Értéktelen gyümölcs nem létezik, az eper mégis kivételes státuszt élvez. Bár a naptár szerint már márciustól tavasz van, az év első idénygyümölcsei még jó ideig váratnak magukra. Eperből is kezdetben a fóliasátras terményeket vehetjük-ehetjük, és csak később érkezik a szabadföldi szüret.
Ha már egyszer-kétszer jól belaktunk a friss eperrel, elgondolkodhatunk az epres recepteken is. Bár nagy rajongói vagyunk az eperlekvárnak és eperszörpnek is, szempontunk lehet az is a zimankós hónapok után, hogy ne tegyük ki főzésnek-sütésnek az értékes gyümölcsöt. Nyersen tartalmazza a legtöbb enzimet, vitamint, ásványi anyagot, amelyek mennyisége a hőkezelést követően folyamatosan csökkennek.
Tudtad?
A legkíméletesebb hőkezelési módszer az aszalás és a liofilizálás.
Három recept következik, amiben az eper teljes pompájában ragyog. Egy hideg gyümölcsleves, egy pohárkrém és egy pite következik, aminek a tésztaalapját megsütjük, vaníliapudingot főzünk hozzá, végül nyers eper koronázza.
Hűs eperleves recept
A gyümölcslevesek országa vagyunk, megfőzzük levesnek a szilvát, a málnát, a meggyet, a cseresznyét, a körtét, az almát… Ez a recept nem csak a sütés-főzést, hanem a laktóz és glutén felhasználását is mellőzi. Érdemes jól megjegyezni, mert egy igazi alapdarab, ez a recept a többi bogyós gyümölccsel is jól működik.
Hozzávalók:
- 60 dkg friss eper
- 2 dl zsíros kókusztej
- 6 dkg cukor – vagy ízlésünk szerinti méz, agavészirup vagy az általunk preferált édesítőszer
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- Kb. 2 dl hideg víz
- Opcionális: tálaláshoz egy teáskanál jól lehűtött natúr joghurt vagy tetszés szerinti ízesítésű fagylalt
Elkészítése:
- A gyümölcsöket megmossuk, kicsumázzuk. Néhány szemet kiveszünk a díszítéshez, a többit félbevágjuk, és egy tálba tesszük. Gyorsíthatunk a munkán, ha rögtön a turmixgépünk kelyhébe tesszük, vagy egy nagy tálba, ha botmixerrel fogunk dolgozni.
- Hozzáadjuk a (nem csökkentett zsírtartalmú) kókusztej és a vaníliakivonat, valamint cukrot – vagy mézet, vagy amivel édesítünk. Forgassuk össze egy kanállal a hozzávalókat, majd turmixoljuk le.
- Annyi hideg vízzel hígítsuk, hogy levesállagot kapjunk. Turmixoljuk át a vízzel is.
- Azonnal vagy kis hűtés után is tálalhatjuk. Ha hűtjük, tálalás előtt keverjük fel újra.
- Tálaláskor díszíthetjük eperrel és/vagy egy teáskanál jól lehűtött natúr joghurttal vagy tetszés szerinti ízesítésű fagylalttal. Jól illik hozzá a citromfagylalt, a vaníliafagylalt vagy a mentafagylalt.
Gyors fehércsokis epres pohárkrém
Ebben a pohárkrémben – és minden pohárkrémben – az egyik legjobb, hogy bármilyen otthon fellelhető finomsággal csavarhatunk rajta. Nincs kőbe vésve a recept: készítsük el az alapot, és ha van otthon egy kis hozzáillő ízű kekszünk, granolánk vagy szimplán csak olajos magvak, szórjuk meg vele.
nlc tipp:
Az instant, más néven expressz zselatin vagy zselatin fix tulajdonsága, hogy nem szükséges sem áztatni (mint a zselatinlapot), sem melegíteni ahhoz, hogy működésbe lépjen.
Hozzávalók:
- 40 dkg friss eper
- 30 dkg mascarpone
- 15 dkg fehércsokoládé
- 6 dkg porccukor vagy tetszés szerinti cukorpótló (xyllit, eritrit stb.)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 8 g zselatin fix
Elkészítése:
- Jól behűtött mascarponéval dolgozzunk.
- A gyümölcsöket megmossuk, kicsumázzuk. 8 szemet kiveszünk a díszítéshez, a többit félbevágjuk, és egy tálba tesszük.
- Vízgőz felett olvasszuk meg a fehércsokit, majd azon melegében adjuk a mascarponéhoz.
