nlc.hu
Gasztro
Két indiai curry a hétköznapokra: főszerepben a csicseriborsó, a padlizsán és a paneer

Két gyors hétköznapi recept hús nélkül, csodás fűszerekkel: indiai padlizsán curry és paneer curry

Nem kell mindig hús! Két szuperlaktató indiai egytálétel a hétköznapokra: egy padlizsán curry és egy paneer curry receptje következik.

Életemben először a Govinda étkezdékben ettem zöldségalapú curryt, és csak miután betértem a helyre, tudtam meg, hogy vegetáriánus helyen járok. A curry átható illata becsábított (másokat éppen ez üldöz el), és sokáig törzsvendég is maradtam. Emlékezetes élmény volt ilyen gazdagon fűszerezett, laktató ételt enni hús nélkül.

A magyar konyha is jól ismeri persze a hús nélküli főételeket, de egy krumplis tészta, káposztás cvekedli vagy az édes főtt tésztáink – mint a túrós, grízes, diós vagy mákos tészta – sokkal egyszerűbb ételek, amelyek zöldséget alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak.

A szószos indiai egytálételek nagy erőssége az illatos fűszereken kívül a nagyvonalú zöldséghasználatban rejlik. Egy-egy ételben akár több zöldség is főszerepben lehet, hús nélkül táplálóak és egészségesek. Az indiai konyha köztudottan kedveli a tejet és tejtermékeket, és megismertet minket a paneer fogalmával is. Kiejtve panír, de nincs köze a magyar panírhoz. Ez egy indiai sajtféle, amit szép, beszédes fordításban tejsajtnak is nevezünk. Teljesen mást képzeljetek el, mint az itthon megszokott félzsíros vagy félkemény sajtok, és a krémsajtokhoz sincsen köze. Ez egy könnyed állagú, puha sajt, amit előszeretettel használnak főételekbe is, hasonlóan belekockázva, mint mi a színhúsokat. A paneer sajt jól felveszi a szószokat – és sokkal finomabb, mint a növényi alapú tofu, vagyis a szójababból kinyert szójatejből készített, egyébiránt ízetlen, kissé szivacsos állagú szójababsajt.

Milyen körettel fogyasszuk a szószos indiai curryket?

Örök körete a főtt basmati rizs, ami helyett vagy ami mellé süthetünk indiai lepénykenyeret, naant is. A naan egyszerűen zseniális, különösen a vajas és a fokhagymás változata. Ma az indiai éttermekben már egy-egy adag naanért 1000 forintot is elkérnek – nagyon drága lett. Érdemes elsajátítani a készítését, egy kiváló kenyéralternatívát nyerünk vele.

Gyors recept: indiai csicseriborsós padlizsán curry

A vegák mentsvára a padlizsán és a csicseriborsó egyaránt. A padlizsán „húsos” állagával ügyesen lehet játszani a különböző ragukban, grillételekben, a csicseriborsó pedig napjaink sztárja, kiváló tápanyag-forrás, és a hummuszon és falafelen kívül például a currykben is remekül szerepel.

Készítsük vékonyabb lével, kicsit levesesen, ahogy a képen is látható. Ha nem szimpatizálunk ezzel az állaggal, 1 evőkanál liszttel be is sűríthetjük a főzetet.

Hozzávalók:

  • 1 nagy padlizsán, kb. 50 dkg
  • 1 doboz (400 g) csicseriborsó
  • 15 dkg édesburgonya vagy sütőtök
  • 3 dl 3,5% zsírtartalmú tej vagy kókusztej
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sárga curry paszta
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál szárított, őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • Só, chili ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
  • Friss koriander vagy petrezselyem díszítésnek

Elkészítése:

  • Ha szereted a padlizsán héjának harapását és enyhén kesernyés ízét, akkor héjastul főzd! Ha nem, akkor hámozd meg, akárcsak az édesburgonyát vagy sütőtököt, a hagymákat szintén pucoljuk meg.
  • Vágjuk kb. 2-2,5 centis kockákra a padlizsánt, az édesburgonyát vagy sütőtököt, és egészen apróra a vörös- és fokhagymát.
  • Egy nagy méretű serpenyőben egy kanál olívaolajon vagy kókuszzsíron nagy lángon futtassuk meg a padlizsánt és az édesburgonyát vagy sütőtököt, kapjanak egy pici kérget. Öntsük ki a serpenyőből, tegyük félre.
  • Ezután ugyanabban a serpenyőben a másik kanál zsiradékon kis lángon üvegesre pároljuk a hagymákat, majd ha már nem nyers, vegyük feljebb a gázt, és ráönthetjük a leszűrt csicseriborsót és a tejet vagy kókusztejet. A csicseriborsó után visszamaradt aquafaba értékes alapanyag lehet!
  • Ekkor visszatehetjük a serpenyőbe a megpirított padlizsánt és az édesburgonyát vagy sütőtököt.
  • Néhányszor átkeverve ízesítsük be az összes fűszerrel és a currypasztával. A sót és a chilit hagyjuk csak a legvégére, mert a sokféle íz találkozásával érhetnek meglepetések. Csak a legvégén állítsuk be a végső ízeket.
  • Ha megpuhultak a zöldségek, kész is vagyunk!
  • Friss korianderrel és/vagy petrezselyemmel frissíthetjük, díszíthetjük a végén.

Még gyorsabb recept: indiai zöldborsós paneer curry

A paneert, vagyis magát a sajtot meglepően könnyű elkészíteni, tej és citromsav a két fő alkotóeleme. Persze ha egy hétköznapi meleg ételre vágyunk, bizonyára nem szeretnénk házi sajt készítésével bíbelődni, úgyhogy irány a helyi ázsiai vagy közel-keleti élelmiszerbolt, ahol árulnak paneert.

Puha indiai sajt, paneer

Íme, az indiai lágy sajt, a paneer / Fotó: liubomirt, Getty Images

Mivel a lágy sajtnak nincs szüksége különösebb főzésre-sütésre, igazán gyorsan el fogunk készülni. A rizst és a naant jóval több idő elkészíteni, mint magát a curryt!

Indiai csicseriborsós padlizsán curry

Fotó: margouillatphotos, Getty Images

Hozzávalók:

  • 40 dkg paneer
  • 25 dkg zöldborsó
  • 1 konzerv (400 g) paradicsom
  • 1 kápiapaprika
  • 1,5 tejszín vagy zsíros kókusztej
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 mokkáskanál szárított, őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
  • Só, chili ízlés szerint
  • Friss koriander vagy petrezselyem díszítésnek

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg és vágjuk egészen apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, és ezúttal a kápiapaprikát is.
  • Várjuk fel kb 2,5 centis kockákra a paneert.
  • Egy nagy serpenyőben a kókuszzsíron vagy olívaolajon pároljuk meg kis lángon a vöröshagymát, majd ha már nem nyers a hagyma, vegyük közepes-nagyra a lángot, majd jöhet rá az apróra vágott fokhagyma és kápiapaprika, a paneer, a zöldborsó és a paradicsom. Kicsit futtassuk meg őket a zsiradékon, majd öntsük fel a tejszínnel vagy kókusztejjel.
  • Ízesítsük be az összes fűszerrel, néhányszor átkeverve forraljuk fel, majd fedő alatt egy-két percig főzzük.
  • Akárcsak a csicseriborsós-padlizsán curry esetében, a paneert is friss korianderrel és/vagy petrezselyemmel díszíthetjük, az ízeket pedig ezekkel a zöldekkel frissíthetjük a végén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top