nlc.hu
Gasztro

A történelmi magyar desszert, amely egészen a Fehér Házig eljutott

Kevés hazai édesség tett meg akkora ívet, mint ez a szerény, mégis ellenállhatatlan finomság, amelynek története a 19. századi újságcikkektől vezet egészen az amerikai elnöki rezidenciáig.
Aranygaluska

Itthon aligha van, aki ne ismerné az aranygaluskát: az édeskés, kelt tésztából formázott galuskákat vajjal megkenve, cukros dióval meghintve sütik össze, majd vaníliasodóval tálalják. Eredetéről keveset tudunk, de annyi biztos, hogy már 1862-ben is népszerű volt. Ekkor írta Jókai Mór – Kakas Márton néven – a Vasárnapi Újság „Nemzeti eledeleink” című cikkét, amelyben a tordai aranygaluska is szerepelt. A felsorolás olyan magyar fogásokat emelt ki, amelyek után a külföldre szakadt hazánkfiai visszavágytak.

A sütemény hamar átlépte az országhatárt. A 20. század közepén, a kivándorló magyarok és zsidó pékek révén az Egyesült Államokban is felfigyeltek rá. 1972-ben például már Hungarian Coffee Cake néven szerepelt egy Betty Crocker-szakácskönyvben – jelezve, hogy odaát leginkább kávé vagy tea mellé fogyasztották.

Terjedése során sokan összekeverték a majomkenyérrel (monkey bread), ezért Amerikában gyakran így hivatkoztak rá. A történet legizgalmasabb fejezete azonban mégis az, hogy a legenda szerint Nancy Reagan, az akkori First Lady is rajongott érte. Úgy tartják, több Fehér Házi eseményre is kérte az édességet – bár a karácsonyi menüben sosem szerepelt, ahogy arra a Vince is rámutat.

A tökéletes házi aranygaluska receptje

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  •  2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  •  1 teáskanál cukor

A szóráshoz: 

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál liszt

Az aranygaluska elkészítése

  1. Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik.
  2. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt.
  3. Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod.
  4. Formázz belőle cipót, és lisztezett tálban keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.
  5. Közben a diót keverd össze a cukorral.
  6. A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki.
  7. Forgasd bele az olvasztott vajba, hempergesd meg a cukros dióban, és rendezd egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe.
  8. Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 35-40 percig.A sodóhoz válaszd szét a tojásokat.
  9. A sárgákat keverd ki a cukorral és a liszttel, majd add hozzá a vaníliát.
  10. Részletekben engedd fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik.
  11. Tálaláskor öntsd le vele a galuskákat.

Tovább a receptre: Aranygaluska vaníliasodóval 

 

Fotó: Getty Images

(Forrás)

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top