Horoszkóp

6 mudra, mely bámulatosan egyszerűen oldja a stresszt

Bámulatosan egyszerű trükkök, bámulatosan egyszerű kézmozdulatok, amelyekkel pillanatok alatt űzheted el a stresszt, a feszültséget a legproblémásabb helyzetekben is. Vétek lenne kihagyni és nem megtanulni ezeket a mudrákat. Ennyit ugye te is megteszel a boldogságodért, a jólétedért? Csak biztatni tudunk, érdemes.

Ezek a különösnek tűnő kézmozdulatok hatékonyabbak és erőteljesebbek, mint sejtenéd. Tégy egy próbát, és meglátod, a mudrák egészen elképesztően oldják a stresszt, a szorongást, a feszültséget. Nemcsak jóga közben, hanem bármikor használhatod, amikor észrevétlenül szeretnéd levezetni a negatív érzelmeket. Hogyan érintsd össze az ujjakat? Mit jelentenek és miben segítenek a mudrák? Íme a részletek.

Ezt jelentik az ujjaid

  • a hüvelykujj: a tűz elem
  • a mutatóujj: a levegő elem
  • a középső ujj: az éter
  • a gyűrűsujj: a víz elem
  • a kisujj: a föld elem

1. Az Élet mudrája

Érintsd össze a hüvelyk-, a gyűrűs- és a kisujjakat, a mutatót és a középsőt pedig kinyújtva érintsd egymáshoz. Ez a mudra a szemproblémák gyógyításában nagyon hatékony, de a fáradtságot is enyhíti. Napi néhány perces meditációval és gyakorlással az immunrendszert erősítheted és energiával töltheted fel a testedet. A tűz, a víz és a föld elemek energiája együttesen hat az aurára, a testedre, a lelki egészségre.

mudrák stressz oldás

Az Élet mudrája energiával tölt fel (Thinkstockphotos)

2. A Tudás mudrája

Ez a mudra talán a leggyakrabban használt, a legismertebb kézmozdulat valamennyi közül. A hüvelyk- és a mutatóujjat érintsd egymáshoz, a többit hagyd kinyújtva. A leghatékonyabban lótuszülésben alkalmazhatod a mudrát úgy, hogy a kézfejeket a térdeken pihenteted. Ha nem jógázol, a törökülés is tökéletesen megteszi a gyakorláshoz. Ez a mudra segíti a koncentrációt, a lazítást, hatékonyan kapcsolja ki az elmét. Depressziós, feszült időszakban kifejezetten jótékony, az álmatlanságot is leküzdheted vele, sőt az intelligenciát is erősen fejleszti.

mudrák egészséges stressz

A Tudás mudrája az intelligenciára is hat (Thinkstockphotos)

3. A Föld mudrája

A gyűrűsujjat érintsd össze a hüvelykkel, amikor a Föld mudráját gyakorlod. Természetesen a nevéhez híven a mudra a föld elem energiájával hozza összhangba a testedet, a lelkedet. Amikor emésztési problémákkal, anyagcserezavarral küszködsz, a prithvi mudra gyakorlása segít a gondokon.

mudra stressz oldás egészség

A Föld mudrája az anyagcsere zavarokban segíthet (Thinkstockphotos)

4. Az Éter mudrája

Az éter az ötödik elem, amely valójában egyesíti a másik négyet. Gyakorlásához a középső ujjad középső ujjpercét érintsd össze a hüvelykujjal. Rendkívül hatékony, amikor elveszíted az egyensúlyt, amikor megszédülsz, vagy émelygés, hányinger kerülget. Hasznos segítség a fül, az orr és a nyelv betegségei esetében is. 

mudra stressz oldás egészség gyakorlatok

Az Éter mudrája hatékony, amikor elveszíted az egyensúlyt (Thinkstockphotos)

5. A Levegő mudrája

A mutatóujjat szorítsd a tenyeredhez, majd helyezd rá a hüvelyujjat. A másik három ujjat ez esetben is nyújtsd ki szorosan egymás mellé helyezve. A Levegő mudrája szorulás, székrekedés, puffadás esetén lehet nagyon hasznos segítség. Csak lazítsd el a tested, miközben mindkét kezeddel fölveszed a mudrát. Néhány mély levegő, és hagyd, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetből. Gyakorold a mudrát minél többször, és meglátod, szó szerint megkönnyebbülsz.

mudra gyógyítás stressz egészség

A Levegő mudrája a székrekedést oldja (Thinkstockphotos)

6. A Víz mudrája

Ehhez a mudrához a hüvelykujjat a kisujjal érintsd egymáshoz, a másik hármat most is tartsd kinyújtva. A leghatékonyabban ülőhelyzetben használható a mudra, amihez ülj keresztezett lábbal, ahogy neked a legkényelmesebb, a kezeket a combokra helyezve. Lazítsd el magad, és engedd meg, hogy átjárjon a mudra energiája. Amikor száraznak érzed az ajkakat, amikor folyton innál, amikor valamilyen fájdalmat érzel a testedben, a Víz mudrája hatékony segítséget és megoldást nyújthat.

mudra stressz oldás egészség jóga gyakorlatok

A Víz mudrája fájdalomcsillapítóként hat (Thinkstockphotos)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top