Horoszkóp

Csak háromszor lehetsz igazán szerelmes

A Három Szerelem elmélete szerint életed különböző szakaszaiban különbözőképpen élheted meg a szerelmet – amire mindössze háromszor adódik lehetőséged. Vajon hányszor voltál már szerelmes eddig az életedben? Akad még lehetőséged?

Biztosan téged is vigasztaltak már egy csalódást követően, hogy „él még épp elég hal a tengerben”. Vagyis nincs miért búsulni, jön a következő szerelem. Na igen, de mi van, ha úgy érzed, az életre szóló szerelmet szalasztottad el, amihez nem lesz már fogható? Vajon lehet még esélyed az igaz szerelemre? Helen Fisher antropológus pontosan ezekre a kérdésekre kereste a választ, mielőtt megalkotta a Három Szerelem elméletét.

A szakember szerint életed különböző szakaszaiban más típusú szerelmet élsz meg, amelyekből pedig mindössze három adódik egy emberöltő alatt. Íme a részletek.

három szerelem elmélet

Csak háromszor lehetsz szerelmes az életedben (Thinkstockphotos)

1. szerelem: A vonzalom

Amikor azt érzed, mágnesként vonz a másik ember, egyszerűen képtelen vagy a vonzerejének ellenállni, és a legszívesebben minden pillanatban hozzáérnél, vonzalom típusú szerelmet élsz meg. Ez az érzés ugyanakkor meglehetősen csalóka és mulandó lehet, amely általában nélkülözi a mély érzelmi kapcsolódást, és inkább csak egy felszínes síkon mozog.

2. szerelem: A szenvedély

A szenvedélyes szerelem az, ami a kapcsolatok elejét jellemzi. A szerelmesek minden idejüket együtt akarják tölteni, nem tudnak betelni a másik tökéletességével. Erre mondják gyakran, hogy a szerelem vak. A szenvedélyes szerelem két irányba ágazhat: vagy elmélyül a kapcsolat és megalapozza a mélyebb érzelmeket, vagy előbb-utóbb felnyílik a szerelmesek szeme, és kialszik az érzelem.

3. szerelem: Az elköteleződés

Az elköteleződést megelőzheti a szenvedély, de valójában érkezhet enélkül is. Életed ezen szakaszában már pontosan tudod, mit vársz egy szerelmi kapcsolattól. Ebben az esetben tisztán, a maga valójában, hibáival együtt látod és fogadod el a párodat testileg és lelkileg egyaránt. Az élet igazi csapásait, a nehézségeket csak ez a típusú párkapcsolat képes túlélni. Ez a legmélyebb, a legtartósabb.

awarenessact

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top