napi kalóriabevitelét is kiteheti. Ráadásul a francesinha, valljuk be, nem a legkifinomultabb étel – sokan nem tudnának annyira másnaposak lenni, hogy megegyék.

A portugál francesinha szó jelentése magyarul annyit tesz, hogy kis francia hölgy. A történet szerint az 1950-es években alkotta meg a receptet egy portói vendéglős, aki a gasztronómia mellett a nők nagy rajongója volt. Kissé bizarr, hogy a brutál szendvics a sikkes francia hölgyekről van elnevezve, de az étel valódi múzsája a fentebb is írt francia croque monsieur és croque madame melegszendvicsek voltak.

Francesinha szendvics

Francesinha szendvics: a sült krumpli is a része / Fotó: bonchan, Getty Images

Daniel David da Silva a Regaleira nevű étteremben tette fel az étlapra az első francesinhát, ma pedig már Portugália-szerte nemzeti étel, a legegyszerűbb étkezdéktől a damasztabroszos éttermekig készítik a vendéglősök a maguk verzióját.

Az emeletes szendvics egy sűrű paradicsomból, csípős paprikából és sörből (!) főzött szaftban áll, és inkább az a kérdés, hogy a kenyérszeletek közé mi nem kerül. Sajátossága, hogy többféle kolbász és hús, esetleg további felvágottak sorjáznak benne: a sütnivaló chipolata és linguiça kolbász helyi hústermékek. De szeletelnek bele steaket is vagy virsliszerű felvágottat. Rengeteg sajttal bélelik, majd a végén kívülről is ráolvasztanak lapra vágott sajtot. Mivel így talán még éhen marad a kedves vendég, tükörtojást sütnek rá, és emberes adag sült krumplival körítve szolgálják fel.

Francesinha szendvics

Jó reggelt! / Fotó: nataliaspb, Getty Images

Egy átlagos portugál francesinha szendvics 1130 kalóriát tartalmaz.

Az angol reggeli tartja a világrekordot: a 17 ezer kalóriás kiadás

Érdekes módon az angolszász országok tobzódnak a hatalmas adag reggelikben. Az itthon is jól ismert angol reggeli a brit konyha egyik nemzetközi exportcikke. Ugyancsak angolszász területeken nagy kedvenc a bubble and squeak, ami éppen húsvét és karácsony után különösen népszerű, ugyanis remek maradékmentő.

Készül a bubble and squeak

Készül a bubble and squeak / Fotó: Emma Farrer, Getty Images

A német parasztreggelihez hasonló alapanyagokból, szintén serpenyőben sütik össze. De ha nem volna elég a krumpli, a hagyma és a hús, a bubble and squeakbe káposzta és sárgarépa is kerül, továbbá a nagy főzésekből megmaradt párolt, főtt és sült zöldségek bármelyike kerülhet bele a karfioltól a spenótig. A tört krumplival pogácsa- vagy lepényszerűen összesütött étel neve is hangutánzó szavakból áll, körülbelül úgy volna fordítható, hogy „bugyog és serceg” az étel elnevezése magyarul.

A káposztás, húsos bubble and squeak

A káposztás, húsos bubble and squeak / Fotó: Brian Yarvin, Getty Images

A legendás angol reggeli (English breakfast) a nem a legjobb hírű brit konyha tulajdonképpeni sikersztorija. Egészen rémes módon is készítik a nívótlan helyeken: a rossz minőségű babkonzerv és kolbász, a gumisra sütött tükörtojás gyakori jelenségek. Pedig ha jól van elkészítve, egy igazi bűnös napindítás, melynek kötelező eleme a sült bacon, sült kolbászok, véres hurka, tükörtojás, pirított gomba, paradicsomos bab, paradicsom, rösztiburgonya (hash brown) és pirítós is jár hozzá.

Hagyományos angol reggeli

Hagyományos angol reggeli / Fotó: clubfoto, Getty Images

Egy átlagos adag angol reggeli 895 kalóriát tartalmaz.

A rekorder angol reggeli pedig egy angol farmon, a Doncester melletti Haxey városában kerül az asztalra. A Shepherds Place egy látogatható állatfarm, ahol ehetünk-ihatunk is. Igen sikeresen keltettek hírverést magukról azzal, hogy egy olyan angol reggelit kínálnak, ami összesen 130 elemből áll. 15 tükörtojás, 15 szelet szalonna, 15 karika véres hurka, 15 dupla méretű kolbász, 15 rösztiburgonya, 15 szelet pirítóst, 15 adag pirított gomba, 15 adag paradicsomos babot, 15 adag paradicsomkonzerv alkotja a kifinomult fogást.

Csak egy pandémia utáni gegnek indult, de a hely tulajdonosa aztán meglátta a lehetőséget benne, hogy bekerüljön vele a Guinness Rekordok Könyvébe. Az egész tál ára 40 font (körülbelül 18 ezer forint), de ha a bátor vállalkozónak sikerül egy órán belül az egészet megennie, a ház vendége volt a reggelire.

Az étel neve zseniális: Terminator Armageddon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top