Horoszkóp

4 tipp, hogy megbocsásd a megbocsáthatatlant

Vannak, akik soha nem bocsátanak meg, inkább hosszú évekig dédelgetik magukban a haragot. Másoknak mindez könnyebben megy, ők előbb túllépnek a fájdalmakon. Hogy miért érdemes megbocsátanod a megbocsáthatatlant, miért engedd el a sérelmet akkor is, ha a másik fél még arra sem vette a fáradtságot, hogy elnézést kérjen tőled? Ezekből a tippekből részletesen kiderül. Ugye, már ma megbocsátasz te is?

1. tipp: írd újra a fájdalmat

A fájdalmat a legtöbben hajlamosak mélyen magukba temetni, pedig előbb fel tudnák dolgozni, ha szembe néznének vele. Amikor leírod, hogy pontosan mi történt veled, újraéled az eseményeket. Fájdalmat érezhetsz, könnyen lehet, sírni is fogsz miatta, ugyanakkor mentálisan ismét lejátszod a történteket. Írás közben leginkább a benned lévő érzésekre figyelj, írj ki magadból mindent, ami a fáj, ami dühít, ami nyugtalanít. Az írás közben érkező gondolatok, az ihlet segíthetnek megérteni a másik fél viselkedését, talán a saját felelősséged is más megvilágításba kerül. Megértheted, pontosan mi és miért is történt veled, így elengedni és megbocsátani is jóval egyszerűbben leszel képes. Még úgy is, ha az illető, aki megbántott téged, talán sosem kérte az bocsánatodat.

2. tipp: vágd el a harag zsinórját

A régi haragot szélnek ereszteni a legnagyobb megkönnyebbülés, amit csak érezhetsz. Sokan mégis évekig őrzik magukban a haragot, és nem bocsátanak meg. Pedig ez a hozzáállás pontosan olyan, mint újra és újra felszakítani egy régi sebet. A sérülés egyre mélyebb és egyre láthatóbb nyomot hagy a bőrön – a fájdalom ugyanígy a lelkeden. Láthatatlan szállal kötöd össze magad a másikkal egészen addig, amíg szélnek nem ereszted a fájdalmat. Hogy megszabadulhass végre ettől a nyomasztó és kínzó érzéstől, vagyis megbocsáthass a másiknak és önmagadnak is, végezz el egyszerű meditációs gyakorlatot. Hunyd le a szemed, lazítsd el magad, majd képzeld el a benneteket összekötő zsinórt. Fogj egy ollót és vágd el, érezd, hogy laza és könnyű leszel. Ints búcsút a másiknak, hagyd elmenni. Érezd a lelkedben az elengedés mámorító érzését. Nyisd ki a szemed és folytasd a napi teendőket. Ha a fájdalom régi, a meditációt vélhetően többször is érdemes lesz megismételni. Légy kitartós, sikerülni fog. Már az első alkalmat követően is meglepődve tapasztalhatod, mennyire jobban érzed magad a lelkedben.

megbocsátás tippek

Ezért bocsáss meg minél előbb annak is, aki még bocsánatot sem kért tőled (Getty)

3. tipp: a soha el nem küldött levél

Szó esett már róla, az írás az egyik leghatékonyabb módja a fájdalom elengedésének. Írj levelet az illetőnek, aki megbántott, de soha nem kért tőled bocsánatot. Írd le, mennyi fájdalmat okozott, mit éreztél, mit szerettél volna, ha megtesz érted, mindent, amit csak vele kapcsolatban gondolsz és érzel. Addig írd a levelet, amíg elpárolognak a negatív érzések belőled. Amikor jobban érzed magad, amikor érzed, hogy a lelked fölszabadult, így fejezd be a levelet: „Megbocsátok neked, és elengedek minden veled kapcsolatos fájdalmat a testemből, a lelkemből, az elmémből, az életemből.” A levelet elégetheted, összetépheted, elküldened sem kell a címzettnek, a feladatát így is megtette. Ha fontosnak érzed, persze bármikor elküldheted.

4. tipp: bocsáss meg önmagadért

A fájdalommal önmagadnak ártasz, magadat bántod, és mérgezed. A másik fél talán nem is tudja, mennyire neheztelsz rá, talán fogalma sincs róla, mennyit gyötrődtél miatta. Vajon megérte? A választ biztosan tudod. A múltba kapaszkodással csak magadat akadályozod, hogy új életet kezdhess, hogy ismét megnyithasd a szíved. Ismerd fel, a sérelmekhez ragaszkodással nem juthatsz előre. Bocsáss meg magadnak, bocsáss meg a fájdalmat okozónak, mint egy lufit, engedd szabadjára a kínzó érzéseket. Így lehetsz újra szabad, független és boldog ember.

(via soul travel rules)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top