- Azonnal keverjük ki a cukorral/édesítővel és az instant zselatinnal.
- Az epret összeturmixoljuk, és vagy a maga természetességében, magostul adjuk hozzá a krém alapjához, vagy átpasszírozzuk, hogy ezáltal magtalanítsuk. Ehhez textilt vagy apró lyukú szűrőt használhatunk.
- Turmixoljuk hozzá a mascarponés krémet. Ha szépen elegyedtek a hozzávalók, kanalazzuk őket üvegpoharakba.
- Tegyük be a poharakat egy-két órára a hűtőbe, hogy a zselatin szépen megkösse a krémet.
- Díszítésnek vágjuk apró kis kockákra a félretett eprekből 6 szemet, 2 szemet pedig vágjunk fel cikkelyekre vagy szeletekre, és azzal dekoráljuk a pohárdesszertünket.
Epres pite friss gyümölccsel – recept
Bár az utóbbi tíz évben nagy divatja van a nyers vegán tortáknak, pitéknek, most nem egy nyers édesség recept. (Ha szeretnél ilyet sütni, ezzel nem tévedhetsz: Pazar torta sütés nélkül: málnás-csokis áfonyatorta). Ebben az ínycsiklandó epres pitében a tésztaalapot sütjük, a vaníliakrémet pedig főzzük. A ropogós kéregbe töltjük a vaníliapudingot, az epret pedig frissen, ropogósan helyezzük a tetejére. Szerintünk kár megsütni az értékes gyümölcsöt! Azt pedig családja válogatja, hogy magában szeretitek-e az epret vagy cukrosan. Az édes vaníliapudinghoz mindkét megoldás jól áll: a natúr és a cukrozott vagy porcukros eper is.
Hozzávalók:
A pitealaphoz:
- 28 dkg finomliszt
- 1 nagy evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa
- 10 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1 púpozott evőkanál porcukor
- 1 M-es tojás
- 1 tasak sütőpor
- 2 nagy csipet só
- 1-2 evőkanál hűtőhideg víz
A vaníliapudinghoz:
- 4 dl tej
- 4 tojássárga
- 3 dkg étkezési keményítő
- 8 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A gyümölcsös töltelékhez:
- 40 dkg friss eper
- 1-2 evőkanál barnacukor vagy porcukor ízlés szerint – ez el is hagyható
Elkészítése:
- Készítsük el először a pudingot! Egy kislábasban 3,5 dl tejet melegíteni kezdünk.
- Egy kisebb fém keverőtálban habverővel csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt a tojássárgákkal, a cukorral, a vaníliakivonattal és a maradék fél deci tejjel.
- Amikor forrni kezd a lábasban a tej, folyamatos kevergetés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítős, tojásos sűrítőt. Egy pillanatra se hagyjuk abba a kevergetést, nehogy odakapjon! Amint látjuk, hogy pudingosodni kezd az állaga, lehúzzuk a tűzről. Félretehetjük pihenni.
- Egy nagyobb keverőtálba adagoljuk a lisztet. A hűtőhideg vajat 1-2 centis kockákra felvágjuk, és a liszthez adjuk.
- Kézzel összedolgozzuk a lisztet és a vajat. Amikor sikerült eldolgoznunk, hozzáadhatjuk a porcukrot, a sót, a sütőport, a tejfölt és a tojást.
- Gyúrjuk össze gondosan, majd formázzunk nagy gombócot belőle.
- Frissentartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe pihenni fél órát.
- Míg a tészta pihen, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és haladunk tovább.
- Az epreket megmossuk és kicsumázzuk. Döntsük el, hogy egyben, félbevágva vagy szeletelve helyezzük majd a piténk tetejére!
- Vegyük ki a hűtőből a tésztagombócunkat. Nyújtsuk ki és béleljük ki vele a piteformát. Ha nincsen piteformánk, jó lesz egy tepsi is.
- Egyengessük el a sütőformában, majd szórjuk meg a búzadarával vagy zsemlemorzsával. Ez fog segíteni abban, hogy ne ázzon el a tészta.
- 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, és innentől már folyamatosan figyeljük, hogy aranybarnára sült-e.
- Szobahőmérsékleten kihűtjük.
- Ha már nem forró, egy spatulával bevonjuk a tésztaalapot a vaníliapudinggal.
- A legvégén jöhet rá az eper, ízlés szerint natúran vagy megcukrozva
- Jó étvágyat!