
Itthon aligha van, aki ne ismerné az aranygaluskát: az édeskés, kelt tésztából formázott galuskákat vajjal megkenve, cukros dióval meghintve sütik össze, majd vaníliasodóval tálalják. Eredetéről keveset tudunk, de annyi biztos, hogy már 1862-ben is népszerű volt. Ekkor írta Jókai Mór – Kakas Márton néven – a Vasárnapi Újság „Nemzeti eledeleink” című cikkét, amelyben a tordai aranygaluska is szerepelt. A felsorolás olyan magyar fogásokat emelt ki, amelyek után a külföldre szakadt hazánkfiai visszavágytak.
A sütemény hamar átlépte az országhatárt. A 20. század közepén, a kivándorló magyarok és zsidó pékek révén az Egyesült Államokban is felfigyeltek rá. 1972-ben például már Hungarian Coffee Cake néven szerepelt egy Betty Crocker-szakácskönyvben – jelezve, hogy odaát leginkább kávé vagy tea mellé fogyasztották.
Terjedése során sokan összekeverték a majomkenyérrel (monkey bread), ezért Amerikában gyakran így hivatkoztak rá. A történet legizgalmasabb fejezete azonban mégis az, hogy a legenda szerint Nancy Reagan, az akkori First Lady is rajongott érte. Úgy tartják, több Fehér Házi eseményre is kérte az édességet – bár a karácsonyi menüben sosem szerepelt, ahogy arra a Vince is rámutat.
A tökéletes házi aranygaluska receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1 db citrom
- 1 teáskanál cukor
A szóráshoz:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
A vaníliasodóhoz:
- 5 dl tej
- 8 dkg cukor
- 4 db tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál liszt
Az aranygaluska elkészítése
- Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik.
- A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt.
- Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod.
- Formázz belőle cipót, és lisztezett tálban keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.
- Közben a diót keverd össze a cukorral.
- A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki.
- Forgasd bele az olvasztott vajba, hempergesd meg a cukros dióban, és rendezd egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe.
- Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 35-40 percig.A sodóhoz válaszd szét a tojásokat.
- A sárgákat keverd ki a cukorral és a liszttel, majd add hozzá a vaníliát.
- Részletekben engedd fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik.
- Tálaláskor öntsd le vele a galuskákat.
Tovább a receptre: Aranygaluska vaníliasodóval
Fotó: Getty Images
(Forrás)